Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Turhal Temizer
Turhal Temizer
http://www.turhaltemizer.com
İletişme geçmek için tıklayın.
92 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: Hyper-V Moss SharePoint SharePoint 2010 SQL Server 2008 Temizer. Turhal Temizer Turhal Virtual Machine Windows 7 x64 Genel Turhal Temizer
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : Genel
Yayınlanma Tarihi : 15.8.2010
Okunma Sayısı : 54367
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 23.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 23.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
SharePoint 2010 - Yenilikler ve Topolojisi
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Sharepoint 2010 ‘u kısaca açıklayın denirse vereceğimiz cevap şu şekilde olacaktır. Uygulama pratikleri çok iyi şekilde analiz edilmiş, çok hızlı arama tekniklerine sahip ve tarayıcı uyumluluğu olan çok iyi bir üründür.

Microsoft, geçmiş zaman dilimi içerisinde 2010 yılında çıkarmış olduğu ürünleri parça parça kullanıma açmaya başladı. Bu ürünlerin en önemlilerinden ve üzerinde sağlam değişiklikler ile kullanıcıların, geliştiricilerin karşısına çıkmış olanı Sharepoint 2010 ‘dur. Daha önceleri SharePoint 14 kod adı ile bildiğimiz ürün çıkışı ile birlikte SharePoint 2010 adı ile hayatımızda ki yerini aldı. Bu süreç sonrasında ise kurumlar ve geliştiriciler çok hızlı bir şekilde projelerini SharePoint 2010 üzerine taşımaya başladılar. Şimdi biz SharePoint 2010 ile gelen ve en etkili 10 yeni özelliğini incelemeye çalışıyor olacağız.

1. Yeni SharePoint sürümleri: Microsoft, SharePoint ürün ailesinin daha sık kullanılması amacıyla sürümlerinde büyük değişiklikler yaptı. Bilindiği üzere önceleri SharePoint ailesi, Wındows SharePoint Server (WSS) ve Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) olarak iki üründen oluşmaktaydı. 2010 ailesinde ise, WSS ‘in ücretsiz sürümü olan SharePoint Foundation çıkartılırken MOSS ‘ta SharePoint Server 2010 olarak değiştirilmiştir. Ayrıca SharePoint Server ailesinin intranet, internet ve extranet gereksinimlerine göre Standart ve Enterprise seçenekleri de yer almaktadır. (Kendi içerlerinde uygulama geliştiricek ya da kişisel denemeler yapacak olan geliştiricilere Sharepoint Foundation ‘ı öneriyorum. Çünkü hem RAM kullanımı hem de işlemci kullanımı açısından Server ailesinde ki ürünlere göre çok daha optimistiktir ve ücretsizdir.)

2. Yeni Donanım Gereksinimleri: Diğer Microsoft Server ürün ailesi gibi SharePoint Server 2010 ‘da yalnızca x64 sistemlerde çalışmaktadır. Yükseltme ya da yeni kurulum işlemleri yapılırken bu kritik detaya çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

3. Yeni Yazılım Gereksinimleri: Yeni donanım ihtiyaçları ile birlikte yazılım ihtiyaçları da kendisini güncellemiştir. Server teknolojisi olarak Windows Server 2008 ya da R2, veri tabanı teknolojisi olarak ta SQL Server 2008 & 2005 gerekmektedir. Uygulama geliştirmek isteyenler için de Windows 7 ve Windows Vista işletim sistemlerinde de kullanabilmek mümkündür.

4. SharePoint Pratik Analizi: SharePoint 2010 içerisinde yaşanan sorunların ve problemlerin daha rahat çözümlenebilmesini kolaylaştıracak bir araçtır.

5. FAST Search: Microsoft arama ve transfer firmasının Norveç merkezli bir firmadan alınan FAST Search teknolojisi SharePoint 2010 içerisinde entegre olacaktır. FAST Search, SharePoint ‘e özgü arama seçeneklerini bir üst kademeye çıkararak daha etkili ve son kullanıcı dostu, yüksek seviye de ölçeklendirilebilir özellikler sunmaktadır.

6. Rapor ve Log Kullanımı: SharePoint 2010 içerisinde yapılan işlemleri veri tabanında gerekli olan tablolara eklenir ve sonrasında hem raporlama hem de loglama olarak tutulmaktadır. Ayrıca üçüncü parti araçlar yardımı ile bu verilerden yararlanarak çok özel raporlar oluşturulabilmesi mümkündür.

7. Visio Servisleri: Visio Servisleri sayesinde SharePoint 2010 içerisinde hazırlanan diyagramların ve tasarımların görüntülenmesi mümkün olacaktır. Ayrıca Visio dosyalarının görüntülenebilmesi için internet pencerisinde yapılan gösterilmeye benzer bir yapı ile SharePoint 2010 içerisinde de görüntülenmesi mümkün olacaktır.

8. Gelişmiş İşbirliği (Enhanced collabration): SharePoint 2010 bünyesinde blog yazma, mesajları resimleri videoları etiketleme gibi özellikleri destekler. Yeni grup yetkilendirilmesi ile ise daha zengin içerikli Wikilerin oluşturulması mümkündür. Ayrıca SharePoint 2010 içerisinde yer alan takvimin Microsoft Exchance Server ile entegre çalışması daha da geliştirilmiştir.

9. İnternet Tarayacısı Desteği: SharePoint 2010, yeni nesil tarayıcıların tamamına sorunsuzca çalışabilmektedir. Tasarımı XHTML 1.0 ile yapıldığından tarayıcıların bu formatı desteklemesi yeterli olacaktır. Internet Explorer (IE) 8.0 ve IE 7.0, Firefox, Chrome ve Safari bu tarayıcılar arasında yer almaktadır. IE 6.0 bu teknolojiyi desteklemediği için tasarımların görüntülenmesinde ve sistemin stabil çalışmasında sorunlar çıkartabilmesi olasıdır.

10. SharePoint Designer: SharePoint Server 2010 içerisinde yapılan değişikler ile SharePoint Designer ürünü de kendisini yenilemiştir. SharePoint 2010 ‘un Office 2007 ‘de ki gibi Ribbon stiline geçmesi ile SharePoint Designer ve geçmemiş olan diğer bütün Office ürünleri de bu tasarıma geçmiştir. Ayrıca SharePoint içerisine eklenmiş olan yeni tablı arayüz ve etiketleme olanakları SharePoint Designer içerisinden de sorunsuzca yapılabilmesi mümkündür.

SharePoint 2010 ile uygulama geliştirmeye başladığımızda bünyesinde kullanmış olduğu terminolojiyi bilmemiz gerekmektedir. Hangi nesne neyin içerisinde, ihtiyacımız olan katmana nasıl ulaşabiliriz şekilden sorular aklımızı kurcalayabilir. Bu sebepten ötürü aklınıza bu tür bir soru takılırsa aşağıda yer alan şemadan yararlanarak SharePoint 2010 ‘un terminolojisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.



Sharepoint 2010 ile portal icerisinde ki listelere erisebilmemiz mumkundur. Bunu gerceklestirebilmek icin SPSite SPWeb SPList hiyerarsisini izlemek yeterli olacaktir. Portal icerisinde yer alan siteleri listeleyen ufak kod parcasi asagidaki gibidir.

using System;
using Microsoft.SharePoint;

namespace TestConsoleApplication
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            string urlSite = "http://turhal-pc";
            using (SPSite sc = new SPSite(urlSite))
           {
               SPWeb site = sc.RootWeb;
               foreach (SPList list in site.Lists)
              {
                  if (!list.Hidden) //sakli olan listelerin bilgisi
                  Console.WriteLine(list.Title);
              }
           }
       }
   }
}

Umarım sizler için yararlı olabilmiştir.

Turhal Temizer

[email protected]
www.turhaltemizer.com
Makale:
SharePoint 2010 - Yenilikler ve Topolojisi Genel Turhal Temizer
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor