Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Turhal Temizer
Turhal Temizer
http://www.turhaltemizer.com
İletişme geçmek için tıklayın.
92 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: asp.net banner expression istedigimiz karsimiza masterpage oldugu olusturdugumuz sistemi sitesi studio visual yapilmis yapmak yaptigimiz .NET 3.x Turhal Temizer
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : .NET 3.x
Yayınlanma Tarihi : 7.9.2007
Okunma Sayısı : 23421
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Expression Web ile ASP.NET Düzenlemeleri
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu makalemizde hep beraber ASP.NET ile yapılmış web sitelerinin Expression Web yardımı ile nasıl değiştirebileceğimizi ve kullanımında farklar olup olmadığını incelemeye çalışacağız.

Bu makalede inceleyeceğimiz ASP.NET ile yapılmış Web sitesi ardakadaşım Ali Hıdımoğlu tarafından yapılmış olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgi Teknolojileri öğrenci kulübü kayıt sistemi olacak.Bu web sitesi üzerinde temel değişiklikler yapmak istiyoruz.Bu değişiklikleri yapmak için Expression Web ’i rahatlıkla kullanabilmekteyiz.

Bu web sitesi üzerinde Expression Web ile değişiklik yapabilmek için ilk başta bu sistemi Expression Web ’e tanıtmamız gerekmektedir.

Bunu yapabilmek için menuden File-->New-->Web Site’yi kullanarak, siteyi tanıtacağımız pencereyi açıyoruz.Bu pencerede "Browse..." yazan kısımdan tanıtacağımız web sitesinin dosyasını belirtiyoruz.Eğer herhangi bir dosya eklemesi yapacaksak ise “add to current web site” yi işaretlememiz gerekmektedir.Fakat biz bir değişiklik yapmayacağımız için bu seçeneği seçmiyoruz.



Karşımıza çıkan ilk bölümdeki işlemlerimizi tamamladıktan sonra yapacağımız işlemleri ne üzerinde yapacağımızı soruyor.Biz direk bilgisayarımızın içerisinde çalışacağımız için File System seçeneğini seçtikten sonra Web sitemizin olduğu yeri belirterek işlemlerimizi yapmaya devam ediyoruz.



Web sitemizin olduğu dosyayıda programa tanıttıktan sonra bize yeni oluşacak olan dosyayı nerede oluşturmak istediğimizi soruyor.Bu işlem için ise ben Biltek isimli yeni bir klasör istedim ve ismini BilTek2 olarak belirttim.



Artık nerede yeni dosyayı nerede oluşturacağınıda belirttikten sonra işlemlerimizin sonra basamağı olan tamamlandı mesajı olan bir pencere karşımıza çıkmakta ve işlemlerimiz sonlanmaktadır.



Artık Expression Web bizim önceden Visual Studio yardımıyla oluşturduğumuz web sitesini görmektedir.Yaptığımız işlemlerin sonucunda daha önceden oluşturduğumuz dosyalardan bünyesine aldıklarını FTP sistemi gibi bize sunmaktadır.



Dikkat edeceğiniz gibi sanki bir FTP sistemiymiş gibi tanıttığımız klasörün dışında olan diğer dosyalarıda tanıtabilme imkanı tanımaktadır.

Seçtiğimiz web sitesinin dosyaları FTP görünümündeki yapıdan seçtiklerimizle birlikte solda yer alan "Folder List" bölümünde yer almaktadır.



Artık Expression Web sitemizi tanımış oluyor.Şimdi Expression Web ’i yeniden açıp kaparsak Folder List ’te en son açtığımız dosyaları göstermesi gerekmektedir.Eğer aksi bir durum söz konusu ise menüden File-->OpenSite seçilerek yeni belirttiğimiz web sitesinin olduğu yeri belirterek kullanabilmekteyiz.



Bu işlemler sonucunda F12 ’ye basıp web sitemizi derlediğimiz zaman çalışıyorsa ilk adımımızı başarılı bir biçimde gerçekleştirmiş oluyoruz.Eğer çalışmıyorsa yaptığınız işlemleri çok daha dikkatli bir biçimde yapınız ya da daha önceden projenizin çalıştığından emin olunuz.

Expression Web ile bu siteyi yenileyecek olmamızın bize sağladığı kolaylıklara değinmek gerekirse.ASP.NET ile bir web sitesi oluşturduğumuzda düzenli olarak oluşturduğumuz sayfalarda bir MasterPage oluştururuz.Bu masterpage ile oluşturduğumuz yapıları düzenlememiz gerektiği zaman yalnızca Visual Studio ile yapabiliyorduk.Diğer editörler yardımı ile bu işlemi yapmaya çalıştığımız zaman ise istediğimiz sonucu alamıyorduk.Expression Web ise .net framework ’u kullandığı için ve ASP.NET ile tamamen uyumlu çalışabildiği için herhangi bir sorun ile karşılaşmamaktayız.



Split seçeneği seçili olarak ilgili masterPage ’imizi açtığımız zaman dikkat etmemiz gereken bir nokta var.ASP.NET ile yapılmış sayfalarımızda "ContentPlaceHolder" ’ın olması masterPage kullanmamız anlamına gelmektedir.Bu özelliğe ASP.NET için kullanıldığını düşündüğümüz bir çok editörde ise yalnızca kod esnasında görebilmekteyiz.Fakat Visual Studio ’da olduğu gibi tam anlamıyla istediğimiz bütün değişiklikleri yapma olanağı maalesef tanınmıyordu.Expression Web bu eksikliği kapatıyor ve istediğimiz bir biçimde masterPage ’i yönetebilmemize olanak tanımıştır.

Şimdi yapmak istediğimiz kayıt yaptığımız sayfaya bir banner(üst resim) eklemek olacak bunun için yapmamız gereken ilk olarak ASP.NET araç kutusundan(toolbox) standart yazan bölümden image yazan bileşeni sayfamıza eklemek olacaktır.



Dikkat ederseniz aynı Visual Studio ’da olduğu gibi kod yazmamaya devam ediyoruz.Drag-Drop(sürükle bırak) tekniğiyle çalışmaya devam edebiliyoruz.Bu bize Expression Web ’in sağladığı en önemli olanaklardan birisidir.Drag-drop yönteminin çalışma prensibini merak eden arkadaşlar için Caner Şahan tarafında yazılmış olan C# ile DragDrop(Sürükle-bırak) İşlemleri isimli makaleyi inceleyerek bu işlemin arka planda yaptığı işlemleri temel olarak kavrayabilirler.

Yapmak istediğimiz değişikliğin bir banner eklemek olduğunu belirtmiştik.Üzerinde çalışmakta olduğumuz web sitesinin KTÜ ’ye ait bir kulüp olduğunu düşünürsek KTÜ ile ilgili bir banner eklemeyi seçtim. Bu banner ’ı ekleyebilmemiz için çalışma sayfamızın üzerine sürüklediğimiz "image" bileşeninin özelliklerinden (properties) imageURL seçeneğinden banner ’ımızın bulunduğu yerden sayfamıza ekleyebiliriz.



Görüntümüzü web sayfamıza başarı ile ekledik.Fakat merak ettiğimiz bir nokta var.HTML ,ASP gibi dillerde herhangi görüntü eklemek istediğimizde kendi elimizde yazmamız gerekirdi.ASP.NET ile yazmamız gerekmiyor.Fakat arkada oluşan konu merak ettik acaba bizim temel olarak bildiğimiz bilgilerin dışında farklı şeyler oluşuyormu.Çünkü yaptığımız herşeyi Expression Web ’in bize sunduğu özellikler yardımı ile yapıyoruz.Başka bir nokta ise eğer biz bu otomatik olarak oluşturulan kodlar üzerinde kendimiz bir değiştirme yaparsak çalışmasında herhangi bir sorun olacak mı?
Kesinlikle bir sorun oluşmayacak.Eğer kodların yazım kurallarını biliyorsanız ve kendiniz yazmak istiyorum diyorsanız kesinlikle hernagi bir sorun çıkarmadan çalışacaktır.Fakat unutulmaması gereken bir konu yazım kurallarının kesinlikle doğru olması gerekmektedir.

<asp:Image runat="server" id="Image1" ImageUrl="header.jpg" />
Elimizle yardığımız zamanda bu kod parçacığını yazmamız gerekecekti.Fakat sürükle bırak yöntemine göre daha uzun süreceği için benim tavsiyem temel işlemlerde sürükle bırak tekniklerinin kullanılmasıdır.

Artık bir banner ’ımız olduğuna göre kontrol edebiliriz.Kontrolümüzüde tabiki bir internet tarayıcısı üzerinden yapacağız.Bunun için ya üst araç çubuğunda yer alan ’ye tıklayarak ya da F12 fonksiyon tuşuna basarak yaptığımız değişikliklerin başarılı bir biçimde uygulanıp uygulanmadığını görebilirsiniz.


Eklediğimiz banner başarılı bir biçimde eklenmiştir.

Aklınıza takılabileceğini düşündüğüm bir nokta var. Visual Studio 2003 ile çalışmış olanlarınız hatırlayacaklardır ki ASP.NET ile çalışabilmek için bilgisayarınız da IIS(Internet Information Services) bulunması gerekmekteydi.Bu mecburiyet sebebiyle işletim sistemi değiştirilmek zorunda kalınabiliyordu.Çünkü Windows XP Home edition kullanan geliştiriciler ASP.NET ile çalışma yapamamaktaydılar.Visual Studio 2005 ile bu mecburiyet ortadan kaldırıldı.Bilgisayarınızda kullandığınız işletim sisteminde artık IIS bulunması mecburiyeti ortadan kaldırılmıştı.Peki web sayfalarını nasıl çalıştırmaya başlamıştı,nasıl bir localhost oluşturmaktaydı.Bunun için .net framework 2.0 ile gelen yenilikler sayesinde localhost ’umuz otomatik olarak yaratılıyor.Bu işlemin olması sebebiyle de yaptığımız işlemlerin performansı hissedilir düzeyde artmaktadır.Ayrıca bütün oluşturduğumuz web sayfaları için dinamik bir localhost oluşturulması aynı noktaya yüklenilme ve yenilenme sürelerinde hıza olanak tanımıştır.

Üzerinde çalıştığımız bir web sitesi için oluşturulmuş bir localhost.İnternet tarayıcımızı kapattığımız zaman otomatik olarak oluşturulan localhost ’ta sonlandırılacaktır.

Şimdiye kadar neler yaptığımızı toparlayalım.Eskiden oluşturulmuş ASP.NET sitesini Expression Web ’e tanıttık.Tanıttığımız sitenin içerisindeki dosyaları Expression Web ’in FTP benzeri sistemi ile yeni oluşturacağımız klasörün içerine taşıdık.MasterPage ile ilişkisini inceledikten sonra kayıt ekleme sayfamıza da banner ekledik.ASP.NET ile hazırlanmış siteleri Expression Web ile çalıştırırken sistemimizde IIS kurulu olmasının pekte önemli olmadığını gördük.

Şimdi ise ASP.NET uyumunun dışında HTML özelliklerini de rahatlıkla kullanabileceğimizi göreceğiz.

Genellikle web sayfaları üzerinde yapılan işlemler tabloların içerisinde yapılmaktadır.Bizde kayıt sisteminde eklediğimiz objeleri tablonun içerisine ekledik.Şimdi bu tablo üzerinde bir kaç değişiklik yapalım ve görünmeyen kenarlıklarını görünür bir biçime getirelim.Bunun için Tag Properties ’in açık olması gerekmektedir. Eğer açık değil ise yapmamız gereken menuye giderek TaskPanes-->Tag properties seçeneğine tıklamak olacaktır.

Bu seçeneği seçtiğimiz zaman karşımıza yeni bir kutucuk çıkacaktır.



Karşımıza çıkan kutucuğa dikkat ederseniz tablo üzerinde yapabileceğimiz bütün işlemleri bizlere sunmaktadır.Bu da bize işlemlerimizi yaparken zaman olarak çok fazla avantaj tanıyacaktır.

Tag properties ’i kullanmaya başlamak için seçili olan tablo için gerekli olan özellikler için bütün özelliklerini göstermek gerekmektedir.

Seçeneği seçilerek istenilen değişikler yapılabilmektedir.

Benim yaptığım değişiklik bütün objeleri bir kutuya almak oldu.

Son olarak değineceğim konu ise dil.Daha önceki makalelerimizde belirttiğimiz gibi Expression Web ’de Türkçe dil kontrolü yapılabilmektedir.Bu özelliği aktif hale getirebilmek için yapabileceğimiz bir kaç işlem bulunmaktadır.Bunlardan birincisi özelliklerden "lang" seçeneğini "tr" seçili olacak biçimde ayarlamamızdır.


İkinci uygulayabileceğimiz yöntem menüden Tools-->PageEditorOption seçilerek karşımıza gelen pencerede "DefaultPageLanguage" seçeneğinden "Turkish" seçilebilir.



Bu yaptığımız işlem bize sayfa üzerinde yazdığımız kelimeler Türkçe dil bilgisi kontrolü yapılması olanağı sağlamıştır.


Kullanabileceğimiz üçüncü yöntem ise klasik olarak kode ekranında Türkçe diline karşılık gelen kod parçacığını yazmak olacaktır.Bu kod parçacığını <HEAD> tagının altına yazmamız gerekmektedir aksi durumda hata vermektedir.

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254">

MasterPage ’imizde <HEAD> tagının altına eklediğimiz bu kod parçası sayesinde Türkçe kontrolü yapılmasına olanak tanımaktadır.

Sonuç olarak Expression Web yardımıyla ASP.NET ile yapılmış bir web sitesi üzerinde değişiklikler yaptık ve .net ile ilgili temel kavramların üzerinden bir kez daha geçmiş olduk.Bu sayede Expression Web ’in hem ASP.NET kontrollerini hem de HTML kontrollerini sorunsuzca çalıştırabildiğini, çalıştırırkenden de Visual Studio ile oluşturulmuş olan bütün yapıları rahatlıkla destekleyebildiğini görmüş olduk.

Daha sonraki Expression Web makalelerimizde SQL Server 2005 ve 2008 yardımıyla ASP.NET 2.0 kontrolleri ile web siteleri geliştireceğiz.

Umarım yaptığınız ASP.NET projeleri geliştirirken ve düzenlerken yalnızca Visual Studio ile çalışmak gerekmediğine değinebilmişimdir.Eğer öyle ise amacımıza ulaşmış oluyoruz.

İyi çalışmalar...

Turhal TEMIZER
[email protected]
[email protected]
Makale:
Expression Web ile ASP.NET Düzenlemeleri .NET 3.0 ve .NET 3.5 Özel Bölümü Turhal Temizer
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor