Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Tanıl Ergin
Tanıl Ergin
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
21 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: akilli aletlerin elektronik evdeki evler evlerde evlere evlerin farkli ilgili kontrol kumanda pattern sensorler yardimiyla Yazılım Müh. Tanıl Ergin
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : Yazılım Müh.
Yayınlanma Tarihi : 2.2.2005
Okunma Sayısı : 29857
Yorum Sayısı : 3     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 28.3.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 28.3.2024
Burak Selim Şenyurt
Kurumsal Yazılımcının Oyun Geliştirme ile İmtihanı 28.3.2024
Burak Selim Şenyurt
Matematik ve Oyun Programlama - Missile Command - Final 28.3.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Akıllı Evler, Yapay Zekanın Günlük Yaşantımızdaki Kullanımı
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu yazı dizisinde, günümüzde geliştirme aşamsında olan "akıllı evler, yapay zekanın günlük yaşantımızdaki kullanımı" ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

Akıllı Ev Kavramı - Akıllı Ev Nedir?

Akıllı evler hakkında birçok tanım birçok yorum bulunmaktadır. Bunlardan belli başlılarını sayacak olursak;- Akıllı evler öğrenebilen, yaşam tarzları hakkında bilgi toplayıp buna göre ayaramalar yapabilen evlerdir.

- Akıllı evler otomatik olarak elektronik eşyaların kontrol edilebildiği evler
- Akıllı evler klimayı ve TV’yi eve gelmeden açabilmek için uzaktan kumandası olan bir evdir
- Akıllı evler bilgisayarınızdaki filmleri TV’de izlemenizi sağlayan bir evdir.

Gördüğünüz gibi akıllı evler denince birçok farklı kavram akla gelmektedir. Bunu sebebi akıllı ev kavramının sadece yapay us ile ilgili konularda kullanılmaması, bu kavramın evin içine teknolojinin girdiği her konuda kullanılmasıdır. Yapat us ile ilgili kısımı diğerlerinden ayırmak, başarılı bir sınıflandırmaya gitmekle mümkündür.

Akıllı Ev Sınıflandırılması


Akıllı evleri karakteristiklerine göre farklı kategorilere ayırmaya çalıştığımızda 3 ana kategoriye ayırabiliriz:

- Kontrol edilebilir,
- Programlanabilir
- “Zeki” evler.

Peki, bu üç sınıfa ayrılan evlerin sınıflara ayrılmasındaki etkenler nelerdir, evlerin hangi özelliklerine bakarak bu sınıflandırmayı yapmaktayız?

Kontrol Edilebilir Evler

Kontrol edilebilir evler, ev içindeki eşyların kontrol edildiği durumlardır.Bu tip evlerde evde yaşayanlar evdeki aletlerin birden fazlasını şimdikine göre daha etkin/verimli bir şekilde kontrol edebilirler. Yani ev ile etkileşimden çok evdeki teknolojik aletlerin kolaylaıkla kontrol edildiği bir durum söz konusudur. Bu tip evler de kendi aralarında kategorilere ayrılmaktadırlar:- Evdeki tüm eşyaların tek bir UK ile kontrol edildiği durumlar; Bu evlerde tüm elektronik aletler, -TV, DVD, PC, Fırın, Kalorifer...- anı uzaktan kumanda ile yönlendirilmektedirler. Bu durumlarda kumanda bir saat kolye gibi giyilebilir bir kumanda olabileceği gibi daha büyük ve daha fonksiyonel bir kumanda da olabilmektedir.- Farklı aletlerin birbiriyle baglantılı oldugu durumlar: Bu evlerde, elektronik aletleri tek bir merkezden kontrol edemesek de evdeki aletler – Kamera, PC, TV, DVD, Speaker – mümkün olduğunca birbirine bağlanmıştır. Böylelikle aletler arasında veri aktarımı sağlanabilir veya aletlerin senkronize çalışması sağlanabilir.

- Görünmez kontrol ünitesiyle yönetilen evler: Bu evlerde sese veya harekete duyarlılık gösteren sensorler yardımıyla görünmez bir kontrol mekanizması kurulmuş durumdadır.

o El çırpmayla TV açmak, odaya girince ışıkların yanması..

Programlanabilir Evler:


Programlanabilir evler, kontrol edilebilir evlere göre daha gelişmiş bir sınıftır. Bu sınıftaki vleri iki gruba ayırarak inceleyebiliriz:

- Zamana ve basit sensorlere tepki veren programlanabilir evler: Bu evlerde zamanlayıcı, termostat gibi sensorlere cevap verebilen, çevreden bu snesorler yardımıyla bilgi alıp tepki verebilen evlerdir. Fakat tabiki öğrenen diamik yapıda tepki veren evler değildirler.

o Sensorler yardımıyla havanın karardığını anlayan ve ışıkları yakan evler

o Ev sıcaklıgını ayarlayan evler- Belli başlı senaryolara sadık kalan evler. Bu evler statik programlama ile, evde yaşayan insanların daha önceden girdiği eylem zincirine tepki verebilen evlerdir. Bu evlerde kullanılan yazılım tabiki güvenilir olmalıdır.

o Evlerin kötü yanı, değişik bir senaryo istendiğinde sisteme statik olarak girilmesi gerekmektedir. Yine bir senaryodan memnun olmuyorsanız bu senaryoyu değiştirmek evdeki yaşayanlar tarafından yapılmak zorundadır. Yazılıma müdahale etme, araştırma evlerindeki mühendisler tarafından yapılması çok kolay olabilir ama gerçek hayatta yaşlı birinsanın b değişiklikleri yapması çok çok zor olacaktır.

o Koltuka yatınca ısıkların sönmesi gibi.

Zeki Evler

Zeki evler, programlanabilir evler ile benzerlik östermektedir. Fakat programlanabilir evlere göre dha gelişmişlerdir. Programlanabilir evlerde senaryo girişi yapılmaktayken zeki evlerde senaryo girişi yapılmaz. Zeki evlerin öğrenme yeteneği vardır.
Bu tip evler, kendi kendine inceleyip, buna göre kendi kurallarını ve senaryolarını yaratabilen sistemlere sahiptirler. Bunu yapabilmek için de öğrenme yeteneğine sahip yazılımlar gereklidir.

Zeki evler, yaşayanların hergünkü hareketlerini izlerler, tekrar eden hareketleri, pattern leri ortaya cıkarırlar. Pattern belirlendikten sonra, o durum için yapılacaklar belirlenir ve bir daha o pattern ile karşılaşıldığında uygun eylemler yapılır
Bu pattern belirleme tekniğinin tabiki kötü yanları vardır. Sonuçta insan hareketlerine göre bir pattern oluşturmaya çalışıldığından, insanın ruh halinin karmaşıklığı, her zaman aynı davranmayacağını göz ardı etmişmolmaktayız. İnsan beyni değşik durumlarda değişik tepkiler vermektedir. Hava 10 derecenin altına düştüğünde kaloriferlerin yanması patterni, insanın soğuk havada oturmak istemesi durumda da çalışacaktır. Yani insanoğlunun karmaşık yapısının modellenmesi, bu karmaşık yapıya dayanarak pattern belirlenmesi çok güvenilir olmayacaktır.Zeki evler “kaza algılama” gibi bir sisteme de sahiptir. Buna göre, aralıksız olarak izlemekte olan ev, farklı bir algılama oldugunda, ev bu durumun anormal oldugunu anlayacaktır ve buna göre tepki verecektir.

o Hırsızlık
o Yangın
o ...

Zeki evlerin gerçekleştirilmesinde yazılımsal açıdan bazı zorluklar vardır. Öncelikle yazılm sisteminin cok iyi bir altyapısı olmalıdır çünkü bu sistem, hiçbir zaman durmayacak, devamlı girdiye sahip olacak bir yazılımdır. Bunun dışında ev, her zaman sensorler yardımıyla olanları izlemelidir ki sensorlerin her zaman çalışır durumda olduğundan emin olunmalıdır. Sistem bu sensorler yardımıyla bilgi toplarken, toplanan bu çiğ verinin çok iyi bir şekilde incelenmesi, analiz edilmesi gerekmektedir. Bu oluşturulan doğru bilgiye dayanarak, karmaşık algritmalar kullanılarak doğru pattern ler cıkarmalıdır. Yukarıda sayılan tüm bu yazılımsal işlemlein yapılması için güçlü bilgisayarlar gereklidir ki bu da beraberinde maliyet artışını getirecektir.

Ev sistemlerinde kullanılan algoritmalarının tasarımında;

• Yapay Zeka
• Yapay Sinir Ağları

Kullanılmaktadır ve bu algoritmaların yazılımı çok zor olmaktadır.Bu zorluklar yüzünden akıllı ev sistemleri üzerindeki çalışmalar genelde akademik kalmıştır. Ticari kuruluşların yapmış olduğu çalışmalar zeki evlere yönelik değil, programlanabilir evlere yönelik olmaktadır.
Makale:
Akıllı Evler, Yapay Zekanın Günlük Yaşantımızdaki Kullanımı Yazılım Mühendisliği Tanıl Ergin
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
ŞUB
3
2005
constructorun da kendi türünden bir degiskeni initialize eden bir uygulama compiler tarafından hata almıyor ama executionda overflowa neden oluyor? bunun icin ne tür bir zeka gerekir?
ŞUB
2
2005
aslnda yapay sinir agları, yapay zekanın çalışma alanlarından biri olarak görülüyor ama ben burada özellikle belirtmek için yapay sinir aglarını da yapay zekanın alt dalı gibi göstermedim.
ŞUB
2
2005
aslında bu tarz çalışmalarda yapay sinir ağları daha baskın kullanılmakta.Ne de olsa bir evi eğiterek daha sonra işleri vermek daha mantıklı gibi gözüküyor bana.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor