Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak
BT AKADEMİ
sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.
Ana Sayfa
.net TV
Makaleler
Kaynak Kod
Haberler
Serbest Köşe
Canlı Köşe
Forum
C#nedir?
Ekibimiz
RSS
ADO.NET/SQL
C / Sys Prog.
Genel
Mono ve .NET
Silverlight
XML / Web Serv.
X86 Assembly
C++ / C++.NET
J#.NET / Java
.NET 3.x
UML / Analiz
Yazılım Müh.
ASP.NET
C# / VC#/.NET
Mobil Prog.
PHP 5
YAZAR HAKKINDA
Burak Batur
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için
tıklayın
.
1
Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için
tıklayın
.
Yayınlanan diğer makaleleri için
tıklayın
.
İlgili etiketler:
dinamik
elemanlarinin
hiyerarsik
istiyorum.
karsimiza
kodlari
kontrollerin
navigation
sayfalara
sitemap
sitemap?i
statik
studio
treeview
visual
ASP.NET
Burak Batur
YAZI HAKKINDA
Türü
:
Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır.
Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi
:
Başlangıç
Kategori
:
ASP.NET
Yayınlanma Tarihi
:
2.5.2006
Okunma Sayısı
:
46985
Yorum Sayısı
:
4
yorum yaz
SİTE İÇİ ARAMA
Üye
GİRİŞİ
Üye girişi için
tıklayın
.
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
C#nedir? hesabınız yok mu?
Üye olabilmek için
tıklayın
.
Serbest KÖŞE
(?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır.
Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Bende Yazmak İstiyorum
Blogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package
26.12.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA
26.12.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak
26.12.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi
26.12.2024
Diğer Herşey
»
Makaleler RSS
»
Video Gönder
»
Makale Gönder
»
Serbest Köşeye Yazı Gönder
»
Yazar Başvurusu
»
C#nedir? Ekibinde Olmalıyım!
Sponsorlar
Ana Sayfa
/
Makaleler
/
ASP.NET
/
ASP.NET 2.0 SiteMap ve Ulaşım kontrolleri
ASP.NET 2.0 SiteMap ve Ulaşım kontrolleri
Favorilerime Ekle
Gönderiliyor lütfen bekleyin...
arkadaşıma gönder
Arkadaşınızın email adresi:
*
Mesajınız:
Bu yazımda ASP.NET 2.0da Navigation Menüsünde yer alan kontrollerin kullanımını basit bir şekilde ele alacağım. Bu menüdeki kontrolleri kullanabilmek için bir veri kaynağına ihtiyacımız olacak. Veri kaynağı olarak da ASP.NET 2.0la birlikte gelen SiteMap kontrolünü kullanacağız.
SiteMap kontrolü sitenin hiyerarşik yapısını tanımlayabileceğimiz bir XML dosyasıdır. Bu kontrolü kullanmak için Solution Explorerdan sitemize bir tane SiteMap kontrolü ekleyeceğiz. Visual Studio 2005 karşımıza aşağıda gördüğünüz gibi bir görüntü getirecek. Bu kontrolün içini hızlı bir şekilde doldurup kullanabilirsiniz. SiteMapin içini doldururken dikkat etmeniz gereken bir kaç kural var bunlardan biri tek bir tane kök olması, bu kökün içine istediğimiz kadar alt menü ekleyebiliriz. Hatta alt menü altına bir tane alt menü daha ekleyebiliriz. Aşağıdaki kodlarda alt menü eklemenin bir örneğini görüyorsunuz:
<siteMapNode url="" title="KÖK" description="">
<siteMapNode title="AltMenü1">
<siteMapNode url="" title="" description="" />
<siteMapNode url="" title="" description="" />
</siteMapNode>
<siteMapNode title="AltMenü2">
<siteMapNode url="" title="" description="" />
<siteMapNode url="" title="" description="" />
</siteMapNode>
</siteMapNode>
Şimdi yukarıdaki kodları değiştirip uygulamamızda kullanacağımız veri kaynağını oluşturalım Uygulamamızda ana sayfamız SiteMapimizin kökünü oluşturacak ve ana sayfanın alt bölümleri olarak ta Bölüm1 ve Bölüm2 adında iki ayrı alt bölüm oluşturacağız ve bu iki alt bölümden de ikişer ayrı sayfaya ulaşılacak. Yukarıdaki kodları doldurarak bu yapıyı oluşturabiliriz. Yukarıdaki kodları değiştirdikten sonraki kodumuz aşağıdaki gibi olacak.
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<siteMap xmlns="http://schemas.microsoft.com/AspNet/SiteMap-File-1.0" >
<siteMapNode url="default.aspx" title="Ana Sayfa" description="Burasy sizi anasayfaya götürür">
<siteMapNode title="Bölüm1">
<siteMapNode url="b1s1.aspx" title="Sayfa 1" description="1. Bölümün 1. Sayfasy" />
<siteMapNode url="b1s2.aspx" title="Sayfa 2" description="1. Bölümün 2. Sayfasy" />
</siteMapNode>
<siteMapNode title="Bölüm2">
<siteMapNode url="b2s1.aspx" title="Sayfa 1" description="2. Bölümün 1. Sayfasy" />
<siteMapNode url="b2s2.aspx" title="Sayfa 2" description="2. Bölümün 2. Sayfasy" />
</siteMapNode>
</siteMapNode>
</siteMap>
SiteMapimizi oluşturduktan sonra sıra geldi Naviation Menüsündeki kontrollerin kullanımını anlatmaya. Ama bu kontrolleri anlatmadan önce genel mantığı anlatmak istiyorum. MSDNden bulduğum soldaki resmi açıklayarak Navigation Menüsündeki kontrollerin SiteMapi nasıl kullandığını açıklamış olacağım. Resimde sol alttan başlayarak okları takip edersek ilk okun SiteMapden çıktığını görürüz bu da demektir ki SiteMap veri kaynağı olarak kullanılıyor. Daha sonra .NET Frameworkteki XmlSiteMapProvider sınıfı sayesinde XML dosyası XmlSiteMapProvider sınıfı tarafından okunup SiteMapDataSource kontrölü oluşturuluyor. SiteMapPath kontrolü XmlSiteMapProvider sınıfından SiteMapi direkt kullanabilir. Bu kontrol sitede o an nerede bulunulduğunu ve SiteMapi kullanarak o anda bulunulan sayfaya göre en üstteki sayfaya kadar hiyerarşik bir link serisi oluşturur. Menü ve TreeView kontrolleri SiteMapi XmlSiteMapProviderdan direkt kullanamaz. Bu kontroller XmlSiteMapProvider sınıfının oluşturduğu SiteMapDataSource kontrolünü kullanarak bize çıktı verir.
Şimdi teker teker bu kontrollerin kullanımını anlatmaya çalışacağım:
Menü
Projemize bir tane Web User Control ekleyelim. Menü’yü bu UserControl’ün içine konumlandıracağız ve tüm sayfalara bu UserControl’ü ekleyerek Menü’nün tüm sayfalarda görüntülenmesini sağlayacağız. Böylelikle menüyü değiştirdiğimizde değişiklikleri tüm sayfalara aktarmış olacağız.
Şimdi Navigation meüsünden UserControl’ün üzerine bir tane Menu kontrolü sürükleyip bırakalım.
Şu anda soldaki görünümü elde etmiş olmanız gerekiyor. Şu anda herhangi bir item eklemediğimiz için ve DataSource belirlemediğimiz için bütün itemlar root olarak görünüyor. Az önce oluşturduğumuz SiteMapi bu kontrole bağladığımız zaman menünün itemları da otomatik olarak karşımıza çıkacak.. Bu işlem için Choose Data Source bölümünden
seçeneğini seçmemiz gerekiyor.
seçeneğini seçtikten sonra karşımıza o an kullanılabilecek veri kaynaklarını gösteren bir pencere açılacak. Buradan daha önce oluşturduğumuz Site Mapi seçeceğiz. Visual Studio 2005 bizim için bir tane DataSource oluşturacaktır. Artık menü kullanılabilir durumdadır. İsterseniz UserControlü diğer sayfalara sürükle bırak metodu ile ekleyip menünün çalışıp çalışmadığını test edebiilirsiniz.
UserControlü diğer sayfalara sürüklediğinizde bir değişiklik fark etmiş olmalısınız artık siteyi çalıştırmadan anında UserControlün içeriğini eklendiği sayfada görebiliyoruz.
Şu anda menümüz çalışıyor ama tüm ayarları varsayılanlarda. Biz bu ayarlar ile oynayıp menümüzü kişiselleştirmek istiyoruz. Öncelikle yönünü belirleyerek başlayalım. Menümüzün yönünü belirlemek için kullandığımız özellik Orientation özelliğidir. Bu özellik altında iki adet seçenek vardır bunlar Horizontal ve Vertical seçenekleridir.
Horizontal özelliği menünün elemanlarının yatay bir şekilde dizilmesini sağlar. Vertical ise dikey. Varsayılan ayar Verticaldır. Bu özelliği Horizontal olarak ayarlıyoruz.
Şimdi sıra geldi Menümüzün görünümünü ayarlamaya... Öncelikle statik ve dinamik görüntülenme kavramlarını açıklayalım:
Statik Görüntülenme:
Sayfanın ilk yüklendiğinde görüntülenen ve devamlı sayfada kalan kısımdır. StaticDisplayLevels özelliği ile kökten başlayarak kaç adet elemanın statik olarak görüntüleneceğini belirler. Minimum ve varsayılan değeri 1dir. Sizin de fark ettiğiniz gibi projemizde şu anda sadece adını AnaSayfa olarak belirlediğimiz eleman görünüyor. Ama biz Bölüm1 ve Bölüm2nin de görüntülenmesini istiyoruz. Bu yüzden StaticDisplayLevels özlliğinin değerini 2 yapacağız. Şu anda aşağıdaki görünümü elde ettik...
Dinamik Görüntülenme:
Bu bölümse menümüzün Mousela üzerine geldiğimizde açılıp görüntülenen bölümüdür. MaximumDynamicDisplayLevels özelliği ile menün statik elemanlarından sonra görüntülenecek dinamik eleman sayısını belirler. Örneğin; Menünün StaticDisplayLevels özelliği 3e MaximumDynamicDisplayLevels özelliği de 2ye ayarlanmış olsun. Bu durumda menü son iki elemanı dinamik olacak şekilde ilk üç seviyesi statik olarak görüntülenecektir. Menümüzün görüntülenme şeklini belirledik şimdi de özellikleriyle oynayarak daha güzel görünmesini sağlayalım...
StaticBottomSeparatorImageUrl :
Her menü elemanından sonra görüntülenecek bir resim dosyasının URLsini tutar. Bu özelliği ~/xp4.gif olarak değiştiriyoruz.
StaticEnableDefaultPopOutImage :
Alt menüsü olan menü elemanlarının yanına image koyulup koyulmayacağını ayarlayacağımız bir özellik. True olarak bırakıyoruz...
StaticPopOutImageUrl :
Alt menüsü olan menü elemanlarının yanına koyulacak imageın URLsini buraya yazıyoruz. Bu özelliği ~/arrow_d.gif olarak değiştiriyoruz.
StaticHoverStyle :
Bu özellikler serisi Mouse üzerindeyken menünün nasıl davranacağını belirler. Yanındaki kutucuya tıklayıp özelliği genişlettiğimizde oynayabileceğimiz oldukça özellikler karşılaşıyoruz. Sadece yazı tipi ve rengi ile oynuyorum. Mouse üzerine gelince elemanın yazı tipi italik olsun ve rengi de turuncuya dönüşsün istiyorum. Bu sebeple sadece StaticHoverStyle menüsü altındaki Font menüsünden Italic seçeneğini True yapıyorum ve ForeColordan da turuncuyu seçiyorum.
StaticSelectedStyle :
Bu özellikte seçili olan elemanın nasıl görüntüleneceğini belirler. Kullanımı tıpkı StaticHoverStyledaki gibi. Burada sadece yazının rengiyle oynamak istiyorum. O anda bulunduğumuz sayfayı işaret eden menünün turuncu olmasını istiyorum ve bunun için de sadece StaticSelectedStyle menüsü altındaki ForeColor özelliğini turuncu olarak seçiyorum.
StaticMenuStyle :
Bu özellikte statik olarak görüntülenen kısmın genel olarak nasıl görüntüleneceğini belirliyor.
StaticMenuItemStyle :
Bu özellik statik olarak görüntülenen kısmın elemanlarının görünümünü belirliyor. Burada fazla değişiklik yapmıyorum sadece StaticMenuItemStyle menüsü altındaki ForeColor özelliğini #3f619a olarak ayarlıyorum.
StaticTopSeparatorImageUrl :
Her menü elemanından önce görüntülenecek bir resim dosyasının URLsini tutar. Bu özelliği de ~/xp4.gif olarak değiştiriyoruz.
Yukarıdaki özelliklilerin hemen hemen aynısı Dinamik kısım için de mevcut ve kullanımı aynı. Dinamik kısım için sadece DynamicHoverStyle, DynamicSelectedStyle, DynamicMenuItemStyle özelliklerini tıpkı Statikteki gibi değiştiriyoruz. Bu işlemden sonra menümüzün tasarımını da bitirmiş olduk. Çalıştırdığımızda Karşımıza oldukça sade ve şık bir JavaScript menüsü gelecek. Bu menüyü gördüğünüz gibi herhangi bir kod yazmadan ve üçüncü parti bir program kullanmadan yaptık. Aşağıda VisualStudionun bizim için oluşturduğu kodları görüyorsunuz. Bu kodlara DataSourceda dahil!
<asp:Menu ID="Menu1" runat="server"
DataSourceID="SiteMapDataSource1" Orientation="Horizontal" StaticDisplayLevels="2"
Height="1px" StaticBottomSeparatorImageUrl="~/xp4.gif"
StaticPopOutImageUrl="~/arrow_d.gif" StaticTopSeparatorImageUrl="~/xp4.gif" Width="242px">
<StaticMenuItemStyle ForeColor="#3F619A" />
<DynamicHoverStyle Font-Italic="True" ForeColor="#FF8000" />
<StaticSelectedStyle ForeColor="#FF8000" />
<DynamicSelectedStyle ForeColor="#FF8000" />
<DynamicMenuItemStyle ForeColor="#3F619A" />
<StaticHoverStyle Font-Italic="True" ForeColor="#FF8000" />
</asp:Menu>
<asp:SiteMapDataSource ID="SiteMapDataSource1" runat="server" />
Menümüzün elemanlarını herhangi bir DataSource kullanmadan direkt menünün Items özelliğinden de ekleyebilirdik. Ancak aşağıda anlatmaya çalıştığım diğer özellikleri de bir arada kullanabilmek içen bir SiteMap kullanmak son derece mantıklı.
TreeView
Projemize SiteHaritasi.aspx adında bir tane sayfa ekleyelim, bu sayfa adından da anlaşılacağı gibi sitemizdeki tüm sayfaları toplu halde hiyerarşik bir yapıda listelesin. Bu işlemler için en uygun görünüm ağaç görünümüdür, elemanlarının açılır kapanır olması şüphesiz herkesin isteyeceği bir durumdur ve kullanım kolaylığı bakımından da oldukça kullanışlıdır. Daha önce böyle bir görünüm oluşturmak için üçüncü parti yazılımlar kullanıyorduk ya da sitenin haritasını manual olarak oluşturuyorduk, bizim uygulamamız için manual olarak site haritası oluşturmak son derece kolay ama onlarca sayfadan oluşan bir sitenin site haritasını elle oluşturmak oldukça can sıkıcı bir durum. Bu işlem için Visual Studio 2005 ile birlikte gelen TreeView kontrolü biçilmiş kaftan. SiteHaritasi.aspx sayfasının üzerine Navigations menüsünden bir tane TreeView kontrolü sürükleyip bırakıyoruz. TreeView kontrolünün elemanlarını da SiteMapi kullanarak dinamik olarak oluşturacağız. Bu işlem için tahmin ettiğiniz gibi Smart Task menüsünü kullanacağız. Choose Data Source bölümünde New Data Source seçeneğini tıklıyoruz ve daha önce anlattığım gibi SiteMapi seçerek seçimimizi onaylıyoruz. Visual Studio bizim için bir adet DataSource oluşturuyor ve bunu SiteMap XML dosyası ve TreeView kontrolüne bağlıyor. Şu anda TreeView kontrolümüzü kullanmaya başlayabiliriz işte bu kadar basit.
TreeView kontrolümüzün dizaynını da biraz değiştirelim. TreeView kontrolünün dizaynını kendimiz yukarıda anlattığım gibi kişiselleştirebildiğimiz gibi bizim için Visual Studioda daha önce tanımlanmış hazır dizaynları da kullanabiliriz. Bu işlem için gene Smart Task menüsünden Auto Format seçeneğine tıklıyoruz. Visual Studio kullanabileceğimiz şablonları bize listeliyor. Buradan MSDN şablonunu seçiyorum ve seçimimi onaylıyorum. Artık TreeView kontrolümüz MSDNin menüsü gibi görünüyor. Burayı anlatırken bir özellikten daha bahsetmek istiyorum. Smart Task menüsünün en altındaki Show Lines kutusunu görmüş olmalısınız. Bu kutu işaretlendiğinde TreeView kontrolümüz yandaki resimde gördüğünüz görünümü alacaktır.
Site Haritamızı oluşturduk ama hiçbir yerden site haritamıza link vermedik. Menüyü içine koyduğumuz User Controlü yeniden açalım ve Menünün hemen altına bir tane HyperLink sürükleyip bırakalım, Text özelliğini Site Haritası, NavigateUrl özelliğini de SiteHaritasi.aspx olarak değiştirelim.
SiteMapPath
Bu kontrol şu ana kadar anlattığım kontrollerin içinde kullanımı en basit olanı. Yaptığı iş bize o anda hangi sayfada olduğumuzu göstermek ve bu sayfanın site içinde hiyerarşik olarak nerede olduğunu göstererek hiyerarşik olarak daha üstte bulunan sayfalara link vermek. Bu kontrolün de tüm sayfalarda görünmesi mantıklıdır bu yüzden bu kontrolü de UserControlümüzün içine yerleştiriyoruz. Az önce yerleştirdiğimiz HyperLink kontrolün altına bir tane SiteMapPath sürükleyip bırakalım. İşte yapmamız gereken bu şu anda bu kontrol çalışıyor. Smart Taskdan da daha güzel bir görünüm için Auto Formatdan Professionalı seçiyorum ve ctrl+F5 ile projemi test ediyorum.
Bu makalemde Visual Studio 2005 ile birlikte gelen Navigation Menüsünün kullanımından oldukça basit bir şekilde bahsettim. Görüldüğü gibi Visual Studio 2005 ile üçüncü parti bir yazılım kullanmadan etkili menüler yaratabiliyoruz. Tek bir geliştirme ortamından bunların yapılabilmesi oldukça keyifli bir şey ve herhangi bir uyum sorunuyla da karşılaşmıyoruz. Görüşmek dileğiyle.
Makalde anlattığım projeyi
buraya tıklayarak
indirebilirsiniz.
Burak Batur
Kaynak :
MSDN
Makale:
ASP.NET 2.0 SiteMap ve Ulaşım kontrolleri ASP.NET Burak Batur
Yazılan Yorumlar
Yorum Yaz
MAY
7
2010
Sezgin Bozkurt
/
üye hakkında
Teşekkürler..
AĞU
17
2009
maokao maokao
/
üye hakkında
Merhabalar.verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bi sorum olacaktı. Orientation seçeneğini sadece static bölümde kullandık. Acaba dinamik kısım içinde orientation veya onun işini yapacak bir yöntem var mı. kısacası ben static kısım gibi dinamik kısmıda yatay yapmak istiyorum..Ankara Belediyesi sitesi gibi. http://www.ankara-bel.gov.tr/TasarimOgeleri/default.aspx
KAS
6
2006
Adem SEVİNÇ
/
üye hakkında
Teşekkür ederim. Zor anımda derdime derman oldun.
AĞU
1
2006
erkan günerhan
/
üye hakkında
Verdiğin bilgiler için teşekkurler burak. Çalışmlarının devamını dilerim.
Sayfalar :
1
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için
tıklayın
.
Üye değilseniz
Üyel Ol
linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
Bu Konuda Son 10
Eklenen Son 10
Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor
Dizayn ve Kodlama
bt
akademi
. Tüm Hakları Saklıdır © Copyright 2002-2009 c#nedir?com
Makaleler
Serbest Köşe
Makale Gönder
.Net TV
Video Gönder
Canlı Köşe
Kaynak Kod
Forum
Haberler
Röportajlar
Anketler
C# Nedir?
İletişim
Site Haritası
RSS
Favorilere Ekle
Üyelik
Hesap Aktivasyon
Ekibimiz
Ekibe Katıl