Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Yiğit Nalkıran
Yiğit Nalkıran
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
1 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: altinda bilgileri bilgilerin cari_kart_tbl degisiklik eczane enterprice fatura_tbl gerekli istiyoruz. sekmesinden urun_karti_tbl viewda yazmak yerine C# / VC#/.NET Yiğit Nalkıran
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : C# / VC#/.NET
Yayınlanma Tarihi : 25.1.2006
Okunma Sayısı : 31855
Yorum Sayısı : 2     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
MS SQL Server 2000'de View Oluşturmak
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
View, size gerekli olan bilgileri tablolarınızdan istenilen bilgilerin getirilip tek tablo olarak gösterilmesine denir.Bir view oluşturulduktan sonra tablolarda değişiklik olsa daha bu değişiklik view’lara eş zamanlı olarak yansımaktadır.Bu oluşturulan view’ler Enterprice Manager’da Database’inizin altında view’lar sekmesinden görüntülenebilmektedir.Eğer SQL de çok sık sorgu yazıp bilgi çekiyorsanız view oluşturmak sizi daha rahat ettirecek ve zamandan kazandıracaktır.

Şimdi ayrıntılarıyla bir view nasıl oluşturulur örneğimizle başlayalım. Biz bir Eczane Otomasyonunun veritabanından viewler oluşturacağız. İlk önce tablolarımızı açıyoruz ve hangi bilgiyi hangi tablodan istediğimize karar veriyoruz.

Biz bir ecza deposuyuz ve biz müşterilerimize satış yaptıktan sonra tablolara gerekli bilgilerin islendiğini var sayarak çalışmamıza devam ediyoruz. Satış yaptığımız müşterimizin Cari Kodunu, Unvanını, Aldığı Ürünü, Fatura Kesim Tarihini, Miktarını, Ürünün Birim Fiyatını ve de Toplam Tutarı görmek istiyoruz. Bunu view oluşturarak sürekliliğini sağlayacağız. View oluşturmasaydık her zaman yapılan satışlar için sorgu yazmak zorunda kalacaktık.

Aşağıda kırmızı nokta ile işaretlenen alanlar viewda görüntülenmesini istediğimiz alanlardır.



Şekil 1 - Viewda görünmesini istediğim alanların tablolardan belirlenmesi

Şimdi SQL Server’la birlikte gelen SQL Query Analyzer’ı açıyoruz. Ayrıca küçük bir not SQL servera bağlanırken

Şekil 2 - İpucu

SQL Query Analyzer’ımız local ağımıza bağlandığına göre işlemlerimize devam edebiliriz. Şimdi çıkan pencereye sorgumuzu yazıyoruz. (Kodun Metin Halini Makalenin Sonunda Bulabilirsiniz.)

Şekil 3 - Viewın oluşturulması için gerekli T-SQL cümlesi.

Şimdi sorgu kodumuzu yazdık. Burada ne yaptık adım adım beraber inceleyelim. 

“USE ECZANE” yazarak ECZANE adlı veritabanımız üzerinde işlem yapacağımızı belirtik.

“CREATE VIEW FATURA_VIEW” yazdığımızda biz bir VIEW yaratmak istediğimizi ve bunun adının FATURA_VIEW olacağını yazdık. Daha sonra VIEW’ imizde görünecek sütun adlarını yazıyoruz.Biz hangi sırada yazarsak VIEW’ imizde sütunlarımız o sırayla oluşacaktır.

“SELECT F.Fatura_No , C.Cari_No , C.Unvan , U.Urun_Adi , FD.Miktar , U.Birim_Fiyati , SUM (FD.Miktar*U.Birim_Fiyati)” Bu yazdığımız kodumuzla hangi tabloların sütunlarından bilgilerin çekileceğini belirtiyoruz. F. , C. , FD. , U. Dikkatinizi çekmiştir. Bunlar bizim tablolarımız için kullandığımız kısaltmalarımızdır. Her seferinde FATURA_TBL yazmak yerine F yazmamız yeterli olacaktır. “F.Fatura_No”nun yazarak FATURA_TBL tablosundan Fatura_No sütununa girilen bilgileri istediğimizi belirtiyoruz. Bu kısaltmalarımızı da biraz sonra FROM satırında tanımlayacağız. “SUM (FD.Miktar*U.Birim_Fiyati)” bu kodumuzla da alınan ürünün birim fiyatıyla, alınan miktarı çarptırıp bize toplam tutarı göstermesini istiyoruz.

“FROM FATURA_TBL F, FATURA_DETAY_TBL FD, URUN_KARTI_TBL U , CARI_KART_TBL C” Burada tablolarımız için kullandığımız kısaltmaları tanımlıyoruz. FATURA_TBL yerine F, FATURA_DETAY_TBL yerine FD, URUN_KARTI_TBL yerine U , CARI_KART_TBL yerine C harflerini kullanacağımızı tanımlıyoruz.

“WHERE (F.Fatura_No=FD.Fatura_No AND U.Urun_No=FD.Urun_No AND F.Cari_No=C.Cari_No)” Tablolarımız hangi sütunlarla ilişki içinde olduğunu belirtiyoruz.

“Group By F.Fatura_No , C.Cari_No , C.Unvan , U.Urun_Adi , FD.Miktar , U.Birim_Fiyati” buradaki son satırımızla sıralama işleminin nasıl yapılacağını belirliyoruz. İlk önce FATURA_TBL tablomuzdaki Fatura_No sütunundan gelen bilgiler sıralanacak daha sonra CARI_KART_TBL’den Cari_No sütunundan gelen bilgiler sıralanacak bu şekilde sıralanarak devam edecektir.

  Toolbarımızdan Execute Query ye basarak yada kısa yol tuşumuz olan F5’e basarak sorgumuzu çalıştıralım. Sorgumuzun hatasız bir biçimde çalıştığını gördükten sonra tekrar SQL Server Enterprice Manager’i çalıştırıyoruz ve VIEV’imize bakıyoruz.

View’imizin Databasemizin(ECZANE) altında bulunan VIEW sekmesinden FATURA_VIEW adıyla oluşturduğumuz viewi şimdi görebiliriz.

Şekil 4 - SQL Server Enterprise Manager’ da viewların görüntülenmesi

FATURA_VIEW üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan menüden Open View > Return all rows yolunu izleyelim ve oluşturduğumuz viewın sonuçlarını görelim.

Şekil 5- View sonucu.

Şimdi VIEW’imizi başarıyla oluşturduğumuzu görüyoruz. Şu ana kadar faturası kesilenlerin bizim istediğimiz bilgileri viewda  görünmektedir. Bu sonuçlar isteğimize göre farklı şekillerde çoğaltılabilir.

USE ECZANE

GO

CREATE VIEW FATURA_VIEW([FATURA NUMARASI], CARI_KODU, UNVANI, ALDIGI_URUN, MIKTAR, URUN_BIRIM_FIYATI, TUTAR)

AS

SELECT

F.Fatura_No,

C.Cari_No,

C.Unvan,

U.Urun_Adi,

FD.Miktar,

U.Birim_Fiyati,

SUM (FD.Miktar*U.Birim_Fiyati)

FROM FATURA_TBL F, FATURA_DETAY_TBL FD, URUN_KARTI_TBL U , CARI_KART_TBL C

WHERE(F.Fatura_No=FD.Fatura_No AND U.Urun_No=FD.Urun_No AND F.Cari_No=C.Cari_No)

Group By F.Fatura_No,C.Cari_No,C.Unvan,U.Urun_Adi,FD.Miktar,U.Birim_Fiyati

GO

 

Kod Örneği 5- Viewi oluşturan SQL cümlesi


Makale:
MS SQL Server 2000'de View Oluşturmak C#, Visual C# ve .NET Yiğit Nalkıran
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
OCA
29
2010
Elinize sağlık Yiğit Bey. Ufak bir not; Bu yöntem ile veritabanının Collation Name'i Turkish_Cl_AS olan ve tablolarında Türkçe karakterler bulunan kullanıcıların Enterprise Manager üzerinde New View seçeneği ile yeni View oluşturmak istediklerinde aldıkları ODBC ERROR.Microsoft ODBC Sql Server driver Sql server An invalid parameter or option was specified for procedure ’sp_addextendedproperty’ hatasını da atlatabiliyoruz.
ŞUB
13
2006
Çok güzel anlatmışsınız elinize sağlık. Ufak bir sorum olacak Bu yazdıgımız Wiewleri Web sayfasında nasıl kullanacagız.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor