Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Mustafa Erhan Ersoy
Mustafa Erhan Ersoy
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
14 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: adrotator adtype asp net asp.net birlikte ekledigimiz kontrol kontrollerde kontrollere mevcut popunder reklam sunucu validation yapilan ASP.NET Mustafa Erhan Ersoy
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : ASP.NET
Yayınlanma Tarihi : 30.11.2004
Okunma Sayısı : 33066
Yorum Sayısı : 1     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
ASP.NET 2.0'da Varolan Kontrollerdeki Değişiklikler
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Önceki versiyonla uyumluluğu bozmamak için ASP,NET 2’de da tüm varolan kontroller ASP,NET 1,x’deki gibi tanımlanıyor. Bununla birlikte, mevcut kontrollerde yapılan küçük değişikliklerle yeni özellik ve kontrollere uyum sağlanmış durumda.
Bu makalemde, ASP.NET 1.x de mevcut olan web sunucu kontrollerinde yapılan değişiklikleri incelemeye çalışacağım.

1. Button, LinkButton ve ImageButton
ASP.NET 1.x de, button tipindeki kontrollere istemci-taraflı script eklemek sıkça uyguladığımız yararlı bir durumdu. Fakat kontrolün istemci taraflı OnClick olayına script eklemek için kontrolün Attributes kollaksiyonunu kullanıyorduk. ASP.NET 2.0 da, aşağıdaki kod bloğunda gördüğünüz gibi button tipli kontrollerimize yeni OnClientClick özelliği eklenmiş durumda.

<asp:Button Text="Button" OnClick="SunucuTaraflıKod" runat="server" OnClientClick="IstemciTaraflıMethod()"/>

2. Label
HTML 4.0 ve daha üstünü destekleyen tarayıcıların destekleyeceği bir özellik : AccessKey
Windows uygulamalarından bildiğiniz gibi ALT + Herhangi bir harf kombinasyonu bize uygulama tarafından sağlanan menü kısa yollarına ulaşmamızı sağlar. Bu özelliği web uygulamalarımızda şöyle kullanabiliyoruz :
Öncelikle Label kontrolümüzün AccessKey özelliğine kısa yol olmasını istediğimiz key’i veriyoruz. Sonra yine Label kontrolümüzün AssociatedControlID özelliğine kısayolun ulaşmasını istediğimiz kontrolün ID’sini veriyoruz. Sayfamızı çağırdığımızda, ALT + KEY ile kısayolunu çağırdığımızda etkin kontrol, Label’in ilişkilendirildiği kontrol oluyor.

<asp:Label ID="lblLabel" AccessKey="L" Runat="server" Text="Label Control" AssociatedControlID="txtTextBox"></asp:Label> <asp:TextBox ID="txtTextBox" Runat="server"></asp:TextBox>

3. ListItem
Bildiğiniz gibi, sunucu kontrollerinin Enabled özelliğine vereceğimiz bool değer ile kontrolün kullanılabilirliğini kontrol edebiliyoruz. ASP.NET 2.0 ile artık DropDownList yada ListBox gibi kontrollerin elemanlarını tuttuğumuz ListItem kontrolünü de artık aynı şekilde kontrol edebileceğiz.

<asp:DropDownList ID="drpDropDown" Runat="server"> <asp:ListItem Value="ListItem 1" Enabled=true></asp:ListItem> <asp:ListItem Value="ListItem 2" Enabled=false></asp:ListItem> <asp:ListItem Value="ListItem 3" Enabled=true></asp:ListItem> </asp:DropDownList>

ListItem kontrolü
Resim 1. ListItem kontrolü.

4. Panel
ASP.NET 1.x ile Panel kontrolümüze eklediğimiz içeriğin uzunluğu, bizi PDA ve Mobil aygıtlar için yaptığımız uygulamalarda yada küçük çözünürlüklü ekranlarda zor duruma sokuyordu. ASP.NET 2.0 ile Panel kontrolümüze eklenen yeni ScrollBars özelliği panellerimize, dikey, yatay yada çift yönlü scrollbar eklememizi sağlıyor.

<asp:Panel ID="Panel1" Runat="server" ScrollBars="Both" Height="150px" Width="200px"> </asp:Panel>

5. AdRotator Kontrolü
Web uygulamalarında reklam bannerlarının uygulamaya eklenmesi ve her girişte rastgele bir reklamın gösterilmesini sağlamak için kullandığımız AdRotator kontrolüne ASP.NET 2.0 da yepyeni özellikler eklenmiş durumda. Artık reklamlarımızı popup yada popunder olarak ziyaretçilerimize gösterebiliyoruz.

<Advertisements>
<Ad>
<ImageUrl>images/him_razorbladeromancep.jpg</ImageUrl>
<NavigateUrl>http://www.heartagram.com/</NavigateUrl>
<AlternateText>HIM Official Site</AlternateText>
<Impressions>50</Impressions>
<Keyword>Love Metal</Keyword>
</Ad>

...

</Advertisements>

Şeklinde tanımladığımız, reklam bilgilerini sakladığımız XML dosyamızı Adrotator kontrolümüze referans olarak verdikten sonra, yapmamız gereken tek şey aşağıdaki gibi, AdRotator kontrolümüzün AdType özelliğini Banner, Popup yada Popunder yapmaktır. Adrotator kontrolümüzün AdType özelliğini Banner seçersek, önceki ASP versiyonlarından bildiğimiz Adrotator kontrolü ile aynı işlevi görür. AdType özelliğini Popup seçersek, reklam bilgilerinin saklandığı dosyadaki reklamlarımız popup olarak yeni bir pencerede ana browser penceresinin üzerinde (Resim 3.) açılır. AdType özelliğini Popunder seçersek, bu sefer reklamlarımız yine yeni bir pencerede fakat bu sefer ana browser’in altında açılır. Ayrıca aşağıdaki kod bloğunda gördüğünüz gibi PopPositionLeft ve PopPositionTop popup penceresinin ekran pozisyonunuda belirleyebiliyoruz.

<asp:AdRotator ID="AdRotator1" Runat="server" AdvertisementFile="~/cs.xml" AdType="Popup" PopPositionLeft="56" PopPositionTop="56" />


AdType özelliği Popup olarak belirlenmiş Adrotator kontolü
Resim 2. AdType özelliği Popup olarak belirlenmiş Adrotator kontolü.

6. Validation Kontrolleri
ASP.NET 1.x’da zengin bir validation ailesi vardır ve pek çoğumuzun sıkça kullandığı kontrollerdir. Fakat bu validation ailesinin çok büyük bir eksiği vardı. Sayfa üzerindeki validation kontrollerini gruplayamıyorduk. Yani Resim 2 deki gibi sayfamız üzerinde birden çok farklı görevi yerine getirmek üzere konmuş butonlar var ise bu form kontrol gruplarına ayrı ayrı validation grupları veremiyorduk. Mesela sayfamızda, kullanıcının login olacağı form ve birde arama formu mevcut ise iki grubu validation edemiyorduk. Çünkü login buttonuna basılınca arama grubundaki validation kontrolleri de aktif oluyordu. İşte bu durumu ASP.NET 2.0 da çok kolay bir şekilde çözebileceğiz.


Resim 3. Tek ASPX sayfasında 2 validation grubu.
Sayfamıza eklediğimiz validation kontrollerine eklenen yeni ValidationGroup özelliği sayesinde validation kontrollerimizi aşağıdaki gibi gruplara ayırabiliyoruz.

<asp:RequiredFieldValidator ID="reqRegion" Runat="server" ErrorMessage="Lütfen bir ilçe seçin" ControlToValidate="lstGroup2" ValidationGroup="group2">
</asp:RequiredFieldValidator>
Sayfamıza eklediğimiz button, linkbutton gibi kontrollere gelen yeni ValidationGroup özelliği sayesinde, kontrolümüzün hangi validation grubunu aktif hale getireceğini seçebiliyoruz.

<asp:Button ID="btnGroup1" Runat="server" Text="Grup 1" ValidationGroup="group1" />


Resim 3. Validation grupları örnek uygulaması.

Sonuç

ASP.NET 2.0 bir çok yeni web sunucu kontrolü getirmekle birlikte, mevcut kontrollerde de birçok değişiklikleri müjdeliyor. Bu makalemde bu yeni özelliklerin çarpıcı olanlarını incelemeye çalıştım. Site Counters API’si ve mevcut kontrollerdeki ek özelliklerini ise bir başka makalede incelemeyi daha uygun gördüm.

Makalede yapılan uygulamayı incelemek için : Projeyi İndir.

Kaynaklar
  • WROX - ASP.NET 2.0 Beta Preview
  • Addison Wesley - A First Look At Asp.Net v2.0
  • Apress - ASP.NET 2.0 Revealed
  • MSDN
Makale:
ASP.NET 2.0'da Varolan Kontrollerdeki Değişiklikler ASP.NET Mustafa Erhan Ersoy
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
ARA
4
2004
Güzel bi makale. Tebrikler.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor