Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Kubilay Kulaoğlu
Kubilay Kulaoğlu
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
9 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: belirlemek. depolanmis fiziksel ilerde ilgili kullanici kullaniciya mapping modeli saklama ulasim vardir. veritabani veritabaninin vermek. ADO.NET/SQL Kubilay Kulaoğlu
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : ADO.NET/SQL
Yayınlanma Tarihi : 22.9.2004
Okunma Sayısı : 28170
Yorum Sayısı : 1     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Bir Veri Tabanının Yapısı 1
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu bölümde yaklaşık olarak programlama hayatımızın %90 nında kullandığımız veri tabanının mimarisi inceleyeceğiz. Böyle veritabanının çalışma mantığını anlamış olacaksınız. Kim bilir belki ilerde kendi veri tabanınızı yazmak isteyebilirsiniz.

 

Yukardaki şekilde gösterilen yapının temel  bileşenleri şöyledir.

Users: bu kişiler uygulama programlarını kullanan yada uzak terminal bağlantılı kullanıcıları gösterir. Bunblar değişik uzlaşama düzeyinde olabilirler. Her kullankıcının yararlanabileceği bir dil vardır. Bu programcılar için c, c#..vb ile hazırlanmış programlardır.

 Dba için önemli olan her dilin verilere nasıl ulaşacağını belirten data sub language (DSL) bölümü vardır. Bu genellikle fonksiyon çağırma şeklinde gerçekleşir ve ev sahibi dil içerisine dsl adapte edilmiştir. Her kullanıcının bir çalışma alanı vardır.  Bu kavram, ayrılan hardisk bölümü ve belleği kapsar.

Gerçek kayıt ile kullanıcı arasında bir veri modeli (DM) bulunur. Kullanıcı için dm verinin kendisine eşdeğerdir. Genelde dm değişik tiplerdeki data model kayıtların bir bileşimidir. Kullanıcılar uygun dsl ile dm’ye ulaşırlar.

 Data-model Definition (veri modeli tanımı):

 Değişik data modellerin tanımlamada kullnılır. Örneğin dm’ye kayıt tipi şöyle tanımlanabilir. 10 haneli öğrenci numarası, 20 haneli isim alanı gibi... dmd saklama biçimi ve ulaşım biçimi ile ilgili bilgiler içermemelidir. Bu durum veri bağımsılzığı için ileride yapılacak işleri engeller.

 Mapping İşlemi (Eşleme): veri modelinin fiziksel kayda eşlenmesi mapping tanımlanması tarafından yapılmalıdır. Burada saklama yapısı ve ulaşım stratejisi belirlenmelidir. Böylece her dmd için bir eşleme tanımlaması olmalıdır ki bu da dm kayıtlarının nasıl depolanmış kayıtlara eşleştirildiğini hangi indekslerin varolduğu kayıtlı alanların hangi formatta olduğunu, fiziksel akayıtların. Hangi dizilimde olduğunu gösteren bilgileri içerir. Eğer saklama yapısı ve ulaşım yöntemi değiştirilirse mapping de değiştirilmelidir. Bu işlem dba’nın yönetme sorumluluğundadır.

 Pratikte kullanıcılar çoğu zaman veritabanının belirli bir alt bölümü ile ilgilidirler. Örneğin bir kullanıcı yalnız stok bilgilerini öteki de muhasebe bilgilerini isteyebilir. Kullanıcıya bu kolaylığı sunan data sub model (dsm) yani bir alt modelidir. Bu model dm’yi kullanarak dsm de data sub model definition yardımıyla kullanıcıya istenen b,ilgileri verir. Veri alt modeli kullanıcıya bir kısıtlama olarak da algılanabilir. Örneğin personel maaş bilgilerinin herkes tarafından görülmesinin engellenmesi.  Bir sistemde birden fazla dsm bulunabilir. Bunlar bazı alanlarda üstüste gelebilirler ( overlapping allowed). Dm ve dsm arasında dsmd aracılığıyla eşleme gerçekleştirilebilir. Her dsm için bir kayıt tipi vardır.

 Database management system

 Dbms, son yıllarda en çok kullanılan bir veritabanı modelidir. Bu model, herhangi bir dil aracılığıyla veritabanı yönetim yazılımına aktarılır ve veritabanı ile ilgili bütün işlemler bu yazılım üzerinden yapılır.  Dbms ayrıca ulaşım yetkilerini kontrol eder.Bu konu ile ilgili şimdilik bu açıklama yeterli ilerde sadece bu konuyu anlatan bir makale karşınıza gelecek.

 Database administrator (veriatabanı yöneticisi):

Bütün sistemin kontolunden sorumlu olan kişidir.

Görev ve sorumlulukları: veritabanında hangi bilgilerin tutulacağına karar vermek. Bu verilerin özel bir dmd dili kullanarak saptamak. Dmdyi belirlemek. Dmd’nin derlenmiş durumu dbms tarafından veri işlemek için kullanılacaktır. Depolama yapısına ve ulaşım stratejisine karar vermek. Kullnıcılarla bağlantı kurmak, onlara hangi dsmd lerin ve ilgili mapping fonksiyonlarının olduğunu bildirmek. Kullanıcıların uygulama dilleri ile uyumlu dsmd ler bulmak yetki kontrollerini ve doğrulama işlemlerini belirlemek. Sistemin çalışma performansını izlemek ve çeşitli ortak isteklere cevap vermek. Yetki konrolerini ve doğrulama işlemlerini belirlemek. Yedekleme ve geri dönüşüm yöntemlerini belirlemek.

 Dba bu işlemler için çeşitli yardımcı programlar kullanır.

 Yükleme programları

 Yeniden düzenleme rutinleri,

 Processing rutinleri ( hangi kullanıcının hangi kayda kaç defa ulaştığını değişilik yapıp yapmadığını anlamak için )

 Geri kazanma rutinleri

 Analiz rutinleri

 Yeniden düzenleme rutinleri

 Depolama yapıları

 Bu bölümün amacı ikincil  kayıt ortamlarında verinin nasıl saklanabileceğini göstermektir.  İkinci kayıt ortamı ile anlatılmak istenen günümüzdeki doğrudan ulaşım ortamlarıdır. Disk, değiştirilebilir disk paketleri, optik diskler, adi diskler, hafıza kartları ..vb

Dbms veritabanına fiziksel olarak ulaşım detayları ile ilgilenen bir ulaşım yöntemi kullanır. Bu yöntem bir dizi program rutinidir. Bunun görevi kayıt aracına bağımlı detaylarla uğraşma yükünü kayıt aracına aktarmaktır. Depolanmış kayıt arabirimi dbms’nin kayıt sisetemini aynı tip kayıtların oluşturduğu dosyalar sistemi şeklinde görmesini sağlar. Özel olarak dbms hangi depolanmış alanların varolduğunu bilir ve her dosyanın

a)      Yapısını, eğer dizili ise hangi alan züerinde dizili olduğunu

b)      Alanlarının

c)      Doğrudan ulaşım biçimi anahtar olarak kullanılacak alanları bilir.

Makale:
Bir Veri Tabanının Yapısı 1 ADO.NET ve SQL Kubilay Kulaoğlu
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
TEM
10
2010
çok güzel bir çalışma hocam. gerçekten teşekkür ederiz. saygılarla.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor