SharePoint ile uğraşan insanların en sık sorduğu sorulardan biri portalın içerisinde yapılan işlemleri veri tabanında nasıl loglayabilirim oluyor. Ayrıca bu soru oldukça güzeldir. Neden derseniz portal yöneticisi sisteme dahil olan kişilerin hareketlerini takip edebilir. Gerekirse sorun olmuş bir durumu bu loglar yardımı ile çözüm üretebilir. Biz de bu yazımızda SharePoint 2010 ‘da veri tabanı loglama için ne tür işlemler yapmamız gerektiğini inceliyor olacağız.
Öncelikle bu işlemin adı veri tabanı loglama olduğu için öncelikli işlemi management studio içerisinde işlemleri gerçekleştiriyoruz. SharePoint instance ı içerisinde WSS_Logging veri tabanından yararlanıyor olacağız.
Portal içerisinde yer alan WebPart, Site, Reports, Application Pages v.b. gibi bölümlere son kullanıcılar tarafından yapılan istekler WSS_Logging veri tabanı içerisinde yer alan tablolarda yer alır. Bunlar ile ilgili rapor alınmak istendiğinizde ise view lar içerisinde yer alan RequestUsage yardımı ile bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Peki bu view ‘in içerisinde neler var. İsterseniz bir göz atalım.
Yukarıda yer alan sorguyu çalıştırdığımızda ise hiç bir kayıt gelmediğini gözlemleriz. İşte şimdi sistem içerisinde her işlemin loglanması için yapılması gerekenleri adım adım inceleyelim.
SharePoint 2010 Central Administrator sayfasının içerisinde yer alna Monitoring tabından Configure usage and health data collection linkine tıklıyoruz.
Karşımıza çıkan ekranda gerekli ayarlamaları yapabilmemiz için seçenekler yer almaktadır. Bu sayfayı aşağıdaki gibi olacak şekilde düzenliyoruz.
Ayarlamaları tamamldıktan sonra loglanan verilerin hangi sıklıkla veri tabanına ekleneceği ile ilgili bilgi girmemiz gerekmektedir. Bunun için ise Logging Schedule yapmamız gerekecek. Edit Timer Job bölümü bizim isteklerimizi karşılayacak naçizane bölümdür.
Yapmış olduğumuz işlemler sonrasında loglarımız otomatik olarak veri tabanına atılır oldu.
Umarım sizler için yararlı olabilmiştir.
Turhal Temizer
[email protected]
www.turhaltemizer.com