Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Özkan Hüray
Özkan Hüray
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
1 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: ayarlari ekranda gerekli height: ilgili karsimiza kullanici kurulum oldugu olusturdugumuz portal server services sharepoint windows .NET 3.x Özkan Hüray
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : .NET 3.x
Yayınlanma Tarihi : 9.6.2009
Okunma Sayısı : 29611
Yorum Sayısı : 2     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 23.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 23.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
MOSS 2007 (Sharepoint Portal) - Kurulumu ve Ayarlanması
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
İşletim Sistemini Hazırlamak

Organizasyonların üzerinde çalıştığı ve ürettiği veri miktarı gün geçtikçe artmaktadır. Durum böyle olunca istenilen veriye istenilen zamanda ulaşabilmek yönetilmesi zor bir hal almıştır. Bununla birlikte kurumların bir arada daha etkili çalışabilmesi için ortak kaynak kullanımı ve ve bu kaynakların yönetilebilir olması vazgeçilmez ihtiyaçlar haline gelmiştir. Microsoft Office SharePoint Server 2007 (MOSS) bu anlamda kapsamlı içerik yönetimi, gelişmiş arama özellikleri ve yönetilebilir iş süreçleri hazırlayarak bilgiyi kolay ve anlamlı bir hale getirmek için tasarlanmıştır. Bu yazımızda sanal bir bilgisayara kurulan Windows Server 2008 üzerine Microsoft’un portal ürün ailesinin omurgasını oluşturan MOSS 2007 kurulumunu ve konfigürasyonunu inceliyor olacağız.

MOSS 2007, SharePoint Server 2003 ardından uzunca bir süre bekleniyordu ve aradan geçen zaman içinde birçok yeni özellik ve mimari yapıda meydana gelen iyileştirme ve değişikliklerle birlikte kullanıcılarla buluştu. Bu yazımızda MOSS 2007’yi sanal Windows Server 2008 üzerine kurup gerekli ayarlarını yapıyor olacağız. Sanal bir ortam seçtik çünkü bu sayede portal üzerinde istediğimiz gibi değişiklik yapma ve MOSS 2007 projelerini önceden bu ortamda deneme fırsatı buluyor olacağız.

MOSS 2007 kurulumunu aşağıdaki bileşenler ile gerçekleştireceğiz;

• Vmware üzerinde çalışan Windows Server 2008 (SP1 ile)
• SQL Server 2008 (SP1 ile)
• Microsoft Office 2007 (SP2 ile)

Kuruluma başlamadan önce Windows Server 2008 üzerinde bazı özellikleri aktif hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için Server Manager altında yer alan Add Features bölümüne girerek aşağıdaki özellikleri aktif hale getiriyoruz;

• .Net Framework 3.0 Features
• Simple TCP/IP Services
• SMTP Server
• Windows Power Shell
• Windows Process Activation Service



.Net Framework 3.0 özelliklerini eklemek için aşağıdaki rol servislerini ve özelliklerini de eklememiz gerekecektir. Zaten .Net Framework 3.0 Features seçeneğini işaretlediğimizde işletim sistemi bizi aşağıdaki özellikleri de eklememiz için uyarıyor olacaktır.



Yukarıda olduğu gibi aynı şekilde SMTP server özelliğini açmak içinde aşağıdaki rol servislerini aktif hale getirmemiz gerekiyor.



Gerekli servisleri ekle dediğimizde karşımıza öncelikle aşağıda yer alan IIS 7.0 (Internet Information Server) ile ilgili kurulum ekranı gelecektir.



Bu ekranda Next tuşuna basarak IIS 7.0 kurulumu için gerekli olan aşağıdaki rol servislerinin olduğu pencereye geçiyoruz. Bu pencerede uygulama geliştirme (Application Development) başlığı altında yer alan özelliklerden sadece ASP.NET, .NET Extensibility, ISAPI Extensions ve ISAPI Filters seçeneklerini işaretliyoruz. ASP (Active Server Pages) ile ilgili herhangi bir uygulama geliştirmeyeceğim için bu seçenekleri işaretlemedim.

Daha sonra Security ve Management Tools bölümlerini seçerek ilerliyoruz. IIS 7.0 kurulumunu tamamladıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekranlar gelecektir.

Office 2007 Kurulumu 

Bu işlemleri tamamladıktan sonra Microsoft Office 2007 kurulumuna geçebiliriz.  Office kurarken Office Tools seçeneğini işaretlemeyi unutmayalım çünkü bu kısmın altında MOSS 2007 ’ nin  Office entegrasyonu için gerekli bazı küçük eklentiler bulunmaktadır. Bu seçeneği işaretlemeden kurulum yaptıysak, daha sonra da ihtiyaç duyduğumuzda kurabiliriz.



SQL Server 2008 Kurulumu 

Office 2007 kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, MOSS 2007 ’nin  bir diğer ihtiyacı olan veri tabanı sunucusunu kuracağız. Bunun için sizin de tahmin edebileceğiniz gibi Microsoft’un  SQL Server 2008 (with SP1) ürününü kurmaya başlayalım. Kurulum içeriğini başlattığımızda karşımıza ilk önce aşağıdaki pencere gelecektir. OK tuşuna basarak SQL Server 2008 dvdsinin içinde yer alan .NET Framework ve Windows Installer uygulamalarını kuracağız.


Kurma işlemi tamamlandığında karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir. Bu pencere ile SQL Server 2008 kurulumu sırasında gerekli olacak ayarları yapıyor olacağız.

Kuruluma başlamadan önce yukarıdaki pencerede yer alan System Configuration Checker linkine tıklayarak SQL Server 2008 için gerekli olan tüm eklentilerin bilgisayarımızda kurulu olup olmadığını inceleyebiliriz. Gerekli tarama işlemi gerçekleştikten sonra aşağıdaki ekran görünecektir.

Daha sonra OK tuşuna basarak SQL Server 2008 kurulum ekranına geri dönüyoruz. Installation (kurulum) bölümünde kurulum tipini seçiyoruz. Bilgisayarımıza ilk kez SQL Server kurulumu yaptığımız için New SQL Server stand-alone installation... linkine tıklayarak yeni bir SQL Server 2008 kurulumu başlatıyoruz.

Bu işlemin sonucunda bilgisayarınızda Windows Firewall gibi bir güvenlik duvarı uygulaması varsa bunu kapatmanız istenecektir. Bu yüzden Start--> Administrative Tools altında yer alan Windows Firewall And Andvanced Security bölümünden geçici bir süre için güvenlik duvarını inaktif hale getiriyoruz. Daha sonra gelen ekranda SQL Server 2008 kurulumunda istediğimiz özellikleri seçiyoruz. Analysis Services ve Reporting Services özelliklerini de işaretlemeyi unutmayalım. MOSS 2007 bu raporlama araçları ile iş zekası çözümleri üreterek bunları yayınlayabileceğimiz bir entegrasyona sahip durumdadır. MOSS 2007 kurulumu sonrası Reporting Services ile ilgili gerekli ayarları da yapıyor olacağız.



Next tuşuna basarak devam ettiğimizde aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz. SQL Server adını ve kurulacağı dizini belirterek devam ediyoruz.



Next tuşuna basarak aşağıda yer alan ekranda sunucuda var olan servislerin hangi kullanıcılar tarafından çalıştırılacağını ve servislerin otomatik olarak çalışıp çalışmayacağını ayarlıyoruz. Güvenli bir ortam için her servisin farklı bir kullanıcı ile çalıştırılması önerilir.



Biz tüm bu kurulumları sanal bilgisayarımızda gerçekleştirdiğimiz için ve test amaçlı bir çalışma yaptığımızdan dolayı tüm servisleri aynı kullanıcı ile çalışacak şekilde ayarlayarak devam ediyoruz. Karşımıza gelen aşağıdaki ekranda yetkilendirme modu ve veritabanı yöneticilerini tanımlıyoruz. Yetkilendirme modu olarak Mixed Mode seçiyoruz ve şu an kullandığımız kullanıcıyı veritabı yönetici grubuna dahil ediyoruz.



Daha sonra gelen ekranda az önce işaretlediğimiz Analysis Services özelliği içinde yönetici haklarına sahip olması için kullandığımız kullanıcıyı tanımlıyoruz.



Daha sonra karşımıza Reporting Services Configuration ekranı geliyor olacaktır. Burada raporlama servislerini, kurup ayarları MOSS 2007 kurulumundan sonra yapmak için aşağıda belirtilen seçeneği işaretliyoruz.



Bu aşamadan sonra  kurulum ile ilgili özet bilgilerin gösterildiği aşağıdaki ekrana ulaşırız. Install tuşuna basarak SQL Server 2008 kurulumunu başlatıyoruz.

Kurulum tamamlandığında işaretlediğimiz servislerin hangilerinin başarı ile kurulduğunu gösteren ve daha sonra kurulumun bittiğini gösteren aşağıdaki ekranlarla karşılaşırız.

   Kurulum başarı ile tamamlandıktan sonra SQL Server Configuration Manager uygulamasını açarak aşağıdaki protokollerin (Named Pipes ve TCP/IP) durumlarının Enabled (aktif) olduğundan emin oluyoruz. Bu protokoller kurulum sırasında seçtiğimiz servislerin MOSS 2007 ile haberleşebilmeleri için gerekli olacaktır.



Bütün bu işleri tamamladıktan sonra, SQL Server ile ilgili ufak bir işimiz daha kalıyor. Sanal bir pc üzerinde çalışıyoruz ve SQL Server’ın performanslı bir şekilde çalışabilmesi için kullandığımız sanal bilgisayar için tanımladığımız hafıza (RAM) nın da SQL Sever 2008’in kullandığı hafıza ile orantılı olması gerekiyor. SQL Server 2008’ in kullandığı maksimum hafızayı aşağıdaki ekranlarda da olduğu gibi düzenliyoruz. Kullandığım sanal bilgisayar için 1024 MB hafıza ayırdım. Bu yüzden bu hafızanın tamamını SQL Server için de tanımlıyorum. Buradaki değer sanal bilgisayar için ayırdığınız hafızayı geçmemeli.

               



Microsoft SQL Server 2008 kurulumunu ve gerekli ayarları tamamladıktan sonra, Microsoft SQL Server 2008 Service Pack 1’i de kurmayı unutmuyoruz. Sizin kuracağınız SQL Server zaten SP1 li sürüm ise tekrar service pack kurmanıza tabiî ki gerek kalmıyor.

MOSS 2007 için Veritabanı Kullanıcısı OluşturmaTüm bu işlemlerin ardından artık MOSS 2007’nin  az önce kurulumunu tamamladığımız SQL Server 2008 ile haberleşirken kullanacağı kullanıcıyı tanımlayabiliriz. Bunun için Administrative Tools Server Manager altında yer alan Configuration sekmesine ve oradan da Local Users And Groups altında yer alan Users sekmesini seçerek önce Windows 2008 üzerinde bir kullanıcı oluşturuyoruz.

 

 

Kullanıcı adı olarak SQLService ismini kullandım ve işletim sisteminin kullanıcı şifresini zamanı dolunca tekrar girilmesini talep etmemesi için, diğer bir anlamda oluşturduğumuz kullanıcının bizden gelecek yeni bir talimata kadar sürekli aktif ve aynı şifre ile kalabilmesi için Password never expires ve User cannot change password kutucuklarını da işaretliyoruz. Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum ki şu an çalıştığımız ortam test ortamı olduğu için ve sanal bir bilgisayar üzerinde bu işleri yaptığımız için burada gerçekleştirdiğimiz ayarlar güvenlikten biraz taviz vermek anlamına geliyor. Gerçek bir ortamda MOSS 2007’ nin veritabanına bağlanacağı kullanıcıyı oluştururken, kullanıcı şifresinin belirli aralıklarla değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Bu kullanıcının şifresini değiştirdiğinizde de MOSS 2007’ nin ayarlarının yapıldığı ekranı açarak tanımladığınız kullanıcının yeni şifresini burada da güncellemeniz gerekecektir.

Kullanıcı tanımını tamamladıktan sonra aşağıdaki ekranda da göründüğü gibi bu kullanıcıyı yönetici (Administrators) grubuna ekliyoruz çünkü MOSS 2007 bu kullanıcıyı kullanarak çalışırken bazı üst seviye yetkilere ihtiyaç duyacaktır.



Bunun ardından SQL Sever 2008’ e bağlanıp tanımladığımız kullanıcının veritabanı üzerinde MOSS 2007 adına gerekli işlemleri yapabilmesi için gerekli tanımlamaları gerçekleştiriyoruz. Öncelikle SQL Server 2008’ in yönetim ara yüzü olan Microsoft SQL Server Management Studio ‘ yu açıyoruz. Daha sonra aşağıdaki ekranda da olduğu gibi Security sekmesine tıklayarak yeni kullanıcı (New Login) yı seçiyoruz.

 

Daha sonra karşımıza gelen pencerede aşağıda olduğu gibi az önce oluşturduğumuz kullanıcıyı seçiyoruz ve authentication mode olarak da Windows Authentication’  ı işaretliyoruz.



Bu işlemin ardından solda yer alan Server Roles sekmesine tıklayarak aşağıdaki pencerede olduğu gibi dbcreator, public ve securityadmin  rollerini işaretliyoruz. MOSS kurulumuna başladığımızda, veritabanı kurulum aşamasında kullandığımız kullanıcının aşağıdaki rollere ihtiyacı olacaktır.



Buraya kadar yaptığımız kurulumlar ve ayarlamalar sayesinde nihayet Microsoft Office Sharepoint Server kurulumuna başlayabilecek duruma gelmiş bulunuyoruz. MOSS kurulumunu başlattığımızda ilk olarak aşağıdaki ürün anahtarı giriş ve sözleşme ekranı ile karşılaşıyor olacağız. Bu arada MOSS kurulumunun service pack 1  li versiyonuna ihtiyacım oldu çünkü işletim sistemi olarak seçtiğim Windows Server 2008 bundan önceki sürümüne izin vermedi. Eğer sizde MOSS 2007’ nin service pack 1 den önceki versiyonu varsa bunu Windows Server 2008’e kurmaya çalıştığınızda bir uyarı mesajı ile karşılaşıyor olacaksınız ve işletim sistemi kuruluma izin vermeyecektir.

MOSS 2007 Kurulumu
Kuruluma başladığımızda ilk olarak aşağıdaki anahtar giriş ekranı ile karşılaşıyor olacağız.Daha sonra karşımıza aşağıdaki kurulum tipini seçme ekranı geliyor olacaktır. Burada  kurulum tipi olarak Advanced ı seçiyoruz. Diğer kurulum tipi olan Basic (Basit) kurulumu seçtiğimizde, MOSS herhangi bir başka ayar yapmamıza izin vermez ve kurulum içinde gelen Microsoft SQL Server Express Edition kurarak tek başına çalışabilecek bir yapı oluşturur ( single server standalone installation ) ki bu bizim şu an için istemediğimiz bir seçenektir.



Kurulum tipi olarak Advanced seçtikten sonra sunucu tipini seçeceğimiz aşağıdaki ekran ile karşılaşıyoruz. En esnek ve tüm bileşenleri kapsayan kurulum tipi olan Complete tipini seçiyoruz. Bu kurulum tipini seçerek ayrıca daha önceden kurulmuş olan Sharepoint ortamlarına (Sharepoint Farm) entegre olarak bu sitelerin içinde de arama yapma imkanını elde etmiş oluyoruz. Diğer kurulum seçeneklerinden biri olan Web Front End’ i seçtiğimizde sadece portalin içeriğinin kullanıcılara gösterilmesi için gerekli olan ve ASP.NET 2.0 ile programlanmış  bileşenler kurulur.  Excel Services, Search, Business Data Catalog gibi arka planda çalışan uygulamalar kurulmaz. Diğer kurulum seçeneği olan Stand Alone seçildiğinde SQL Server ve MOSS aynı sunucu üzerine kurulur. Bu kurulumda SQL Server 2005 Express Edition otomatik olarak kurulur ve gerekli ayarlar otomatik olarak gerçekleştirilir. Bu seçenek küçük işletmelerde ve başka bir SharePoint Farm’a bağlanılmayacak durumlarda kullanılabilir.



Kurulum tamamlandığında aşağıdaki ekranla karşılaşıyor olacağız. Ekranda yer alan kutucuğu işaretlersek kurulumun ardından, Sharepoint konfigürasyon sihirbazı otomatik olarak çalışacaktır ve bazı gerekli ayarları kendisi gerçekleştiriyor olacaktır. Kutucuğu işaretleyerek kurulumu sonlandırıyoruz.

     

Kurulumun hemen ardından aşağıdaki ekranda olduğu gibi Sharepoint Products and Technologies Configuration Wizard başlıyor olacaktır.



Daha sonra gelen ekranda gerçekleştirdiğimiz kurulumu var olan bir Sharepoint çiftliğine (Sharepoint server farm)  bağlayabilir yada kendi Sharepoint yapımızı kurabiliriz.  Bu ekranda create new server farm seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.



Daha sonra gelen ekranda Configuration Database özelliklerini tanımlıyoruz. Veritabanı adı ve kurulacağı sunucu bilgileri otomatik olarak gelmektedir. Burada isterseniz veritabanı adını değiştirebilirsiniz fakat olduğu gibi bırakmanızı tavsiye ederim. Veritabanına bağlanacak kullanıcı olarak da daha önce oluşturup gerekli ayarlarını yaptığımız SQLService kullanıcısını seçiyoruz.



Bu işlemi de tamamladıktan sonra Central Administration Web Application ile ilgili ayarları yapacağımız ekrana geliyoruz. Ben kurulacak olan web application için port numarası tanımladım (7777). Port numarası tanımlamadığımızda MOSS kendisi bir port numarası belirleyecektir. Daha sonra oluşturulacak web application için güvenlik tipini seçiyoruz. Ben burada NTLM seçtim. Gerçek bir ortama kurulum yapacağımız zaman Kerberos güvenlik tipini seçebiliriz. Bunu seçtiğimizde domain yöneticisi tarafından bazı ayarların yapılması gerekecektir. Bununla birlikte Integrated Windows Authentication uyumlu olarak MOSS çalışacak ve  portala erişmek isteyen kullanıcıların güvenlik doğrulaması  IIS 7.0 ve domain tarafından otomatik olarak sağlanacaktır.



Devam ettiğimizde aşağıdaki ekranlar karşımıza çıkacak ve konfigürasyon tamamlanıyor olacaktır.



Bu işlemlerin ardından MOSS kurulumunun ilk kısmını gerçekleştirmiş oluyoruz. Geriye kalan konfigürasyon ayarlarını ve site kurulumlarını ie (internet explorer) üzerinden gerçekleştireceğiz. Bu işlere başlamadan önce ie üzerinde bazı küçük ayarlar yapmak işimizi kolaylaştıracaktır. HomePage (ana sayfa) olarak aşağıdaki ekranda olduğu gibi http://sunucuadı (benim bilgisayarımda http://win2008) yazıyoruz. Böylece ie’ yi her açtığımızda birazdan yapılandıracağımız portalin ana ekranı ile karşılaşacağız tabi istemiyorsak bunu yapmayabiliriz bu zorunlu olan bir güncelleme değil.



Daha sonra aşağıdaki ekranlarda olduğu gibi Security sekmesine tıklıyoruz ve az önce homepage için girdiğimiz adresi Trusted Site(güvenilir site) olarak ie’ye tanımlıyoruz. Böylece işletim sistemi üzerinde çalışan güvenlik duvarı (firewall) portale erişmemize izin veriyor olacak ve bazı güvenlik uyarılarını bize göstermeyecektir. Bununla birlikte Trusted Sites için güvenlik seviyesini Medium dan Medium-Low a kaydırabiliriz. Böylece portal in kullandığı scriptler rahatlıkla ie üzerinde çalışıyor olacaktır. Tabi bu işlemler güvenlikten taviz vermemiz anlamına geliyor. Bu yüzden gerçek bir ortamda güvenlik seviyesi ayarlarını Custom Level tuşuna basarak daha detaylı yapmamız gerekebilir.

    



Artık MOSS 2007’nin ana yönetim ekranı olan Central Administration’a ulaşarak MOSS 2007 ayarlarını yapmaya başlayabiliriz. Aşağıda da göründüğü gibi ekran ilk açıldığında ayarların henüz yapılmadığını belirten solda büyük kırmızı bir uyarı görüyor olacağız.



İlk olarak Operations ‘a tıklıyoruz. Daha sonra Topology and Services altında yer alan Services on Server linkine tıklayarak MOSS üzerindeki servisleri ve durumları görebileceğimiz ekrana ulaşıyoruz.

 



İlk olarak  server role seçmemiz gerekiyor. MOSS un kullandığı tüm servisleri görebilmemiz için Web Server for medium server farms seçeneğini yada onun üzerindeki seçeneği seçmemiz yeterli.Bu seçim ile birlikte ilgili servisleri ve durumlarını görebiliriz. Daha sonra Windows SharePoint Services Search servisini başlatıyoruz.Servisi başlatmak istediğimizde aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz. Bu servis için gerekli olan Service Account ve Content Access Account bölümlerini dolduruyoruz. Ben kullanmakta olduğum ve yönetici grubuna dahil olan kullanıcıyı bu servis için tanımladım.


Gerçek ortamda bu servisler için kullanıcı tanımlarken şunlara dikkat etmemizde fayda olacaktır ;

•Domain içinde kurulum yapıyorsak, domain kullanıcısı olmalı
•Farm Administrators grubuna güvenlik nedeni ile dahil olmamalı
•Windows SharePoint Services Search veritabanına db_owner üyeliği (otomatik olarak ayarlanır)
•SharePoint_Admin Content veritabanına ve Configuration veritabanına okuma (read) hakkının verilmesi (otomatik olarak ayarlanır)Search Database içinde aşağıdaki ekranda olduğu gibi authentication type olarak Windows Authentication seçmemiz yeterli olacaktır. Zaten önerilen doğrulama yöntemide budur.



Yukarıdaki ekranda Start tuşuna basarak servis başlatıyoruz.Servis başarılı bir şekilde çalışmaya başladıktan sonra servislerin olduğu ekrana geri dönüyoruz. Gördüğümüz gibi Windows SharePoint Services Search servisinin şu anki durumu Started olarak değişecektir.



Bunun hemen ardından Office SharePoint Server Search servisini başlatıyoruz. Bunun için aşağıdaki gibi ilgili kısımları dolduruyoruz. SMTP ayarlarınızı yaparak makina üzerinde tanımladığınız email adresini contact email address kısmına yazabilirsiniz. Indexer Performance kısmında size uygun index performans



seviyesini belirleyebilirsiniz. Ben sanal bir ortama kurduğum için ve işletim sistemine çok fazla hafıza ayırmadığım için (2GB lik hafıza ayırmıştım) Reduced seçeneğini işaretledim.Bu ayarları tamamladıktan sonra tekrar Start tuşuna basarak servislerin olduğu ekrana geri dönüyoruz.

Office 2007 ile birlikte Microsoft Excel içindeMOSS ile çalışacak bazı yenilikler ve add-on lar bulunmaktadır. Bu özelliklerden faydalanabilmek için aşağıdaki ekranda olduğu gibi Excel Calculation Services servisinide başlatıyoruz.



Bu servisleri başarılı bir şekilde başlattıktan sonra Application Managementaltında Office SharePoint Server Shared Services altında yer alan Create or configure this farm’s shared services linkine tıklayarak



Shared Services oluşturma ekranına geçiyoruz. Bu ekranda var olan SSP ler (shared services providers) listelenir. Henüz oluşturduğumuz bir SSP bulunmadığı için hiç bir şey görünmeyecektir.



New SSP linkine tıklayarak SSP ile ilgili gerekli bilgileri gireceğimiz aşağıdaki ekrana ulaşıyoruz. SSP ismi olarak MOSS 2007 nin önerdiği ismi kullanabiliriz.



Daha sonra Create a new Web application linkine tıklayarak SSP nin kullanacağı web uygulamasını aşağıdaki gibi oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz web sitesi için ben yine port (8888) tanımladım. Burayı boş bıraktığımızda MOSS kendisi bir port tanımlayacaktır.







Web sitesi için yeni bir Application Pool oluşturuyoruz. Böylece bu servisle ilgili bir sıkıntı olduğunda tüm portal i kapatmadan sadece bu servisi tekrar başlatarak aksiyon alabilirsiniz. Eğer istersek oluşturduğumuz ve oluşturacağımız tüm web siteleri için aynı application pool’ u kullanabiliriz. Fakat bu durum bir sorun olduğunda tüm portal'i durdurmamıza yada tekrar başlatmamıza yol açacaktır. Bu yüzden bu seçenek pek önerilmez.

SSP için yeni bir web uygulaması oluşturduktan sonra SSP ayarlarını yaptığımız ekrana geri dönüyoruz ve oluşturduğumuz web uygulamasını seçiyoruz.



Daha sonra My Site Location ile ilgili kısma geliyoruz. Bu kısım portal üzerinde kullanıcıların kişisel web siteleri ve profiller oluşturmalarına izin vermektedir. Az önceki ekranda olduğu gibi tekrar Create a new web application linkine tıklayarak My Site Location için yeni bir web sitesi oluşturuyoruz.



Oluşturacağımız web application ile ilgili aşağıdaki tanımlamaları yapıyoruz. Uygulama portunu otomatik atanması için boş bırakabilirsiniz yada kendi belirleyebileceğiniz bir port girebilirsiniz.







Bu ayarları tamamladıktan sonra kaydederek bir öncek ekrana geri dönüyoruz ve aşağıdaki gibi devam ediyoruz.

SSP servisinin kullanacağı kullanıcı bilgilerini kaydediyoruz. Daha sonra SSP veritabanı ve Search veritabanı için windows authentication doğrulama tipini seçiyoruz.







Yukarıdaki ekranda Index Server ile ilgili olarak varolan ayarlarda bir değişiklik yapmıyoruz ve bu servisler için SSL (Secure sockets layer) kullanıp kullanmayacağımızıda belirterek kaydediyoruz. Tüm bu işlemlerin ardında SSP’nin başarılı bir şekilde kurulduğunu gösteren aşağıdaki ekranla karşılaşıyor olacağız.



Central Administration ana ekranına döndüğümüzde, Shared Services Administration altında tanımladığımız SSP yi (SharedServices1) aşağıdaki gibi görüyor olacağız. Şimdi bu linke tıklayarak arama ayarlarını istediğimiz gibi güncelliyelim.



SharedServices1 linkine tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. Bu ekran üzerinde Search bölümünün altında yer alan Search Settings linkine tıklıyoruz.



Karşımıza gelen yeni ekran üzerinde aşağıda olduğu gibi Content sources and crawl schedules linkine tıklayarak, portal’in arama özelliği ile ilgili arama yapılacak içerik ve arama arama takvimi için gerekli tanımları yapıyor olacağız.



Arama ile ilgili gerekli ayarları yaparken, portal içine ne kadar sıklıkta veri aktardığımızı, kurulum yaptığımız sunucunun fiziksel özelliklerini ve bu sunucunun az kullanıldığı yada hiç kullanılmadığı zamanları düşünerek hareket etmemiz, portal’in performaslı çalışmasına ve aranılan bir dökümanın doğru bir şekilde bulunabilmesine etki edecektir.

Start Address kısmında bizim az önce oluşturduğumuz SSP için ve My Site Location için gerekli olan web sitelerini görüyor olacağız. Bu sayfada Create Schedule linkine tıklayarak, portal’e yüklenen veri yoğunluğu ve portal’in kullanılma zamanlarına göre bir indeksleme takvimi oluşturabiliriz.

Örneğin portal’e her gün 10 adet döküman yüklendiğini varsayalım. Aynı zamanda ortalama 3 forum oluşturulduğunu ve bu bilgilerin çok önemli olmayan günlük şirket içi aktiviler yada yapılan işlerle ilgili olduğunu düşünelim.Bu durumda günlük bir arama indeksi takvimi oluşturursak, ve bu işi sunucunun yoğun olmadığı bir saate göre (gece 02:00 mesela) planlarsak bu durumda portal içine kaydedilen tüm dökümanlar bir sonraki gün kullanıcılar tarafından erişilebilir hale gelecektir. Eğer kaydedilen dökümanlar daha önemli ise ve kullanıcıların arama üzerinden bir kaç saat içinde bu dökümanlara ulaşması istenirse, bu durumda oluşturacağımızindeksleme takvimi her saat başında çalışacak şekilde olmalıdır.

Bu durumlarıda göz önüne alarakFull Crawl (tam indeksleme) ve Incremental Crawl (sadece güncellenen yada yeni eklenen verilerin indekslenmesi için birer takvim oluşturuyoruz. Portalin Full Crawl için harcayacağı zaman Incremental Crawl a göre daha fazla olacaktır. Çünkü full crawl gerçekleştirilirken portal içindeki tüm veriler tekrar indekslenir.

Start full crawl seçeneğinide işaretleyerek kaydediyoruz. Bu işlemden sonra karşımıza aşağıdaki gibi indeksleme durumunu gösteren bir ekran gelecektir. İndeksleme tamalandığında Status kısmında Idle yazıyor olacaktır.



Bu işlemlerin ardından, Outgoing emailayarlarını yapabiliriz. Bu sayede portal üzerinde yönetici düzeyinde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili portal içinde yer alan tüm web siteleri hakkında bilgilendirme mailleri alabiliriz.



Daha önceden SMTP (simple mail transfer protocol) ile ilgili ayarları gerçekleştirdiğim için aşağıda olduğu gibi gerekli ayarlamayı yapıyoruz.



Tüm bu işlemlerin ardından artık portalin ana sitesini oluşturabiliriz. Bunun için aşağıdaki ekranda olduğu gibi Application Management altında yer alan Create or extend web application linkine tıklıyoruz.



Karşımıza gelen yeni ekranda aşağıdaki gibi Create a new IIS web site linkini seçiyoruz ve 80 port numarasını tanımlıyoruz. Burada port numarası için ilk değer (default port) olarak kabul edilen 80 i kullandık. Aksi takdirde portalin ana sayfasını açarken adres olarak isimle birlikte ayrıca port numarasını belirtmemiz gerekecekti. Bunun içinde DNS üzerinde portalin adresi için allias tanımı yapmamız gerekiyor olacaktı.









Yukarıdaki ayarları kaydederek site collection için gerekli olan uygulama oluşturma (application creation) kısmını tamamlamış oluyoruz. Daha sonra aşağıdaki ekranda da göründüğü gibi Create Site Collection page linkine tıklayarak site collection oluşturuyor olacağız.



Yukarıdaki linke tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki Site Collection oluşturma sayfası gelecektir. Az önce oluşturduğumuz uygulamayı (web application) Web Application kısmı için seçiyoruz. Daha sonra site collection için bir isim ve varsa eğer bir açıklama giriyoruz. Bu isim daha sonra tekrar değiştirilemiyor bu yüzden oluşturduğumuz portale isim verirken dikkatli olmamızda fayda var.



Web Site Address kısmında URLtanımını yapıyoruz. Buraya hiçbirşey yazmadığınızda portal ilk değeri olan http://serveradını kullanır ve ie (internet explorer) ile bu şekilde açabiliriz. Eğer isterseniz server adından sonra portal için belirlediğiniz ismi yada ona benzer birşey kullanabilirsiniz (örneğin : http://serveradı/myportal ).

Daha sonra aşağıdaki ekranda olduğu gibi portal için bir şablon belirliyoruz. Ben bunun için Collabration Portal seçeneğini işaretledim.


Primary Site Collection Administrator için de yine bir çok yerde kullandığım ve yönetici haklarına sahip kullanıcıyı seçtim. Siz bu iş için yine sunucu üzerindeyeni bir kullanıcı tanımlayıp sadece bunun için görevlendirebilirsiniz. Daha sonra kaydederekaşağıda olduğu gibi top level site collection (en üst seviye site koleksiyonu) oluşturma işini tamamlıyoruz.



Sonunda arkadaşlar kurulumunu ve gerekli ayarlarını tamamladığımız portal’e giriş yapabiliriz. Bunun için yukarıdaki ekranda bulunan linke tıklamamız yada yeni bir ie açmamız yeterli olacaktır. Hatırlarsanız ie ayarlarında başlangıç sayfası olarak http://serveradı adresini tanımlamıştık. Dolayısı ile yeni bir ie açtığımızda tarayıcı otomatik olarak portal açılış sayfasını getirecektir ve aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşıyor olacağız.



Son olarak arkadaşlar portal içinde yapacağımız aramalar ile ilgili bir konudan bahsetmek istiyorum. Aşağıdaki resimde de göründüğü gibi ie’nin arama kısmına oluşturduğumuz portali ekleyebiliriz. Böylece portalin ana sayfasını açmadan bile arama motoru olarak portali seçip ie yi kullanarak daha hızlı portal içinde arama yapabiliriz. Bunun için portal üzerinde arama kısmına TEST yazarak arama yapalım.



Daha sonra karşımıza gelen aşağıdaki ekranda adres kısmını kopyalayarak, internet explorer için arama motoru ekleme sayfasını açalım.



IE için arama motoru ekleme sayfasında aşağıdaki gibi az önce kopyaladığımız adresi yapıştıralım ve arama motoru için portalimizin ismini yazarak Install tuşuna basalım.



Karşımıza aşağıdaki gibi bir bilgilendirme ekranı çıkacaktır. Add Provider seçeneğini işaretlediğimizde Test Portal adındaki arama motoru ie ye eklenecektir.



Aşağıdaki ekranda da görüneceği gibi artık portale ait arama seçeneği ie üzerinde görünecektir. Bu seçeneği işaretleyerek arama yaptığımızda ie bu aramayı oluşturduğumuz portal üzerinde gerçekleştirir ve oradan gelen sonuçları bize gösterir.

 

Standart bir MOSS kurulumunu bu şekilde tamamlamış oluyoruz. Bunu kullanarak sanal ortamda istediğimiz gibi MOSS üzerinde yeni siteler oluşturabilir ve portal in sunduğu birçok özelliği deneyebiliriz. Bu okuduğunuz döküman yardımıyla kurmuş olduğunuz sharepoint portal sayesinde döküman yönetim sistemine, temel anlamda raporlama sistemine, active directory ile ilişkisel bir hiyerarşik organizasyon şemasına, basit iş akışlarına bağlı olarak hazırlanmış SharePoint listelerini kullanabilmenize, web partlar yardımı ile hayal gücünüze bağlı olarak yapabileceğiniz kullanıcı bazlı özelliklere, anket yönetim sistemine, haftalık yemek listesine, her sharepoint portalı kullanan kullanıcalara özel web sayfalarının hazırlanmasına, kişi bazlı özelleştirilebilir web 2.0 bazlı yapılara ve iş zekasını kullanabilmeniz mümkün olacaktır. Sharepoint in gizemli ama bir o kadar da güzel dünyasına hoşgeldiniz...

Umarım yararlı olmuştur.

Özkan Hüray
[email protected]

Makale:
MOSS 2007 (Sharepoint Portal) - Kurulumu ve Ayarlanması .NET 3.0 ve .NET 3.5 Özel Bölümü Özkan Hüray
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
MAY
3
2010
Operations-> Topology and Services->Services on Server kısmı bende gözükmüyor.Kurulum daki yönergeleri adım adım izledim problem nerede olabilir.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor