Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Oğuz Yağmur
Oğuz Yağmur
http://www.oguzyagmur.com
İletişme geçmek için tıklayın.
26 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: assembly bilgileri clhavale.dll degistirmek havale height: ilgili isimli kodlari oldugunu referans return uygulama uygulamamiz yapacak C# / VC#/.NET Oğuz Yağmur
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : İleri
Kategori : C# / VC#/.NET
Yayınlanma Tarihi : 19.1.2009
Okunma Sayısı : 57708
Yorum Sayısı : 1     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
.NET ve Uygulama Güvenliği - 1
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
.NET Uygulama Güvenliği

Reflexil isimli bir araç tanıtma amaçlı yazdığım blog girdisinden sonra gelen geri dönüşlerden sonra uygulama güvenliği çok merak edilen ve birçok senaryolarda nasıl bir yaklaşımın tam kestirilemediği bir konu olduğunu gördüm. Bu makalemizde geliştirilen bir dll ya da exe’nin (bundan sonra assembly olarak bahsedeceğiz) müşterilere dağıtım aşaması ve sonrasında güvenliği üzerindeki konuları çeşitli senaryolarla ortaya koyup hangi durumlarda neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

Senaryolarımızda basit bir uygulama kullanalım. Uygulamamızı aşağıdaki resimde de göreceğiniz gibi textbox'a girilen değer 123 ise buton'a tıklandığında o kişinin hesabından havale yapacak şekilde düşünelim.


Havale işlemini yapacak sınıfımız da başka bir assembly (dll) içerisindedir. Ana uygulamamız bu dll'i kendisine referans olarak ekleyerek kullanmaktadır. (Bu örneği bu şekilde tasarlamamızdaki amaç farklı senaryoları canlandırmaktır. Bu senaryo için tüm yapılanlar havale yapacak kodun ana uygulama içerisinde olmasını durumunda da geçerlidir.)

   
Havale işlemimizi yapacak sınıfımızın kodları aşağıdakı gibidir.
public class Havale
{
    public bool HavaleYap(int Kimden, int Kime, int Miktar,string sifre)
    {
        if (!sifre.Equals("123"))
        {
             return false;
        }
        int kesilenPara = 0;
        if (Onayla(Kimden))
        {
              kesilenPara = (int)(Miktar * 0.1);
              //havale islemleri yapilmistir!
              return true;
        }
        else { return false; }
     }
     private bool Onayla(int Kimden)
    {
        //musteri bilgileri kontrol edildi
        return true;
     }
}

Senaryo 1
Uygulamamızı paketledik ya da baska bir dağıtım yöntemi ile müşterimize verdik. Bu durumda havale yapacak dll tüm müdahalelere açıktır. Meraklı bir programcının ilk yapacağı işlemlerden birisi Reflector veya sevgili Özcan Değirmenci’nin geliştirmiş olduğu Fox Decompiler ile havale yapan kodların bulunduğu assembly’yi açarak kodları incelemek olacaktır.



Kodlar hakkında genel bir bilgi edindikten sonra ilk yapacağı işlem benzer bir assembly geliştirerek bizim geliştirdiğimiz assemblyi silip kendisininki ile değiştirmek olacaktır. Bu durumda uygulamamız herhangir bir hata vermeden çalışmaya devam edecektir. Çünkü uygulamamız çalışma zamanında clHavale.dll isimli dosyayı yüklemeye çalışacak eğer bulursa yükleyip içerisindeki kullanılan tipleri(class, struct , enum vs) bulup işlemleri gerçekleştirecektir.Dolayısı ile uygulamamız dll ile ilgili hiçbir özel bilgiye sahip olmadığından bu dll'in değişip değişmediği ya da üretici firma tarafında geliştirilen dll olup olmadığı ile ilgili herhangi bir onay mekanizması devreye giremeyecektir.

Uygulamamızın kullanacağı referans edilmiş assembly bilgileri assembly’nin manifest bölümünde saklanır. Bunu en kolay IL Disassembler aracı ile görebilmemize karşın makalenin ilerleyen konularında da kullanacağımız herhangi bir .NET Assembly’nin tüm metadata ve IL bilgilerine erişip değiştirebilmeye yarayan CFF Explorer aracını kullanmanızı tavsiye ederim. waHavale.exe uygulamasını CFF Explorer açtığımızda sol tarafdaki ağaçta bu assembly’nın PE başlık bilgileri gibi birçok detaylı bilgiye erişmenin yanında bizim için asıl önem taşıyan .NET Directory bölümüdür. Bu kısımda assembly ile ilgili tüm metadata bilgilerini açıkça görebilmekteyiz.Bu kısımları bu makalemizde konudan uzaklaşmamak için çok fazla detaylandırmak istemiyorum. Ama bir assembly’nin genel olarak hangi bölümlerden oluştuğunu görebilmek için için aşağıdakı resim yeterli olacaktır. (Umarım ileriki makalelerde bir .net assemblysinin çok detaylı olarak yapısından bahsedebiliriz.)

  CFF Explorer da yukardaki şekilde görülen bir assembly’e ait tüm bilgileri bize gösterebilmektedir.Ağaçdaki .NET Directory -> Metadata Streams ->#~ kısmını açtığınızda Tables isimli kısım assembly içerisindeki metadata içerisinde saklanan tüm tablo bilgilerini vermektedir. Bu bilgileri kullanarak o assembly'nin içerisinde tanımlı tüm metod, referans, sınıflar, üye elemanları vs gibi onlarca bilgiye erişebiliyoruz.Kısaca araçdan bahsettikden sonra aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi uygulamamız beş adet referans kullanmakta ve bunlardan birisi de bizim havale yapmak için geliştirdiğimiz clHavale.dll olduğunu görüyoruz.

 

Görüldüğü üzere referans olarak eklenmiş dll’imiz hakkında tüm bilgi major,minor gibi versiyon bilgileri kültür bigileri, ad vs gibi çok özel olmaya bilgilerdir.Yine Tables bilgilerinden yola çıkarak uygulamamız dll’imizin içerisindeki HavaleYap metoduna nasıl eriştiğini inceleyerek kendi yazacağımız sahte bir dll'in uygulama tarafından sorunsuz nasıl çalıştırılabileceğini bulmaya çalışalım. Öncelikle Tables-> MemberRef sekmesinde referans edilmiş üye elemanların listesine bakalım.33. sırada HavaleYap isimli metodun olduğunu göreceğiz. Bu metoda tıkladığımızda hemen yanında açılacak olan bölümde Class bilgisinde TypeRef bölümündeki 38 sıradaki type bilgisine yönelendiğini görüyüroz. TypeRef bölümüne baktığımızda 38. sırada Havale isimli sınıfımızın olduğunu buna tıkladığımızda da yanda açılan bilgiler kısmının ResolutionScope bölümünde AssemblyRef bölümüdeki 4. sıradakı assembly'yı işaret ettiğini göreceğiz. 4. sırada da clHavale.dll olduğunu yukardaki resimde görebiliyoruz.



Şimdiye kadar ki bilgilere baktığımızda yazacağımız sahte dll’in bu bilgiler çerçevesinde sorunsuz çalışacağını tahmin ediyoruz.Hemen aynı isimli bir sınıf ve aynı isimli metodu içerecek bir dll projesı oluşturup derledikten sonra oluşan assembly’yi orjinal olanı ile değiştirip uygulamamızın çalışıp çalışmadığını test edelim. Sahte dll’imizin kodu aşağıdaki gibi olsun.

public class Havale
{
    public bool HavaleYap(int Kimden, int Kime, int Miktar,string sifre)
    {
        if (sifre.Equals("123")) // Sifre 123 disinda bir deger ise kodumuz calisacaktir
        {
             return false;
        }
        int kesilenPara = 0;
        if (Onayla(Kimden))
        {
                 MessageBox.Show("Sahte Dll Ile Havale Yapiyorum!");
                 //kesilenPara = (int)(Miktar * 0.1); //Para Kesilmesin :)

              //havale islemleri yapilmistir!
              return true;
        }
        else { return false; }
     }
     private bool Onayla(int Kimden)
    {
        //musteri bilgileri kontrol edildi
        return true;
     }
}
Şimdi waHavale.exe ile aynı klasörde bulunan orjinal clHavele.dll’i silip (ya da baska bir isim verip) hazırladığımız sahte clHavale.dll’i kopyaladıkdan sonra uygulamamızı çalıştıralım. Daha sonra textbox’a istediğimiz ( 123 dışında, umarım şifre tutturma gücünüz bu kadar yüksek değildir ) bir değeri girip havale yapmak istediğimizde sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.

 

Bu senaryoda görüldüğü gibi aslında istenmeyen bir durum oluşmuş uygulamamızın kullandığu harici müdahaleler ile uygulamamızın istenemeyen şekilde çalıştırılması sağlanmıştır. Çünkü uygulamamız beklediği ve derlendiğinde metadata bilgilerine yazılan (yukarda detaylı incelediğimiz AssemblyRef, TypeRef ...) tüm bilgileri çalışma zamanında yüklediği sahte clHavale.dll içerisinde de bulmuştur.
 
Senaryo 2


Önceki senaryomuzda yeni bir dll yazılarak orjinali ile değiştirebildik. Değiştirilmesi planlanan dll büyük ve yenisinin yazılmasının zahmetli olduğu durumlarda ne yapabileceğimizi düşündüğümüzde bizim için önemli olan kritik kodları tespit etmemiz ve çalışmasını değiştirmek ya da çalışmasına dokunmadan kod eklemek isteyebiliriz.Kod eklemek isteyebilir miyiz ?
Evet var olan bir assembly’yi açıp havale yap metodunu bulup bunun içerisine istediğimiz kodu ekleyip ya da çıkarabilir, sonra bu değişen assembly’yi kaydedip sanki hiçbirşey olmamış gibi (bu sanki ilgili assembly’nin kaynak kodları bizdeymiş ve biz projeyi açıp kaynak kodları değitirip derledikden sonra yine aynı dll’i elde ettiğimiz durumun aynısıdır.) uygulamayı çalıştırmaya devam edebiliriz. Bu işleme kod gömme (code injection) denir.

Bu işlem için en iyi uygulamalardan birisi olan Reflexil’i kullanacağız. http://sebastien.lebreton.free.fr/reflexil/  adresten araç ile ilgili detaylı bilgi edinebilir ve  http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=200895&package_id=238891  adresinden de uygulamayı indirebilirisiniz. Uygulama aslında mono da birçok projede kullanılan CeCil altyapısını kullanarak, Reflector isimli decompiler aracına eklenti (plugin) şeklinde tasarlanarak geliştirilmiştir.Reflexil'i indirdikten sonra zipli dosya içerisindeki reflexil.dll'i Reflector uygulamasına plug'in olarak kurabiliyoruz. ilk defa Reflector'e plugin ekleyecekler için gerekli adımları gösteren resim aşağıdadır.



Bu işlemi de tamamladıkdan sonra artık uygulama ile birlikte gelen clHavale.dll'i Reflector ile açabiliriz.Plugin'i ekledikten sonra Reflector ile uygulamamızı açıp, HavaleYap metodunu disassemble ettiğimizde. Reflector'un Tools menüsünden az önce exlediğimiz Reflex'il plug-in nin aktifleştiğini göreceğiz.Buna tıkladığımızda ise hemen alt kısımda ilgili kodların IL karşılığını görebiliriz.Bu kısıma sağ tıkladığınızda açılan menüden editleme, silme ve kod ekeleme işlemlerinin yapılabildiğini görebiliriz.



Aslında burda editleme işlemi için iyi bir IL bilgisi gerektiğini görmekteyiz. IL ile kod yazabilenler bu kısımın oldukça kullanışlı olduğunu, opcode'ların tamamının hazır olarak geldiğini göreceklerdir. Ama IL ile uğraşmadan C# ya da VB.NET ile kod yazarak assembly'yi değiştirmek isteyenler için menüdeki "Replace all with code" menüsü oldukça kolaylık sağlayacaktır. Bu menüye tıkladığımızda haricibir editor açılacaktır. C# kodu yazabilceğimiz bu editörde o anda kayank kodunu değiştirmek istediğimiz metodu görebilir ve içerisine IL ile uğraşmada çalışmasını istediğimiz kodu yazabiliriz. Bu senaryodaki amacımız şifre doğrulamasından kurtulmak olduğunu düşünürsek tek yapamamız gereken şifre doğrulama kısmındakı kodu değiştirmek olacaktır (kod silebileceğimizi göstermek adına da örnek koddaki kesilen para hesaplama kısmı da koddan kaldırılmıştır).Bu durumda Reflector'ün ürettiği metodun kodlarını kopyalayıp açılan editörde metodun içine yapıştırmak ve ilgili kod yerini değiştirmek olacaktır.Aşağıdaki gibi kopyaladığımız kodu metodun içine kopyaladıkdan sonra istediğimiz değişiklik ve eklemeleri yaptık.Sol alt kısımdakı "Preview IL" butonuna tıkladıkdan sonra Sağ alt kısımdakı Ok butonu aktifleşecektir. Ok dedikten sonra Reflexil yeni kodlarımızı orjinal clHavale.dll 'in içine gömmüştür.



Bu adımlardan sonra havale işlemi yapacak olan bizim tarafımızdan içerisine kod gömdüğümüz (ve sildiğimiz) Dll’in diske kaydedilmesi gerekmektedir. Reflexil eklentisi aktifken Reflector’de üzerinde değişiklik yaptığımız Dll’i seçtiğimizde Reflexil bize uygulamayı kaydedip kaydetmeyeceğimizi sormaktadır.Bu adımda "Save as..." diyerek orjinal Dll’in üzerine kaydettiğimizde artık ana uygulama (Senaryo 1 deki bilgileri tekrar hatırlayın) sorunsuz bir şekilde kodları değişmiş dll’i sorunsuz bir şekilde çalıştırmaya devam edecektir.



Sonuç olarak geliştirilen bir uygulamaya dışardan kod gömülebilmekte veya uygulamanın kullandığı dll'ler sahteleri ile değiştirilerek istenmeyen kodlar çalıştırılabilmektedir. Bir sonraki makalemizde bu durumları engellemek için neler yapabiliriz, uygulamamızın dağıtım aşamasından sonraki senaryoları dikkate alarak ne gibi önlemler alabiliriz gibi konulara değinmeye çalışacağız.

Makale kullanılan örnek uygulamaları indirmek için tıkayınız.

Oğuz YAĞMUR
MVP
[email protected]
Makale:
.NET ve Uygulama Güvenliği - 1 C#, Visual C# ve .NET Oğuz Yağmur
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
EYL
27
2009
hocam, bu decompile eden programlarda sadece bizim fonksiyonların yapısının görünmesini ve içeriğinin görünmemesini sağlayamaz mıyız? Microsoft kendi sınıf ve fonksiyonlarında bunu sağlıyor da bize neden izin vermiyor... ilginize şimdiden teşekkür ederim Saygılarımla
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor