SharePoint 2010 ile gelen çok şık ve görsel bir tasarım şablonu bulunmaktadır. Fakat tahmin edebileceğiniz üzere şirket ve kişi bazlı olarak tasarımların düzenlenmesinin gerekli olduğu durumların ortaya çıkması mümkündür. Özellikle de kurumsal firmalara hazırlamış olduğumuz SharePoint 2010 projelerinin tasarımlarının öncelikli olarak şirlet şablonuna uyumlu bir hale getirilip ondan sonra çalışılması devam etmek gerekir. Peki bu tür işlem yapmanın ne tür bir gereksinimleri olur konusuna gelirsek. Bunu iki yönden inceleyebiliriz. Birinci olarak küçük ve orta ölçekli geliştirilen projeleri ele alalım. İlk olarak alt siteler ve sayfalar bazında belirli bir stilin ve tasarımın olması son kullanıcı üzerinde oldukça iyi bir izlenim bırakmaktadır. Ayrıca orta ve küçük ölçekli projelerin insanların gözünde daha değerli görünebilmesi amacıyla ve profesyonel bir izlenim olabilmesi açısında tasarımın özel ve sabit olmasında kesinlikle önem payı vardır.
İkinci olarak büyük ölçekli yani kurumsal firmalarda ise zaten genel anlamda kullandıkları hazır şablonları olduklarından bunun SharePoint içerisine uyarlanması gerekecektir. Çünkü yine profesyonel kullanım açısından önemi vardır.
Bu kadar bilgiyi neden anlattığımıza gelirsek, tahmin edebileceğiniz üzere SharePoint ‘in varsayılan MasterPage ‘ini ve sayfalarını düzenlemek oldukça önemli bir süreç olarak yer almaktadır. Biz de bu yazımızda basitçe nasıl gerekli düzenleme işlemlerini yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle SharePoint ‘in Server ‘da ya da Windows 7 işletim sisteminde deploy ediyor olmamız için kurulu olması gerekmektedir. Sonrasında tasarım işlemlerini yapabilmek amacıyla sistemimizde kurulu olan Office Microsoft 2010 sistemin kurulu olan işlemci tipine bağlı olarak SharePoint Designer 2010 ürününü de kurmak gerekecektir. Bu ürün yerine Visual Studio kullanmamazdıydık diye bir sou gelebilir aklınıza. Ancak SharePoint ‘in tasarımsal öğelerini ve MasterPage ‘ini en iyi görüntüleyebilmemiz açısında oldukça önem teşkil etmektedir.
Bu durumda ilk olarak SharePoint 2010 ‘un bi varsayılan tasarımına göz atıyor olalım.
Şimdi bu site tasarımını düzenliyor olmamız gerekecektir. Bu işlem için de SharePoint Designer uygulaması içerisinde portal sayfasının adresini open site diyerek sayfanın nesnelerine erişebilmek mümkündür.
MasterPage ikonuna tıkladığımızda sistemde var olan sayfa ve MasterPage leri görebilmemiz mümkündür. Bu dökümanlar üzerinde değişiklik yapmadan önce kesinlikle kopyalayıp başka bir yere kopyalamak herhangi bir problem çıkmasına karşın yararlı olacaktır.
Bu işlem sonrasında herhangi bir master page ‘in üzerine tıkladığımızda karşımıza bir ekran çıkar ve bu sayfa üzerinde gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için bir link yer alacaktır.
Edit linkine tıkladığımızda sayfanın düzenlenme ekranı çıkacak ve gerekli işlemleri yapabilmemiz mümkün olacaktır.
Bu sayfa üzerinde bir değişiklik yapıp sonrasında farklı bir isimle kaydedip en sonra işlem olarakta varsayılan MasterPage olarak tanımlamamız kullanımını mümkün kılacaktır.
MasterPage ‘I bu şekilde varsayılan yapabilmekle birlikte Administrator Panel içerisinden de işlem yapabilmemiz mümkündür. Bunun için SharePoint portalın içerisinden site action menüsüne tıklar ve açılan ekrandan Site Setting seçeneğini seçerek adımlarımıza devam ederiz.
Açılan ekrandan site thema ‘ı seçiyoruz.
Bu ekran içerisinde sistem var olan temaları görebilmemiz mümkündür.
Bu kısımda istediğimiz temayı seçip uyarlamamız yeterli olacaktır. Eğer ki var olan temalardan herhangi birisini ya da kendi oluşturmuş olduğunuz temayı düzenlemeniz gerekirse Theme Gallery linkine tıkladıktan sonra karşımıza tema listesi gelir. Bu ekrandan seçmiş olduğumuzu güncelleyebiliriz.
Eğer ki hazırladığınız temayı editlerken zorlanıyorsanız
theme builder isimli uygulmayı indirip daha da kolay bir sekilde yapabilirsiniz.
Sonuç olarak burada düzenlediğimiz tasarımı Site Theme ekranından seçtikten sonra tasarımı uygula seçenği ile işlemimizi tamamlamış oluruz.
Umarım sizler için yararlı olabilmiştir.
Turhal Temizer
[email protected]
www.turhaltemizer.com