Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Turhal Temizer
Turhal Temizer
http://www.turhaltemizer.com
İletişme geçmek için tıklayın.
92 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: Application asp.net BA base Business C# common MVC RIA Silverlight Silverlight 3 Silverlight 4 Visual Studio 2010 İnceleme Turhal Temizer
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Serbest Köşe (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : İnceleme
Yayınlanma Tarihi : 18.5.2010
Okunma Sayısı : 23874
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Silverlight Business Application – Nedir?
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Web uygulamaları günler geçtikte daha bir görsel ve daha bir işlevsel olmaktadır. Bu gelişmenin Microsoft gerçekleşmesini sağlayan teknoloji ise Silverlight 'tır. Başlarda basit animasyon işlemleri yaparken şu anda WCF servisleri ile validation kontrolleri ile ve diğer bir çok özelliği ile Asp.Net uygulamalarına alternatif olarak düşünebilir seviyeye gelme yolunda son sürat ilerlediğini gözlemliyoruz. Bu süreçlerin ilerlemesi ile iş uygulamalarında da Silverlight düşünülmeye başlanmıştır. Bildiğiniz üzere Asp.Net MVC Framework yardımı ile veri, nesne ve görsel katmanları ayrı ayrı kullanabilmemize olanak tanıyan bir şablon ile karşımıza gelmektedir. Bu uygulama şablonunda özellikle Entity katmanı yardımı ile veri işlemleri üzerinde yapacak olduğumuz işlemleri rahatça yapılabilmesi mümkündür. Silverlight Business Application yardımı ile de hazır bir şablon gelmekte ve işleri kolaylaştırabilmektedir. Birazdan bu detaylara değineceğiz. Ancak öncelikle Silverlight Business Application içerisinde yer alan katmansal yapıya bir göz atalım.

mak90_1 
mak90_2 
mak90_3
Silverlight Business Application temel olarak Validation Framework ve Forms Toolkit 'in katmansal olarak ilişkisi sonucunda oluşturulmuş bir proje şablonudur. Silverlight Validation Framework web uygulamalarından alışık olduğumuz  verilerin doğrulanması işlemleri Silverlight Business Application için de yapılabilmesi mümkündür. Yapmış olduğu kontrol listesi aşağıdaki gibidir.

•AlphaNumeric
•Alpha
•Between (Generic)
•Date
•Digits
•Email address
•Equals (Generic)
•Float
•GreaterThan (Generic)
•InArray (Generic)
•Integer
•LessThan (Generic)
•NotEmpty
•Regex
•StringLength
•Url

Silverlight Forms Toolkit ise Silverlight içerisinde yer alan kontroller ve bunlara ek olarak gelen şablonlar olarak mimari yapıda yer almaktadır.

Business Application şablonunun standart Silverlight proje şablonundan farkı hazır klasör yapıları ile gelmesinden öte System.Windows.RIA ve System.Windows.RIA.Controls DLL 'lerinin referans edilmiş olmasıdır.

Silverlight Business Application ile gelen proje şablonunu kısaca incelemek gerekirse, Silverlight 3 ve 4 sürümleri ile kullanılabilmektedir. http://silverlightbusiness.codeplex.com adresi üzerinden sürümler arasında yapılan değişiklikleri ve son yeniliklerin takip edilebilmesi mümkündür. Silverlight 4 toolkit 'i sisteminize kurduktan sonra Silverlight proje şablonları arasında yer alır ve kullanıma hazır bir şekilde bizleri bekler.

mak90_4
Projeyi oluştur dedikten sonra karşımıza bir tane silverlight bir tane bu uygulamanın gösterileceği asp.net uygulaması oluşturulur. Silverlight uygulaması içerisinde iş süreçlerinde kullanmış olduğumuz katmansal yapıdan yararlanılarak klasörleme ve basit olarak sayfa şablonları yer almaktadır.

mak90_5

Verileri Silverlight içerisindeki verileri web uygulaması ile entegre kullanabilmek ve web uygulamasına eklenmiş olan entity katmandan yararlanabilmek için DomainServicesClass 'ı yani WCF RIA 'yı kullanmaktadır. Bunun sorunsuzca gerçekleştiğini doğrulabilmek için eklenmiş olan Silverlight projesi üzerinde sağ tıklama yaptıktan sonra özellikler ekranında WCF RIA Services link başlığı altında yer alan listede istediğimiz projeyi seçebiliriz. Varsayılan olarak Silverlight uygulamasının web uygulaması seçili olarak geliyor olacaktır.
mak90_6
WCF RIA Servisleri yardımı ile sunucu-kullanıcı arasında ki köprünün de kurulduğuna ilişkin veri doğruması yaptıktan sonra hazırlanmış olan Business Application sablonunu çalıştırarak nasıl bir görünüme sahip olduğuna göz atalım.

mak90_7

Sayfa üzerinde yer alan login linkine tıkladığınızda karşınıza giriş için gerekli olan kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmenizi isteyen animasyonlu bir sayfa açılıyor olacaktır.

mak90_8

Eğer ki sisteme kayıtlı değil iseniz kendinizi kayıt ediyor olmanız gerekmektedir. Bunun için ise Register Now linkini tıklayarak açılan ekranda bilgilerinizi girerek kayıt işlemini tamamlayabilmeniz mümkündür.

mak90_9

Eğer ki kullanıcı adı ve şifre olmadan direk Windows kullanıcı ile girmek istersek Authentication modu Windows olarak değiştirmemiz yeterli olacaktır. Bunun web.config içerisinde yer alan Authentication kısmında form yerine Windows olarak belirtmek ve App.XAML dosyasında yer alan App() metodu içerisinde aşağıdaki değişiklikleri yapmak yeterli olacaktır.

public App()
{
    InitializeComponent();

    WebContext webContext = new WebContext();
    //webContext.Authentication = new FormsAuthentication();
    webContext.Authentication = new WindowsAuthentication();
    this.ApplicationLifetimeObjects.Add(webContext);
}

Bu işlemeler sonrasında uygulamaya Windows Authenticationdan yararlanarak login olduğumuz kullanıdığımız kullanıcı ile web uygulamasını da kullanabilmemiz mümkün olacaktır. Bu yazımızda basitçe Silverlight Business Application uygulamasına ilişkin kavramları incelemeye çalıştık. Bir sonraki yazımızda WCF RIA Servisleri yardımı ile veri gösterme, ekleme ve güncelleme işlemlerine göz atarak yazı serimize devam ediyor olacağız.

Umarım sizler için yararlı olabilmiştir.

Turhal Temizer

[email protected]
Makale:
Silverlight Business Application – Nedir? İnceleme Turhal Temizer
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor