Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Yusuf Nar
Yusuf Nar
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
2 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler:  C++ / C++.NET Yusuf Nar
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : C++ / C++.NET
Yayınlanma Tarihi : 18.6.2003
Okunma Sayısı : 73313
Yorum Sayısı : 2     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 19.4.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 19.4.2024
Burak Selim Şenyurt
Kurumsal Yazılımcının Oyun Geliştirme ile İmtihanı 19.4.2024
Burak Selim Şenyurt
Matematik ve Oyun Programlama - Missile Command - Final 19.4.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
C ile C++ Arasındaki Farklar - I
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon

C diline (veya) C++ diline yabancı olan fakat merakla izleyen çoğu kimsede ilgi uyandıran bir konu olacağı düşüncesiyle bu makalenin faydalı olacağını ümit ediyoruz.


Öncelikle şunu belirtelim; bu makalenin konusu bir takım teknik konuları veya kod parçalarını incelemekten ziyade bu dillerin temel farklılıkları üzerinde olacak.


Programlama dillerinde tasarım yönünden eksiklikler olabilmektedir. Şu ana kadar 1500 civarında programlama dilinin varlığından söz ediliyorsa bunun en önemli nedeni dillerin daha çok spesifik amaçlar için tasarlanmasıdır. C++ dilinin ortaya çıkışını bu bağlamda ele alabiliriz. C++ dili C dilinden türemiştir. Yani C++ dili; C'deki eksiklikler giderilerek ve C' de olmayan birçok ek özellik getirilerek ortaya çıkmıştır diyebiliriz.


C++' ın en başta gelen farklılığı ise Nesne Yönelimli (Object-Oriented) olmasıdır. Buna karşın C fonksiyonel bir dildir (procedural). Peki tam olarak nedir Nesnel Yönelimli Programlama? Kısaca değinecek olursak; C dilinde (veya fonksiyonel herhangi bir dilde) program yazarken programımızı fonksiyonlara parçalar ve tasarlardık. Yani programımızın temel parçası fonskyionlar idi. C++ da ise programlarımızın temel birimi nesnelerdir. Örneğin bir satranç oyununu simule eden programı yazdığımızı düşünelim. Programda bazı nesnelerin Satranç tahtası, Piyon, Vezir, vs olacagini düşünebiliriz. Bu şekilde program yazmak hepimizin farkedecegi gibi daha kolay ve en önemlisi de gerçeğe daha uygundur. Zaten nesne yönelimli programlamanın ortaya çıkışında yatan ilham kaynaği da diyebileceğimiz en önemli unsur gerçek dünyayı modelleyebilmektir.



Farklı bir örnekle konuyu açıklamaya çalışalım. Mesela programımızda "otomobil" diye bir nesnemizin olduğunu düşünelim. Bu nesnenin direksiyon, fren, kapı gibi elemanları oldugu gibi gitmek, hızlanmak gibi özellikleri de olmalıdır. Hatta bu alt elemanların da kendilerine ait elemanlari ve özellikleri olduğunu ve otobomil nesnesinin de üyesi olduğu daha kompleks bir nesne olduğunu düşünebiliriz. Işte C++ bize böyle karmaşık yapıyı kolayca tasarlayabileceğimiz bir araç sunuyor. Bu yapıyı program içinde C de olmayan yeni bir anahtar sözcük (keyword) olan class (sınıf) ile kuruyoruz. class yapılarının C deki struct veri yapısına benzediği kısmen doğrudur fakat artık class yapıları içinde fonksiyon tanımlayabiliyoruz.



Basit bir örnekle açıklayacak olursak; C de oluşturduğumuz iki tane farklı yapı düşünelim. X ve Y yapilari. X' i Y' ye kopyalamak için " Y = X; " gibi bir ifade kullanamazdık. C++ ile kopyalamanın ne şekilde olacağını belirterek bunu doğal olarak yapabiliyoruz.




Bu noktada sorabilecegimiz en önemli soru şudur : Bu işlemi biz C dilinde de farklı bir yolla yapabilirdik, o halde neden C++? Şunu belirtelim ki C++ ile yazabildigimiz tüm programları kesinlikle C diliyle de yazabiliriz. Fakat programımızın boyutu büyüdükçe, karmaşıklıgı arttıkça ve zamanın bizim için çok önemli oldugunu düsündüğümüzde artık yazabilmekten ziyade hızli, kolay ve efektif bir şekilde program yazmanın gerekliliği ortaya çıkıyor ve bu noktada Nesne Yönelimli Programlamanın ihtiyacını hissediyoruz.



Aslında burada belirtilmesi gereken diger bir husus daha vardır. C ile de şüphesiz nesnel programlama yapabiliriz. Fakat bunu yapabilmek oldukça zordur. C++ ise Nesne yönelimli programlamaya imkan vermekten öte zaten bu paradigmaya göre tasarlanmıştır ve yapısındaki araçlar sayesinde bunu kolaylaştırmıştır.


Gelecek yazımızda C ile C++ arasındaki farkları daha ayrıntılı olarak incelemeye çalışacagız.


Makale:
C ile C++ Arasındaki Farklar - I C++ ve C++.NET dili Yusuf Nar
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
TEM
25
2005
Oldukça iyi anlatılmış,teşekkürler...
HAZ
18
2003
hoş ve açıklayıcı bir yazı olmuş.. elinize sağlk
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor