Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Erhan Koçak
Erhan Koçak
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
3 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: bilgiyi config dosyasindan gerekli ilgili listener olursa public sinifi sinifina sinifinin siniflarina traceswitch tracing yazdirdigi C# / VC#/.NET Erhan Koçak
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : İleri
Kategori : C# / VC#/.NET
Yayınlanma Tarihi : 24.2.2006
Okunma Sayısı : 37519
Yorum Sayısı : 2     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Derinlemesine Trace ve Debug Kullanımı
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu ilk makalemde, .NET uygulamalarımızda Trace ve Debug sınıflarının yardımıyla loglama mekanizmasının kolay bir şekilde nasıl oluşturulabileği ve yönetilebileceği konusu üzerinde çalışmalar yapacağız. System.Diagnostics isim alanı bize tracing ve debuging yönetimleri ile ilgili kullanabileceğimiz iki temel sınıf sunar. Trace ve Debug sınıfları. Bu sınıflar proje geliştirme aşamasında debug mesajlarını, sürüm aşamasında ise gerekli log bilgilerini ilgili kaynaklara yazdırma açısından bize bir çok kolaylık sunar. İki sınıfın tüm özellikleri aynıdır, ikisi arasındaki tek fark Debug sınıfı release uygulaması içerisine derlenmez.





Trace ve Debug sınıfları kendilerine gelen bilgiyi biriktirip, bir veya birden fazla kaynağa yönlendirebilirler. Bunu da TraceListener objeleri sayesinde gerçekleştirirler. Trace ve Debug sınıflarının Listeners property si TraceListener tipinde koleksiyon referansı tutar. Bu koleksiyona varolan hazır TraceListener objelerini ekleyebildiğimiz gibi , kendimiz de bir TraceListener sınıfı oluşturup kullanabiliriz. Hem Trace hem Debug sınıfı aynı TraceListenerCollection nesnesini paylaşırlar. Eğer Trace nesnesine bir listener eklersek, bu Debug nesnesi için de geçerli olur. Tam tersi de geçerlidir. 

TraceListener sınıfları 

1-) DefaultTraceListener 

Bu Listener sınıfı varsayılan olarak Trace ve Debug sınıflarının TraceListenerCollection ‘una eklenmiştir. Trace ve Debug sınıflarına iletilen bilgiyi Visual Studio ortamında Output penceresine iletir. (yukardaki örneklerde olduğu gibi) 

2-) TextWriterTraceListener 

Bu Listener sınıfı ise Trace ve Debug sınıflarına iletilen bilgiyi herhangi bir Stream sınıfına yönlendirir. (FileStream, NetworkStream, MemoryStream vs...) Aşağıdaki örnek, bir log dosyasına Trace outputlarını yönlendirmeye bir örnektir.

FileStream fs = new FileStream("C:\\myLog.txt",FileMode.OpenOrCreate);
TextWriterTraceListener textListener = new TextWriterTraceListener(fs);
Trace.Listeners.Add(textListener);

Trace.WriteLine("Trace sınıfının yazdırdığı satır");
Debug.WriteLine("Debug sınıfının yazdırdığı satır");
 
Trace.Flush();
fs.Close();


Göründüğü gibi, bir FileStream ile oluşturduğumuz TextWriterTraceListener nesnesini Listener koleksiyonuna ekledikten sonra (Trace veya Debug sınıfının Listener koleksiyonu olabilir farketmez) Trace ve Debug sınıfları kendilerine gelen bilgiyi, ilgili dosyaya aktarmıştır. Tabi aynı zamanda Default olarak eklenmiş olan DefaultTraceListener nesnesi ile de Visual Studio‘nun Output penceresinde de bu mesajları görebiliriz. Programı Debug modda çalıştırdığımız da yukardaki çıktıyı alırız, fakat Release modda çalıştırsaydık Debug sınıfının metotları koda eklenmeyeceği için “Debug sınıfının yazdırdığı satır” çıktısını göremeyecektik.

3-) EventLogTraceListener

Bu Listener sınıfı da adından da anlaşılabileceği gibi Trace ve Debug sınıflarına iletilen bilgiyi Windows Event Log una yönlendirir. Aşağıda örnek bir kullanım gösterilmiştir.

if( !EventLog.SourceExists("TraceDebugTest") )
{
    EventLog.CreateEventSource("TraceDebugTest","myLogs");
}
EventLog myEvent = new EventLog();
myEvent.Source = "TraceDebugTest";
 
EventLogTraceListener eventListener = new EventLogTraceListener(myEvent);
Trace.Listeners.Add(eventListener);

Trace.WriteLine("Trace sınıfının yazdırdığı satır");
Debug.WriteLine("Debug sınıfının yazdırdığı satır");

Trace.Flush();


TraceListener sınıflarını config dosyasından yönetmek

TraceListener nesnelerimizi kod içerisinde initilaze edip Trace sınıfına eklemek yerine, bu işlemleri .config dosyasından da yönetebiliriz. Böylece ilerde, uygulamamızın loglarını text dosyada tutmaktan vazgeçip, Event Log da, ya da kendi oluşturacağımız bir TraceListener nesnesi yardımıyla veritabanında tutmak istediğimizde, config dosyasından gerekli düzeltmeleri yapıp, kodumuzu değiştirmeden ve tekrar derlemeden log yönetimimizi değiştirmiş oluruz. Tabi eğer kendi TraceListener’ımızı yazdıysak bu dll ‘ i ilgili yere koymamız gerekecektir. Aşağıda listener nesnelerimizi yönetecek, örnek bir config file içeriği gösterilmiştir.



Yukardaki config içeriğini özetleyecek olursak, listeners altındaki remove tagı varsayılan olarak Trace sınıflarına eklenen DefaultTraceListener nesnesini kaldırır. add tagları ise örnek olarak TextWriterTraceListener ve EventLogTraceListener sınıflarının eklenme şeklini göstermektedir. name attribute ‘u ekleyeceğimiz listener için nesne ismi, type attribute’u ekleyeceğimiz Listener nesnesinin isim alanı ile birlikte tip ismi, initializeData attribute’u ise listener nesneleri için başlangıç datasını temsil eder. TextWriterTraceListener için buraya log dosyasının path’ini,  EventLogTraceListener nesnesi için se EventLog kaynağını verebiliriz. Bu veriler bu nesnelerin, constructor’ı tek bir string parametre alan versiyonları için anlamlıdır. Kendi listener’ımızı bunu dikkate alarak oluşturmamız anlamlı olur. Config dosyasını bu şekilde düzenledikten sonra sadece
 
Trace.WriteLine("Ayarlar config dosyasından alınmıştır");
Kod satırı ile hem text dosyaya, hem de event loga mesajlarımız iletilmiş olur.


 



  TraceSwitch 

Şuana kadar hep tracing ve debugging kodlarını uygulamamızda kullandık, ama tam olarak trace ve debug sınıflarının davranış biçimlerini  kontrol etmeyi görmedik. İstersek trace ve debug çıktı mesajlarını gruplandırabilir (error,warning,info) ve yine config dosyasından yapacağımız bir ayar ile, uygulamamızı sadece hata mesajlarını yazdırma, ya da hata ve uyarı  mesajlarını yazdırma moduna getirebiliriz. Bu kolaylığı bize sağlayan ise TraceSwitch sınıfıdır. TraceSwitch Çalışma Seviyeleri



Off 0 TraceListeners ‘a hiç mesaj gönderilmez
Error 1 TraceListeners ‘a sadece hata mesajları gönderilir
Warning 2 TraceListeners ‘a hata ve uyarımesajları gönderilir
Info 3 TraceListeners ‘a hata,uyarı ve bilgi mesajları gönderilir
Verbose 4 TraceListeners ‘a tüm mesajlar gönderilir
Şimdi TraceSwitch nesne yönetiminin config dosyasından nasıl yapıldığını görelim. 





Aşağıdaki kodda config dosyamızdaki switch nesnemizi kod tarafında nasıl elde ettiğimiz ve trace yada debug mesajlarını nasıl gruplandırdığımızı görebiliriz.
 
static TraceSwitch mySw = new TraceSwitch("mySwitch","Tanım Bilgisi");
private void Form1_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceError,"Hata Mesajı");
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceWarning,"Uyarı Mesajı");
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceInfo,"Bilgi Mesajı");
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceVerbose,"Tüm Mesajlar");
}
Trace ve Debug sınıfının WriteLineIf metodu, aldığı ilk parametredeki seviye bilgisine göre ilgili mesajları TraceListener nesnelerine gönderir veya göndermez. Config dosyasındaki mySwitch nesnemizin value attribute’u (seviye bilgisi) 

Seviye 0 olursa hiç mesaj iletilmez,

Seviye 1 olursa ”Hata Mesajı”,

Seviye 2 olursa “Hata Mesajı”“Uyarı Mesajı”

Seviye 3 olursa “Hata Mesajı”,“Uyarı Mesajı,“Bilgi Mesajı”

Seviye 4 olursa “Hata Mesajı”,“Uyarı Mesajı,“Bilgi Mesajı”,“Tüm Mesajlar” stringleri ilgili Listener sınıfına iletilmiş olur.

Kendi TraceListener ‘ımızı Oluşturmak

.NET tarafından bize sağlanan özelleştirilmiş TraceListener‘lar çoğu uygulama için yeterli olabilir. Fakat bizlere kendi TraceListener ‘ımızı kolayca yaratma imkanı da sunulmuştur. Kendi TraceListener ‘ımızı oluşturmak için yazacağımız sınıfı TraceListener sınıfından türetmemiz yeterli olacaktır. TraceListener sınıfının birçok virtual ve abstract metodu bulunmaktadır fakat en basit anlamda bir Listener yaratmak için Write ve WriteLine metodlarını override etmemiz yeterli olacaktır. Daha sonra TraceListener’ımızı değiştirmek için , oluşturduğumuz dll’i , uygulamamızın bin klasörü içine kopyalamak, ve de .config dosyasından gerekli düzeltmeleri yapmak yeterli olacaktır. İşin en güzel yanı, uygulamamızın kod tarafında herhangi bir değişiklik yapmamıza ve de tekrar derlememize gerek kalmamasıdır. Aşağıda çok basit anlamda Sql Server ‘ a Trace mesajlarını ileten DBTraceClass’ın kodları yeralmaktadır. Bu uygulama için Sql de ID,Tarih,Mesaj kolonlarına sahip bir tablo yeterli olacaktır.
 

using System;
using System.Data;
using System.Data.SqlClient;
using System.Diagnostics;
 
namespace CustomTraceListeners
{
    public class DBTraceClass : TraceListener
    {
        private string ConnectionString;
        private void InsertDB(string message)
        {
            SqlConnection con = new SqlConnection(ConnectionString);
            con.Open();
            SqlCommand cmd = new SqlCommand("INSERT INTO Traces (Tarih,Mesaj) VALUES (@Tarih,@Mesaj)",con);
            cmd.Parameters.Add("@Tarih",DateTime.Now.ToString());
            cmd.Parameters.Add("@Mesaj",message);
            cmd.ExecuteNonQuery();
            con.Close();
        }
     
        public DBTraceClass(string ConnectionString)
        {
            this.ConnectionString = ConnectionString;
        }
        public override void Write(string message)
        {
            InsertDB(message);
        }
        public override void WriteLine(string message)
        {
            InsertDB(message);
        }
     }
}
Oluşturduğumuz bu dll i uygulamamızın bin klasörüne kopyalıp config dosyasını aşağıdaki gibi düzenleyelim. 


 

TraceListener’ımızn type attribute’unu Namespace.ClassAdı , DLLismi şeklinde yapmayı unutmayalım.Constructor ‘ a gitmesi gereken ConnectionString ‘imizie de initializeData attribute’una yazabiliriz.
 
static TraceSwitch mySw = new TraceSwitch("mySwitch"," Tanım Bilgisi ");
private void Form1_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceError,"Hata Mesajı");
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceWarning,"Uyarı Mesajı");
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceInfo,"Bilgi Mesajı");
    Trace.WriteLineIf(mySw.TraceVerbose,"Tüm Mesajlar");
}
Basit bir şekilde yukarıdaki kod parçasını çalıştırdığımızda db görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.

Buarada Switch değerinin 3 olduğunu ve bu yüzden son mesajın yazılmadığını belirtmek isterim. Ayrıca Write, ve WriteLine metotlarını override etmemize rağmen WriteLineIf metodu  switch yapımıza uygun bir şekilde çalışmış oldu. Bu ilk makalem, umarım sizlere Tracing için faydalı bir kaynak olmuştur. Bundan sonra yeni makalerde görüşmek üzere hepinize iyi çalışmalar dilerim.

Erhan Koçak
[email protected]
Makale:
Derinlemesine Trace ve Debug Kullanımı C#, Visual C# ve .NET Erhan Koçak
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
ŞUB
15
2007
Bu tarz konular nedense hep arka plana atılır, girişiminden dolayı tebrikler. Ayrıca makaledeki anlatım da çok açık ve berrak. Eline sağlık...
ŞUB
15
2007
Bu tarz konular nedense hep arka plana atılır, girişiminden dolayı tebrikler. Ayrıca makaledeki anlatım da çok açık ve berrak. Eline sağlık...
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor