Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Çiğdem Çavdaroğlu
Çiğdem Çavdaroğlu
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
28 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: belirtir. degerlerini fonksiyon fonksiyonu geometrik glbegin glvertex2f ikiser koordinat noktalarin parametre sekillerin seklin sirasiyla verilen C / Sys Prog. Çiğdem Çavdaroğlu
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : İleri
Kategori : C / Sys Prog.
Yayınlanma Tarihi : 29.7.2005
Okunma Sayısı : 57461
Yorum Sayısı : 2     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 26.12.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 26.12.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 26.12.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 26.12.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
C ve OpenGL : Temel Geometrik Şekillerin Çizimi
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Artık pencerelerimizi şekillendirmenin zamanı geldi mi ne dersiniz? C dilini kullanarak bir OpenGL penceresinin nasıl oluşturulacağını önceki yazılarımızda ele almıştık. Bu amaçla geliştirilmiş bir takım araçların nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler ednmiştik. Artık çizim işlemlerine geçebiliriz. Bu yazımızda penceremize temel geometrik şekillerin nasıl çizileceğini ve bu şekilleri nasıl renklendireceğimizi göreceğiz. Bu işlemleri yine OpenGL kütüphanesindeki API fonksiyonlarını kullanarak gerçekleştireceğiz. Önceki yazılarımızda geliştirdiğimiz uygulamayı, çizim işlemlerini yapan uygulamamız için bir altlık olarak kullanacağız. Bu nedenle bu yazıyı okumadan önce pencere oluşturma uygulamasını kavramış olmak işinizi kolaylaştıracaktır. OpenGL’in çizim amacıyla kullanılan fonksiyonlarını ele almıştık. Çizim uygulamamıza geçmeden önce bunları hatırlamamız faydalı olacaktır :

void glBegin(enum kip); Bir çizime başlandığını belirtir. Parametresi çizilen geometrik şekli tanımlar. Bu parametre yerine geçilmesi gereken sembolik sabitler şunlardır :
   - GL_POINTS => Nokta çizileceğini belirtir.
   - GL_LINES => Verilen noktaların birleştirilerek bir çizgi çizileceğini belirtir.
   - GL_POLYGON => Verilen noktaların birleştirilerek doğrular oluşturulacağını ve oluşan şeklin alansal bir şekil olacağını, içinin renklendirileceğini belirtir.
   - GL_QUADS => Verilen dört noktadan içi renkelndirilmiş bir dörtgen oluşturulacağını belirtir.
   - GL_TRIANGLES => Verilen üç noktadan içi renklendirilmiş üçgen oluşturulacağını belirtir.
   - GL_TRIANGLES_STRIP => Verilen noktaların üçer üçer sırasıyla birleştirerek üçgenler oluşturulacağını belirtir.
   - GL_QUAD_STRIP => Verilen noktaların dörder dörder sırasıyla birleştirilerek dörtgenler oluşturulacağını belirtir.
   - GL_TRIANGLE_FAN => Verilen noktaların ilk nokta ikişer ikişer alınıp her adımda ilk noktayı üçüncü nokta kabul ederek birleştirileceğini ve yelpazemsi bir şekil oluşturulacağını belirtir.
void glEnd(glVoid); glBegin() fonksiyonu ile başlatılmış çizim işleminin bittiğini belirtir. Çizdirilen şekil ekrana bastırılmak üzere saklanır. Saklanmış bu şeklin çizdirilmesi için başka bir fonksiyon kullanılır.
void glFlush(glVoid); Tampon bellekteki tüm şekillerin ekrana çizdirilmesini sağlar.
void glVertex2f(float x,float y); Bir geometrik şekle ait kontrol noktasının koordinat değerlerini belirtir. Geometrik şeklin ne olacağı glBegin fonksiyonunun parametresi ile belirlenir. Bu fonksiyon iki boyutlu çizim yapılacağı zaman kullanılır. Koordinatın sadece x ve y değerleri verilir. Bu fonksiyon ile aynı işi yapan glVertex2s, glVertex2i, glVertex2d fonksiyonları sırasıyla short, integer, double türden parametre değişkenleri alırlar.
void glVertex3f(float x,float y,float z); Bir geometrik şekle ait kontrol noktasının koordinat değerlerini belirtir. Geometrik şeklin ne olacağı glBegin fonksiyonunun parametresi ile belirlenir. Bu fonksiyon üç boyutlu çizim yapılacağı zaman kullanılır. Koordinatın x ve y değerlerine ilaveten z değeri de verilir. Bu fonksiyon ile aynı işi yapan glVertex3s, glVertex3i, glVertex3d fonksiyonları sırasıyla short, integer, double türden parametre değişkenleri alırlar.
void glColor3f(float kirmizi,float yesil,float mavi); Çizilecek şeklin rengini belirler. Ön tanımlı değerler 0’dır.
void glRectf(float x1,float y1,float x2,float y2); Parametre olarak geçilen koordinat değerlerini sol alt köşe ve sağ üst köşe olarak kabul ederek içi dolu bir dikdörtgen çizer.
Bu fonksiyonlar temel geometrik şekillerin çizimi için işimizi görecektir. Bu uygulamamızda iki boyutlu temel geometrik şekilleri çizmeye çalışalım. Bu amaçla, OpenGL çizim fonksiyonlarının sonu ’2f’ ile biten biçimlerini kullanacağız. Bu fonksiyonlara geçeceğimiz parametreler ise, geometrik şekillerimize ilişkin kontrol noktalarının çizim ekranındaki x ve y koordinatlarıdır. Üç boyutlu şekillerin çizilmesi için, çizim fonksiyonlarından sonu ’3f’ ile bitenler kullanılır. Bu durumda bir de noktaların z koordinatı değerlerinin hesaplanması gereklidir.

Çizim ekranımızın tam orta noktası, başlangıç koordinatıdır ve değeri (0,0)’dır. Bu nokta baz alınarak tüm noktaların koordinat değerlerini hesaplayıp ilgili fonksiyonlara parametre olarak geçeceğiz. Çizeceğimiz şekiller, üçgen, daire ve karedir. Üçgen ve kare şekillerini önce içleri boş olarak, sonra içleri dolu olarak (poligon modunda) çizeceğiz. Çizim ekranımızı önceki uygulamada oluşturmuştuk. Uygulamada çizim işlemlerinin yapılması gereken fonksiyon DrawGLScene isimli fonksiyondu. WinMain fonksiyonunda çizim işlemlerini yapması için bu fonksiyonu çağırmıştık. O halde çizim kodlarını bu fonksiyona yazmalıyız. Önce içi dolu üçgeni çizelim :

//...
glColor3f(0.2,0.6,0.5);
glBegin(GL_POLYGON);
glVertex2f(-0.25, 0.25);
glVertex2f(-0.75, 0.25);
glVertex2f(-0.5, 0.75);
glEnd();
//...
glColor3f fonksiyonu ile çizeceğimiz şeklin rengini belirliyoruz. Bu fonksiyona geçilen parametre değişkenleri kırmızı, yeşil ve mavi değerlerine karşılık gelir. Bu değerler değiştirilerek değişik renkler elde edilebilir. glBegin fonksiyonu, bir çizimin başladığını belirtir. Parametre değişkeninde ise çizilen şeklin geometrisi hakkında bilgi verilir. Burada biz fonksiyona GL_POLYGON sabitini parametre değişkeni olarak gönderdik. Bu sayede sonraki adımlarda koordinat değerlerini vereceğimiz noktalardan geçen kapalı bir şekil oluşturulacak ve içi de glColor3f fonksiyonu ile belirttiğimiz renge boyanacaktır. Çizim ekranının sol üst köşesinde kalacak bir üçgen çizdirmek istiyoruz. Buna göre hesapladığımız koordinat değerlerini glVertex2f fonksiyonu ile belirtiyoruz. Noktalar bittikten sonra glEnd fonksiyonunu çağırarak çizim işleminin bittiğini belirtiyoruz. Bu kod çalıştığında ekranın sol üst köşesinee içi dolu bir üçgen çizilecektir. Şimdi üçgenin yanına yine içi dolu bir dörtgen çizdirelim. Bu amaçla yine köşe noktalarının koordinat değerlerini vererek GL_POLYGON modunda bir çizim yapabiliriz. Ancak bunun yerine bu işi otomatik olarak yapan glRectf fonksiyonunu kullanalım :

//...
glColor3f(0.8,0.0,0.5);
glRectf(0.25, 0.25, 0.75, 0.75);
//...
Dörtgenin rengini glColor3f fonksiyonu ile ayarladıktan sonra glRect fonksiyonunu çağırıyoruz. Dörtgenin, ekranda sağ üst köşede kalmasını sağlayacak biçimde hesapladığımız koordinat değerlerini fonksiyona parametre değişkeni olarak geçiyoruz. Şimdi ekranın tam ortasına bir çember çizelim. Bunun için bir çemberin sınırları üzerinde dolaşarak 360 tane nokta çizeceğiz. Sonuçta elde ettiğimiz görüntü çemberi oluşturacak. GLU kütüphanesinde bu işi otomatik olarak yapan gluDisk fonksiyonu bulunmaktadır. Uygulamada biz bunu kendimiz oluşturacağız :

//...
glColor3f(0.5,0.5,0.5);
glPointSize(5.0);
glBegin(GL_POINTS); for(i = 1; i < 360; i++) {
    x = 0.25 * sin(((float)i) * 3.14 / 180);
    y = 0.25 * cos(((float)i) * 3.14 / 180);
    glVertex2f(x,y);
}
glEnd();
//...

Burada yaptığımız işlemi biraz açıklayalım : Öncelikle çizimimizin rengini glColor3f fonksiyonu ile belirttik. Daha sonra, glPointSize fonksiyonu ile noktalarımızın çapını belirttik. Buradaki çap değerini artırırsak çemberin sınırları daha kalın çizilecektir. Aynı şekilde, çap değerini azaltırsak çemberin sınırları daha ince olacaktır. Bu fonksiyona çap değeri olarak 5.0 geçiyoruz. Daha sonra glBegin fonksiyonuna GL_POINTS parametresini geçerek çizime başladığımızı ve nokta çizmek istediğimizi belirtiyoruz. İzleyen for döngüsü içerisinde, her adımda verilen koordinat değerlerine birer nokta çizilmektedir. Burada yaptığımız koordinat hesabı, bir çemberin çevresini gezen bir hesaptır. Çevre üzerinde sırayla 360 tane nokta attığımızda elde ettiğimiz görüntü bir çember şeklinde olacaktır. Çizdiğimiz tek bir noktanın görüntüsü çapı belirttiğimiz değer kadar olan bir kare şeklinde olacaktır. Ancak bu noktaların tamamı bir araya geldiğinde çember elde etmiş olacağız. Burada sin ve cos fonksiyonlarını kullandığımız için uygulamanın başına mat.h başlık dosyasını da eklemeliyiz. Şimdi ekranın sol alt kısmına içi boş bir dörtgen çizdirelim. Bunun için çizime başlarken GL_LINES parametresini geçmeliyiz :

//...
glColor3f(0.2,0.8,1);
glBegin(GL_LINES);
glVertex2f(-0.75, -0.75);
glVertex2f (-0.75, -0.25);
glVertex2f (-0.75, -0.25);
glVertex2f (-0.25, -0.25);
glVertex2f (-0.25, -0.25);
glVertex2f (-0.25,-0.75);
glVertex2f (-0.25,-0.75);
glVertex2f (-0.75,-0.75);
glEnd();
//...
Çizimin rengini belirledikten sonra glBegin fonksiyonunu çağırarak GL_LINES parametresini geçiyoruz. İzleyen adımlarda, ekranın sol alt köşesinde kalacak biçimde bir dörtgenin noktalarının koordinat değerlerini belirtiyoruz. Bu noktalar ikişer ikişer sırasıyla birbiri ile birleştirilir. Sonuçta da bir dörtgen elde edilir. Şüphesiz burada daha fazla noktanın koordinatını belirterek bir çokgen de elde edebiliriz. Aynı şekilde ekranın sağ alt köşesine bir üçgen çizdirmek için yine GL_LINES parametresini geçerek çizime başlıyoruz :

//...
glColor3f(0.2,0.0,3);
glBegin(GL_LINES);
glVertex2f(0.5, -0.5);
glVertex2f(0.75, -0.75);
glVertex2f(0.75, -0.75);
glVertex2f(0.25,-0.75);
glVertex2f(0.25, -0.75);
glVertex2f(0.5,-0.5);
glEnd();
//...
Burada belirttiğimiz noktalar da ikişer ikişer birleştirilerek bir üçgen elde edilecektir. Uygulamanın başında içi dolu bir üçgen elde etmek için GL_POLYGON parametresini geçerek çizime başlamıştık. Uygulamayı çalıştırdığımızda elde etmemiz gereken görüntü şöyledir :



Aynı uygulamayı GLUT kütüphanesini kullanarak pencere oluşturduğumuz projede yapmak için tek yapılması gereken bu uygulamadki çizim kodlarının, GLUT kütüphanesi uygulamasındaki çizim fonksiyonuna taşınmasıdır. OpenGL kütüphanesi daha birçok fonksiyon içermektedir. Ayrıca kullanımı kolaylaştıran GLUT kütüphanesinde de birçok fonksiyon vardır. Bu uygulamada temel geometrik şekillerin çizimi için yukarıda açıkladığımız fonksiyonlar yeterlidir. Ancak kütüphanedeki diğer fonksiyonlara da yeri geldiğinde sırasıyla değineceğiz.

Microsoft Visual C++ 6.0’da hazırlanmış örnek uygulamayı indirmek için buraya tıklayınız. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle herkese iyi günler dilerim.

Kaynaklar :

  • www.nehe.gamedev.net
  • OpenGL Yardım Sayfaları
Makale:
C ve OpenGL : Temel Geometrik Şekillerin Çizimi C ve Sistem Programlama Çiğdem Çavdaroğlu
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
MAR
1
2010
Merhaba Çiğdem Hanım, Oldukça faydalı bir makale. Ben yaptıklarınızı bir OpenGL penceresi ile değil de Windows Formlar ile yapmak istiyorum. Bu yüzden HWND nesnesine bir formun ya da PictureBox'un HANDLE değerini beriyorum. Buralarda sorun yaşamıyorum ama hRC = wglCreateContext(hDC) işleminde NULL değeri alıyorum. Hangi durumlarda NULL gelir? Acaba benim gönderdiğim HANDLE değerlerinden mi kaynaklanıyor?
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor