Hayati, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 1979 yılında soğuk bir kış günü dünyaya geldi. 2 göz odadan oluşan evlerinde hayat onun için büyük sürprizlerle dolu görünüyordu. Hayati’nin babası sokaklardan metal malzemeler toplar 3 çocuğunun geçimini bu şekilde sağlardı. Hayati babası için yeni bir umut olmuştu. 3 çocuğunu çok iyi okutamadığından olsa gerek, içinde hep ukde kalmıştı bir oğlunun doktor ya da mühendis olması. Hayati ilkokul çağına geldiğinde ürkek ama fişek gibi bir çocuk olmuştu. Babasının bile yapamadığı basit hesapları Hayati beş on saniyede çözüp sonuca varıyordu. Babası oğluyla gurur duyuyordu. Onun mühendis ya da doktor olacağını hayal edip duruyordu. Hayati ise ilkokul son sınıfta olmasına rağmen Lise sınavlarına hazırlanıyordu. Belli ki kader bu sefer onlara gülecekti. Hayati’nin öğretmenleri ondaki bu cevheri görüp üstüne düşmeye başladılar. Matematik sınavlarında hep en iyi notu alır ve her dönem eve takdir belgesi getirirdi.
Maddi Olanaksızlıklar Hayati’nin Bilgisayarla Tanışmasını Sağlıyor
***
Türk MVP'lerinden oluşan bir grup bir araya gelerek deneyimlerini paylaşıyor. Mart ayında çıkacak olan bir başucu kitabını şimdiden bende heyecanla bekliyorum. Bendeniz de yukarıda girişi olan yazıyı kitap için kaleme aldım. Bu yazıdaki amacım ise aşağıdaki gibi özetleyebilirim :
"Programcı ya da daha güzel deyimle yazılımcılar günümüzde bilgi sistemlerinin çok önemli öğeleridir. Bir yazılımcı işe başlamadan önce, işe başladıktan sonra ve belirli bir deneyim kazandıktan sonra farklı psikolojilere girer. Yazılımcı, endüstri standartlarında uygulama geliştirmeye başladığında bir an için kendisini patronunun yerine koyar ve kod yazma işine başka yönlerden yaklaşmaya başlar. Derken kendini “ben bu işi kendi başıma” nasıl yaparımın psikolojisine sokar. Zamanla kendini 1-2 arkadaşıyla bir proje pazarlama faaliyeti içinde bulur. Başarısızlığa ulaştığında iş işten geçmiştir. İşinden olmuştur. Yeni iş aramaya başlar ve kod yazmaya sıfırdan atılır. Yazılımcı için yaşam döngüsü tekrar başlamıştır. Başarılı olana kadar bu yaşam döngüsü hep tekrarlanacaktır. Yazılımcı mutlu sona ulaştığında ise onu başka sorunlar beklemektedir. İşte bu sorunlar onu kod yazmaktan alıp başka yönlere sürüklemektedir. Geri dönmek ister ama iş işten geçmiştir!.Bu yazımda sizlere beceri olarak ortalamanın üstünde bir yazılımcının hayatında yaşayabileceği evreleri bu evrelerde içinde bulunacağı psikolojiyi anlatmaya çalışacağım. İsim vermeden gerçek yaşam örnekleriyle beraber…"