Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Turhal Temizer
Turhal Temizer
http://www.turhaltemizer.com
İletişme geçmek için tıklayın.
92 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: Hyper-V Moss SharePoint SharePoint 2010 SQL Server 2008 Temizer. Turhal Temizer Turhal Virtual Machine Windows 7 x64 Genel Turhal Temizer
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : Genel
Yayınlanma Tarihi : 15.8.2010
Okunma Sayısı : 50136
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 28.3.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 28.3.2024
Burak Selim Şenyurt
Kurumsal Yazılımcının Oyun Geliştirme ile İmtihanı 28.3.2024
Burak Selim Şenyurt
Matematik ve Oyun Programlama - Missile Command - Final 28.3.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
SharePoint 2010 - Virtual Machine ve Windows 7 ile Çalışmak
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Sharepoint Server 2010 çalışacak olan uygulama geliştiricilerin önünde bu sistemi kullanmak için iki seçenek yer almaktadır. Bunlardan birincisi Windows Server 2008 işletim sistemine setup paket ile kurmaktır. Diğer seçenek ise Microsoft tarafından hazırlanmış olan Virtual Machine image ı kullanmaktadır. Eğer ki tercihiniz bunlardan ikincisi ise bir kaç işlemi ekstradan yapmanız gerekiyor. Bunları kısaca açıklamak gerekirse;

İlk olarak çalıştıracağınız sistem için en x64 olan bir işletim sistemine sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında ise Wmware, VirtualBox, Hyper-V v.b. sanallaştırma uygulamalarından birinin sisteminizde kurulu olması gerekmektedir. Not: Virtual PC üzerinde Sharepoint Server 2010 virtual machine image inin çalışmasına izin verilmemektedir. Ancak MS ‘in hazırlamış olduğu döküman incelenecek olursa bu VHD ‘nin en iyi Hyper-V üzerinde çalışacağı belirtilmektedir. Bu sebeple de eliminizde kullanacağımız işletim sistemi olarak Windows Server 2008 ve üzerine bir server sistem kalmıştır. Elinizde yer alan server sisteminde Hyper-V ‘I aktifleştirmek için yapmanız gereken Server Manager bölümünde yer alan Role tabında add role seçeneğini seçerek Hyper-V seçeneğini seçer ve adımları takip ettirerek bu yapıyı sistemimizde aktif duruma getiririz. Pekala yapacağımız işlemler sadece bu kadar mı derseniz kullandığınız işlemci türüne göre evet ya da hayır diyebiliriz. Peki bunu neden bu şekilde açıkladık. Çünkü eğer Intel ‘in I3/I5/I7 işlemcilerinin altında bir işlemci kullanıyorsanız yapmanız gereken ufak bir işlem daha yer alıyor. Kullanmış olduğumuz işlemcinin bios üzerinden Virtualization seçeneğinin aktif olarak kullanılıyor olması gerekmektedir. Bunun için ise bilgisayarınız açılırken bios setup ekranına girip sonrasında işlemci seçeneklerinin olduğu bölümde Virtualization alanını disable konumdan Enable ‘a çekmek gerekmektedir. Bu işlemleri yapıp sistemi yeniden başlattıktan sonra Hyper-V ‘ye gösterilen VHD image yardımı ile sorunsuz bir şekilde Sharepoint 2010 araştırmalarınızı ve geliştirmelerinizi yapabilirsiniz.

Eğer ki VHD image ‘a ulaşmakta sorun yaşıyorsanız bu link yardımı ile indirip sisteminizde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sharepoint 2010 ile uygulama geliştiriciler için getirilen en büyük yeniliklerden biri de sadece Windows Server işletim sisteminin üzerinde değil ek olarakta Windows 7 üzerinde de çalışabilme fırsatı sağlanmıştır. Ayrıca Virtual Machine üzerinden de Sharepoint 2010 çalışabilmemiz mümkündür. Bu şekilde çalıştırmak isteyenler link yardımı ile gerekli detayları görebilir ve kullanabilirler.

Bu yazımızda ise Windows 7 üzerinde Sharepoint 2010 kurmak için dikkat edilmesi gereken ufak noktalara değiniyor olacağız.
İlk olarak dikkat edilmesi gereken sisteminizde kurulu olan işletim sisteminin x64 olması ve min 2Gb ram belleğe sahip olmasıdır. (Ufak bir bilgi vermek gerekirse, eğer ki Sharepoint Foundation değil de Server kurmak isterseniz ram belleğinizin min 4gb olması gerekiyor. Ancak bu bellekte stabil ve hızlı çalışmanız için yeterli olmayacaktır. Bu sebepten ötürü bellek seçimlerinde min 4gb olarak düşünerek hareket etmenizde yarar vardır.) Ayrıca işletim sisteminizin en son güncelleştiremelerinin de yapılmış olması kesinlikle önemlidir. Örneğin WCF için çıkarılan bir kaç HotFix ‘in sisteminizde yer alması gerekecektir. Sonrasında sorunsuzca kurma işlemlerini gerçekleştirebilmeniz mümkün olacaktır.
Sharepoint 2010 ‘I sisteminize kurmak istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Bunlardan birincisi Sharepoint 2010 Server bir diğeri ise Sharepoint 2010 Foundationdır. Bunların en belirgin farkları Foundation ‘ın ücretsiz olması ve daha az bellek kullanmasıdır. Diğer teknik özelliklerine diğer yazılarımızda detaylı olarak değiniyor olacağız.
Eğer ki Sharepoint 2010 ‘u sisteme direk kurmaya kalkışırsanız “kurmak istediğiniz ürünü mevcut sisteminizde çalıştırabilmeniz mümkün değildir” ‘e benzer bir mesaj alıyor olursunuz. Bunu ortadan kaldırmak için yapacak olduğumuz işlemlere göz atıyor olalım.

Ilk olarak yapılması gereken gerekli kurulum paketini sıkıştırılmış dosyadan çıkartmak olacaktır. Farketmişsinizdir, Microsoft tarafında hazırlanan uygulamaları kurmak istediğiniz de ilk olarak Extract eder sonrasında da gerekli kurulum işlemlerini gerçekleştirir. Biz de bu extract yani sıkıştırılmış dosyadan çıkartma işini elimizle yapıp birkaç işlem gerçekleştirmemiz gerekecek. Öncelikle sizi bir konuda uyarmam gerekiyor. Sharepoint 2010 ‘un exe ‘sinin uzantısı rar ya da zip olarak değiştirip sonrasında çıkartmak istediğiniz de eksik olarak dosyaları görmekte ve dil ile ilgili saçma hatalar almanıza sebep olacaktır. Bu sebeple aşağıda verecek olduğumuz konsol kodunu kesinlikle ama kesinlikle kullanmanız gerekecektir.
Command prompt ekranını açıp Sharepoint 2010 ‘un kurulum dosyasının olduğu klasöre geliyor ve aşağıdaki kod yardımı ile extract işlemini gerçekleştiriyoruz.
c:\SharePointFiles\SharePoint /extract:c:\SharePointFiles

Bu işlem sonrasında SharepointFiles klasörüne dosyaların çıkarıldığını göreceksiniz. Eğer ki çıkarım işlemi sonrasında da bol bol klasör göremiyorsanız hatalı yapmış olduğumuz bir işlem vardır ve yukarıda bahsetmiş olduklarımızı tekrardan uygulamanız gerekecektir.

Bu işlemler sonrasında setup paketinin config dosyasında sadece server işletim sistemlerinde değil de client sistemlerinde de kurulum işlemi yapabilmesi için bir kaç işlem yapmamız gerekecektir.
c:\SharePointFiles\files\Setup\config.xml ‘I açıp içerisinde yer alan <configuration> tag ının içerisine aşağıdaki kod parçasını ekliyoruz.

<Setting Id="AllowWindowsClientInstall" Value="True"/>

Yapmış olduğumuz bu değişikliği kaydedip dosyayı kapatıyor. Eğer ki config dosyasının içeriğini tamami ile merak edenler olursa diye ekliyorum.

<Configuration>
<Package Id="sts">
<Setting Id="SETUPTYPE" Value="CLEAN_INSTALL" />
</Package>
<DATADIR Value="%CommonProgramFiles%\Microsoft Shared\Web Server
Extensions\14\Data" />
<Logging Type="verbose" Path="%temp%" Template="Microsoft Windows
SharePoint Services 4.0 Setup *.log" />
<PIDKEY Value="PIDKey Value" />
<Setting Id="UsingUIInstallMode" Value="1" />
<Setting Id="SETUP_REBOOT" Value="Never" />
<Setting Id="AllowWindowsClientInstall" Value="True"/>
</Configuration>

Bu işlem sonrasında Windows ve IIS servislerinin bazılarında resetleme işlemleri yapmamız gerekecektir. Bu işlem için ise aşağıdaki kod parçasını command prompt ekranına yapıştırıp çalıştırmanız yeterli olacaktır.

start /w pkgmgr /iu:IIS-WebServerRole;IIS-WebServer;IIS-CommonHttpFeatures;
IIS-StaticContent;IIS-DefaultDocument;IIS-DirectoryBrowsing;IIS-HttpErrors;
IIS-ApplicationDevelopment;IIS-ASPNET;IIS-NetFxExtensibility;
IIS-ISAPIExtensions;IIS-ISAPIFilter;IIS-HealthAndDiagnostics;
IIS-HttpLogging;IIS-LoggingLibraries;
IIS-RequestMonitor;IIS-HttpTracing;IIS-CustomLogging;
IIS-ManagementScriptingTools;
IIS-Security;IIS-BasicAuthentication;
IIS-WindowsAuthentication;IIS-DigestAuthentication;
IIS-RequestFiltering;IIS-Performance;
IIS-HttpCompressionStatic;IIS-HttpCompressionDynamic;
IIS-WebServerManagementTools;IIS-ManagementConsole;
IIS-IIS6ManagementCompatibility;
IIS-Metabase;IIS-WMICompatibility;WAS-WindowsActivationService;WAS-ProcessModel;
WAS-NetFxEnvironment;WAS-ConfigurationAPI;WCF-HTTP-Activation;
WCF-NonHTTP-Activation

Gerekli resetleme işlemlerini de gerçekleştirdiğimize göre artık yapacak olduğumuz pek işlem kalmamıştır. Ancak normal şartlarda IIS üzerinde bir kaç düzenleme yapılması gerekmektedir. Ancak asp.net uygulamaları geliştirmek için açmış olduğunuz özellikler Sharepoint çalışmak için de yeterli olacaktır. Bu sebeple detayına fazla girmiyorum.

Artık setup paketini çalıştırabilecek duruma geldik. Bunun için çıkartmış olduğumuz dosyanın içerisinde yer alan setup.exe ‘yi çalıştırıp aşağıdaki ekrana gelene kadar ileri diyoruz.



Bu seçenekte Standalone seçeneğini seçiyor ve kurulumun bitmesini bekliyoruz. Kurulum bittikten sonra configuration wizard seçeneği çıkacaktır. Bu işlemi otomatik yapmasını seçiyoruz. Bu sayede gerekli IIS düzenlemelerini, veri tabanı oluşturmasını v.b. otomatik olarak hazırlıyor olacaktır.

Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra artık Sharepoint 2010 ‘u kendi Windows 7 bilgisarımızda çalıştıracak duruma geliyoruz. Bu zamandan sonra tek yapmamız gereken bilgisayar ismini internet tarayacısına yazmak olacaktır.



Sonuç oldukça başarılı...

Bundan sonraki Sharepoint 2010 yazılarımızda biraz daha fazla Customization ve Development kısımlarına ağırlık veriyor olacağız.

Windows 7 ‘e kurulum hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için MSDN ‘de yayınlanmış olan bu yazıdan yararlanabilirsiniz.

Umarım sizler için yararlı olabilmiştir.

Turhal Temizer

[email protected]
www.turhaltemizer.com
Makale:
SharePoint 2010 - Virtual Machine ve Windows 7 ile Çalışmak Genel Turhal Temizer
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor