Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Çağatay Çatal
Çağatay Çatal
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
6 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: arasinda baglanti baglantinin baglantiyi iletisimi istemci istemciye kalibini kalibinin kurulmasi reactor servis siniflar sunucu tasarim C++ / C++.NET Çağatay Çatal
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : C++ / C++.NET
Yayınlanma Tarihi : 12.2.2005
Okunma Sayısı : 35225
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 23.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 23.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Acceptor (Alıcı)-Connector (Bağlayıcı) Tasarım Kalıbı
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu yazımda sizlere, istemci-sunucu uygulaması geliştirenlerin kullanabileceği "Acceptor (alıcı)-Connector (bağlayıcı)" tasarım kalıbını açıklayacağım. Alıcı-bağlayıcı tasarım kalıbı, genel olarak iletişim servislerini başlatmak ve istemci-sunucu arasında bağlantıyı sağlamak için kullanılan "nesne oluşturma (object creational)" tasarım kalıplarındandır. Bu tasarım kalıbının amacı; bağlantı kurulması ve servislerin başlatılması işlemlerini, veri iletişimi aşamalarından ayırmaktır. Örneğin; medikal görüntülerin saklandığı bir sunucuyu ele alalım. Bu sunucu, istemcinin belirttiği bir ID’ye göre ilişkili görüntüyü istemciye göndermekten sorumlu olsun.

Bu örnek için, öncelikle istemci ve sunucu arasında TCP/IP ya da UDP türünden bir bağlantının kurulması gerektiği açıktır. Bunun ardından, sunucu ile istemci arasında belirlenen protokole göre gerekli komutlar gönderilerek medikal görüntüler istemciye ulaşacaktır. Alıcı-bağlayıcı tasarım kalıbının bu örnekte kullanılması sayesinde; baðlantı kurulması işlemleri, görüntünün istemciye aktarılması aşamalarından ayrılmış olacaktır. Bu sayede, iletişimin kurulması için oluşturduğunuz kodları değiştirmeden sunucuya yeni servisler kolaylıkla eklemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca, bağlantı kurulması için oluşturduğunuz kodları bir kütüphane içinde toplayarak yeni projelerinizde hızlıca kullanabiliceksiniz ya da kullandığınız protokolü değiştirmek istediğinizde tek ilgilenmeniz gereken sınıf bağlantıyı sağladığınız sınıf olacaktır.


Alıcı-bağlayıcı tasarım kalıbı temel olarak 3 bileşenden oluşmaktadır: Alıcılar, bağlayıcılar, servis işleyiciler.

Bağlayıcı (connector); alıcı ile bağlantıyı aktif olarak kuran ve oluşan bağlantı üzerinden veri transferi için gerekli olan "servis işleyicileri" (service handler) oluşturan bileşendir.

Alıcı (acceptor) bileşeni de pasif olarak bağlayıcılardan gelecek istekleri bekler, istekle birlikte bağlantıyı kurar ve kendi "servis işleyicisini" oluşturur.

Servis işleyiciler; uygulama seviyesinde veri transferini, komutların aktarımını, kısacası uygulamaya özgü veri iletişimi işlemlerinin yapıldığı bileşendir.

Teknik ayrıntılara geçmeden önce, bu tasarım kalıbının kullanıldığı sistemlerden örnekler vermek istiyorum.

Ericsson Çağrı Merkezi Yönetim Sistemi için bu tasarım kalıbı kullanılarak, Çağrı Merkezi Yönetici Sunucuları pasif moddaki süpervizörlere bağlantı kurmaktadır. Ayrıca; yüksek hızlı medikal görüntü aktarımı için gerçekleştirilmiş olan Spectrum projesinde de aynı tasarım kalıbı uygulanmıştır. Platformdan bağımsız ağ uygulamalarını C++ dili ile gerçekleştirmek için oluşturulmuş olan ACE kütüphanesi de aynı tasarım kalıbını içermektedir. ACE kütüphanesi içinde; yukarıda açıklanan bileşenler ServiceHandler, Acceptor, Connector isminde sınıflar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu aşamada, alıcı-bağlayıcı tasarım kalıbının avantaj ve dezavantajlarını inceleyelim.

Avantajlar:

  • Yazılımın yeniden kullanılabilirliği, taşınabilirliği artmaktadır: Bağlantının kurulmasını uygulamaya özgü veri iletişimi aşamalarından ayırdığınız için yeniden kullanılabilir bileşenler oluşturmuş olacaksınız. Projelerinizde servis işleyicileri değiştirerek kısa sürede yeni uygulamalar geliştirmeniz mümkün olacaktır.
  • Uygulamanızın çevikliği artacaktır: Servis işleyicilerle alıcıyı ayırdığınız için, haberleşmede kullandığınız aktarım elemanlarının yanlışlıkla yazılıp/okunma problemi ile karşılaşmayacaksınız. Bu tür hatalara; soket veya TLI gibi ağ programlama arayüzlerini kullanan ve tasarım kalıpları uygulanmayan yazılımlarda sıkça rastlanmaktadır.
  • Tasarımdan koda geçiş hızınız artacaktır: Tasarımınızda alıcı ve servis işleyiciler için farklı sınıflar oluşturmanız sayesinde, koda geçtiğiniz zaman geliştirme hızınızın arttığını ve kod içinde kaybolmadığınızı farkedeceksiniz.
Dezavantaj:

  • Ek karmaşıklık getirmektedir: Basit istemci-sunucu uygulaması geliştirdiğiniz durumda, bu tasarım kalıbının normalden fazla sayıda sınıf oluşturmanıza sebep olacaktır. Ancak; servis sayısı ve uygulamalarınızdaki karmaşıklık düzeyi arttıkça geliştirdiğiniz sistem üzerinde kolay değişiklik yapabildiğinizi farkedeceksiniz.
ACE kütüphanesini kullanarak basit bir uygulamada bu tasarım kalıbını denemek isterseniz, ihtiyaç duyacağınız sınıflar Acceptor, Connector, ServiceHandler ve Reactor olacaktır. Reactor sınıfı işletim sistemi seviyesindeki "select" mekanizmasina benzer olarak çalışmaktadır. Reactor sınıfı, ileriki yazılarımda açıklamayı düşündüğüm Reactor tasarım kalıbına göre oluşturulmuştur. İstemciden bir istek gelmesi durumunda, işletim sistemi düzeyinde algılanan bu olay önceden Reactor’e kayıt olmuş olan Olay İşleyiciye (event handler) yönlendirilecektir. Şekil 1’de sunucu-istemci mimarisine göre bir uygulamanın sınıfları arasındaki etkileşim gösterilmektedir.



Şekil 1: Sunucu- İstemci Etkileşimi

Şekilde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri her iki tarafta da Reactor sınıfının kullanılmasıdır. Bununla birlikte, istemci tarafında Connector kullanılırken sunucu tarafında Acceptor kullanılmaktadır. İstemciden bağlantı isteği gelmesi durumunda, sunucu tarafındaki Reactor bu durumu Acceptor bileşenine bildirmekte, bağlantının kurulmasının ardından istemciye bir geri bildirim yapılmaktadır. Bu aşamada, istemci tarafındaki Reactor durumu algılar ve Connector bileşenine yönlendirir. Daha sonra, sunucu ve istemci tarafında ServiceHandler’lar yaratılarak bundan sonraki veri iletişimi bu 2 bileşen arasında gerçekleşir.

ACE kütüphanesini kullanarak platformdan bağımsız olarak C++ dili ile iletişim uygulamaları geliştirmek istiyorsanız, bu kütüphaneyi http://deuce.doc.wustl.edu/Download.html adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu kütüphanenin tamamı, tasarım kalıplarını kullanarak geliştirilmiş ve Ericsson, Boing, Siemens, Lockheed-Martin gibi firmalar tarafından yıllardır kullanılmaktadır. İçerdiği tasarım kalıplarını kendi uygulamalarınızda kolaylıkla uygulayabilir, hızlı şekilde yazılım geliştirebilirsiniz.

ACE kütüphanesinde bu sınıfların nasıl kullanıldığını göstermek için basit bir istemci-sunucu uygulamasına inceleyelim. ServerServiceHandler sınıfı bağlantı kurulduktan sonra, ekrana bağlantının kurulduğunu bildirmek için bir mesaj yazacak olan open( ) metoduna sahiptir.

class ServerServiceHandler:public ACE_Svc_Handler<ACE_SOCK_STREAM,ACE_NULL_SYNCH>{
public:
    int open(void*){cout<<"server tarafinda baglanti kuruldu..."<<endl;}
};

typedef ACE_Acceptor<ServerServiceHandler,ACE_SOCK_ACCEPTOR> MyAcceptor;

int main( ){
    ACE_INET_Addr addr(PORT_NUM);
    MyAcceptor acceptor(address, ACE_Reactor::instance( ) );
    while(1)
      ACE_Reactor::instance()->handle_events();
}


MyAcceptor ise, ACE içinde yer alan ACE_Acceptor sınıfının ServerServiceHandler ve ACE_SOCK_ACCEPTOR ile örneklenmesi sonucu oluşturulmuştur. main( ) içerisinde acceptor yaratılarak, sonsuz döngüde Reactor bileşeninin olayları işlemesi için handle_events fonksiyonu kullanılmıştır. Bağlantının kurulmasının ardından, ServerServiceHandler’ın open( ) metodu otomatik olarak çağrılacak ve ekrana mesaj basacaktır.

Sunucu tarafında çalışacak bu kodlarda gördüğünüz gibi, ServerServiceHandler ve MyAcceptor sınıfları ayrı sınıflar olarak oluşturulmuştur. Servis sayısının artacağı durumlarda farklı sınıflar yazarak işlemlerin basitleşeceği bu basit uygulamada da görülmektedir.

İstemci programı da, ServiceHandler ve MyConnector sınıfları yazılarak oluşturulabilir. main( ) içinde, connector yaratılmakta ve connect( ) metodu ile sunucuya bağlanmaktadır. Bağlantının kurulmasının ardından otomatik olarak open( ) metodu çağrılmaktadır. Bu örneğin ve daha ileri düzeydeki örneklerin detaylarına ACE kütüphanesi içinden ulaşabilirsiniz.

class ClientServiceHandler:public ACE_Svc_Handler<ACE_SOCK_STREAM, ACE_NULL_SYNCH>{
public:
    int open(void*){cout<<"istemci tarafinda baglanti kuruldu..."<<endl;
}; typedef ACE_Connector<ClientServiceHandler, ACE_SOCK_CONNECTOR> MyConnector;

int main( ){
    ACE_INET_Addr addr(PORT_NO, HOSTNAME);
    ClientServiceHandler *handler=new ClientServiceHandler;
    MyConnector connector;
    if(connector.connect(handler, addr) = = -1)
      cout<<"iletisim hatasi..."<<endl;
    while(1)
        ACE_Reactor::instance()->handle_events( );

}

Geliştireceğiniz istemci-sunucu uygulamalarında bu yazıda açıklanan tasarım kalıbını kullanırsanız, uygulamanıza yeni işlevler kolaylıkla katabilirsiniz. Aksi halde; bağlantının kurulması, servislerin başlatılması, komutların gönderilmesi, veri iletişimi kodları iç içe geçecek ve belirli bir zaman sonra kodu yönetebilmeniz mümkün olmayacaktır. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Çağatay ÇATAL
[email protected]

Kaynaklar:

1. D. C. Schmidt, “Connector: a Design Pattern for Actively Initializing Network Services,” C++ Report, vol. 8, January 1996.

2. Douglas C. Schmidt and Steve Huston, C++ Network Programming: Systematic Reuse with ACE and Frameworks, Addison-Wesley Longman, 2003.

3. Douglas C. Schmidt and Steve Huston, C++ Network Programming: Mastering Complexity with ACE and Patterns, Addison-Wesley Longman, 2002.

4. http://www.cs.wustl.edu/~schmidt/ACE.html

5. The ACE Programmer’s Guide: Practical Design Patterns for Network and Systems Programming
by Stephen D. Huston, James CE Johnson, Umar Syyid

Makale:
Acceptor (Alıcı)-Connector (Bağlayıcı) Tasarım Kalıbı C++ ve C++.NET dili Çağatay Çatal
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor