Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Ömer Faruk ZORLU
Ömer Faruk ZORLU
http://b.zor.lu
İletişme geçmek için tıklayın.
5 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: CRUD CustomPages dynamic data dynamic data web site DynamicData FieldTemplate MVC PageTemplates Scaffold Scaffolding ASP.NET Ömer Faruk ZORLU
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : ASP.NET
Yayınlanma Tarihi : 14.1.2010
Okunma Sayısı : 38179
Yorum Sayısı : 8     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
ASP.NET Dynamic Data Web Site - 1
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon

Merhabalar

Sürekli genişleyen uygulamalarda yapılan veritabanı geliştirmelerinde yaşanan en büyük sıkıntılardan biriside yazılım alt yapısının değişiklikleri hızla sindirememesidir. Değişiklik gerektiren kodlar bazen yalnızca bir metodun içindedir bazen tüm sınıf bazende çok daha fazlası.

Veritabanı üzerinde yapılan her değişiklik yeni bir süreci başlatır. Temel düzeyde ele almak gerekirse yapılan en ufak bir değişiklikte iş zekası katmanına ve sunum katmanına yansıtılmalıdır. Bu değişiklikler yapılırken yada yapıldıktan sonra ortaya çıkabilecek sorunlar canınızı sıkabilir. Oysa ki yapmanız gereken sadece CRUD(Create, Read, Update, Delete) işlemlerinden ibarettir ve bu işlemi defalarca yapmanız gerekebilir. Bu tür sorunları aşmak adına ASP.NET Dynamic Data yardımımıza koşuyor.

ASP.NET Dynamic Data .NET Framework 3.5 SP1 ile birlikte geliyor.

Visual Studio ile yeni bir Dynamic Data Web Site oluşturup keşfetmeye başlayalım.

 

Proje beraberinde bir çok dosya ve klasörü getiriyor. Çok hızlı bir şekilde sunum katmanımızı oluşturmamız gerekiyorsa LINQ TO SQL class’ı eklemeniz, kullanılması gereken tabloları sürükle bırak yapmanız ve Global.asax dosyasında ufak bir değişiklik yapılması yeterli olacaktır.
NORTHWIND veri tabanını kullanarak ilk projemizi geliştirmeye başlayalım. Projeye yeni bir LINQ to SQL Classes ekliyorum ve NORTHWIND veri tabanındaki tabloları ekliyorum.



Daha sonra Global.asax dosyasına aşağıdaki satırı ekliyorum.

model.RegisterContext(typeof(NORTHWINDDataContext), new ContextConfiguration() { ScaffoldAllTables = true });

 

Şuanda ilk Dynamic Data Web Site projesi hazır. Projeyi derleyip çalıştırdığımızda tüm tabloların listelendiği bir sayfa bizi bekliyor olacak.
 

 

Görüntülenen sayfa(default.aspx) hali hazırda gelen şablondur. Tüm tasarımı değişmek mümkün.  Dynamic Data hakkında yaptığım ilk araştırmalarda bir çok kısıt olduğunu düşünüyordum. Aklımdaki soru işaretlerini giderdikten sonra daha önce ki düşüncemin yanlış olduğuna karar verdim. Mesela bu sayfada görüntülenen tablo isimleri nasıl değişecekti. Detay sayfası nasıl değişir. vs. İlerleyen paragraflarda bu konulara değineceğim.

Tablolardan herhangi birisine tıkladığımızda ilgili tablo içesindeki tüm veriler listelenecektir. Sayfalama, filtreleme gibi dynamic özelliklerde sizi bekliyor olacak. Biraz kurcalandığında standart bir CRUD mekanizması tam anlamıyla hazır durumdadır. Bazı görsel endişeleri yine yaşayabilirsiniz ancak hepsini çözmek mümkün. Bu noktada Dynamic Data Web Site'ın kullandığı sayfaları, kontrolleri incelemek gerekiyor.

 

 

 

Resimden de anlaşılacağı CRUD işlemlerini yapacak web site hazır ve henüz hiç kod yazmadık.

~/DynamicData/PageTemplates klasörü:

Klasör içerisinde şuan kullanılan şablonun kullandığı sayfalar bulunuyor. Bu sayfalara kullanıcının erişim işlemi arkaplanda geçekleşen bazı routing işlemleri ile gerçekleşiyor. Burada MVC'ye benzerlik göze çarpıyor. Ancak tam anlamıyla MVC demek uygun olmayabilir.  Erişim adreslerini global.asax dosyasından değiştirmek mümkün oluyor. Yapılan bu değişikler kullanılan sayfa şablonlarına da yansıtılmalıdır.

~/DynamicData/CustomPages klasörü:

Bu klasörde standart sayfa şablonlarının dışında özelleştirilen şablonlar saklanır. Mesela bazı tabloların tasarımının farklı olması istenildiği durumlarda yada detay sayfasının 'Edit.aspx' şablonundan bağımsız olarak tasarlanabilmesi gibi isteklere cevap vermek üzere tasarlanmıştır.

~/DynamicData/FieldTemplates klasörü:

Beni en çok etkileyen şablon türü olarak fieldtemplate'leri tablodaki kolonların veri tiplerine göre web formlarına çağırılabiliyor olmasıdır. Burada yapacağınız geliştirmeler daha sonra yapacağınız tüm projeler için neredeyse hiç vakit/emek kaybetmeden kullanılabilir. DateTime alanı için geliştirdiğiniz varsayılan DateTime.ascx FieldTemplate'i başka bir proje için kullanmak son derece basit. Varsayılan şablonları güncelleyebileceğiniz gibi farklı veri tipleri için kendi şablonlarınızı yapabilmeniz mümkün. Aynı zamanda CustomPages mantığı ile düşünülürse istenilen kolon için özel fieldtemplate ataması yapılabilir. Kontroller tipik olarak 'Edit' modunda aksi belirtilmezse olarak KontrolAdi_Edit.ascx kontrolü üzerinden çalışıyor. DateTime veri tipi için DateTime_Edit.ascx gibi. Kullanılacak fieldtemplate'e validation işlemi gibi çalışmaları yaparak veri girişlerinide kolayca kontrol etmek mümkün oluyor.

Bir sonraki Dynamic Data Web Site'ı yazsısı özelleştirme teknikleri hakkında olacaktır.

Makale:
ASP.NET Dynamic Data Web Site - 1 ASP.NET Ömer Faruk ZORLU
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
TEM
27
2010
güzel ve açıklayıcı olmuş ellerine sağlık
NİS
14
2010
Aşağıdaki bağlantıdan yapılan kurulumlarda sorun çıkacağını zannetmiyorum. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=27673c47-b3b5-4c67-bd99-84e525b5ce61&displaylang=en
NİS
14
2010
Hocam sorun Visual Studiodan kaynaklanıyormus farklı bir kurulum ile sorun çözüldü makaleniz cok basarılı cok tesekkürler
NİS
13
2010
Merhaba Hocam visual studio 2008 ve freamwork 3.5 sp1 yüklü fakat Dynamic Data Web Site Template yok sistemde görünmüyor bu sorunu nasıl çözebilirm acaba ?
ŞUB
1
2010
Devir sürekli değişecek gibi görünüyor :) Bu yüzden dinamik olmak iyi bir karar olacaktır.
ŞUB
1
2010
muhteşem bir teknoloji! gridview ekle, bir sürü kod yaz... bu devir de geride kalıyor demek.. teşekkürler.
OCA
14
2010
Yeni başlayanlar için oldukça iyi bir makale.
OCA
14
2010
Yeni başlayanlar için oldukça iyi bir makale.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor