Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Caner Şahan
Caner Şahan
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
24 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler:  C# / VC#/.NET Caner Şahan
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : İleri
Kategori : C# / VC#/.NET
Yayınlanma Tarihi : 3.5.2004
Okunma Sayısı : 48988
Yorum Sayısı : 7     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 22.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 22.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 22.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 22.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
C# ve Network Programlama-1
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu yazımda çağımızın en önemli konusu olan network ile C# arasında ne gibi işler yapabiliriz bunları ele alıyorum.Programlıcıkta bir konuyu programlayacaksanız o konu hakkında bilgiye sahip olmanız gereklidir.Networkün(yani interneti) dünyadaki önemi bize artık iyi programcılarında networkle doğrudan ilgili olması gerçeğini ortaya koyuyor.İlk önce temel network kavramlarının ne olduğunu iyi bilmek gerekiyor.Tabi bunların C#’taki isim uzaylarını,sınıflarını,bunların kullanımını bu yazı içerisinde bulabileceksiniz.    

Network Kavramları: Ip: Sanırm çoğumuzun sıklıkla duyduğu bu terim;networkte bilgisayarın kimlik numarası gibidir.Fakat ISP(Internet Service Provider) ile internete bağlıysak bu kimlik numarası(ip) ISP’deki boş bir ip’ye random olarak atlar.Ip adreslerinin şuanda kullanılan versiyonu IPv4’dür.Bunlar dünyada ilgili birkaç kurumun aldığı kararlar sonucu belirlenir.IPv4’ün 32bit olması dünyada şuanda iplerin tükenmesine yol açmak üzere.Bu yüzden bit sayısı 64’e çıkarılarak her elektronik eşyanın bir ip adresi olması planlanmakta.IPv6’nın 2006 yılları civarında kullanılmaya başlanması öngörülmektedir..NET’i geliştirenler bu konuyu göz önünde tutarak IPv6’e tam bir destek vermişlerdir.

TCP,UDP: Bunlar ise haberleşmenin sağlandığı protokollerdir.Internet denilen network içinde TCP protokolü kullanılır.TCP’nin çalışma mantığında acknowledgment biti ile iletilen framelerin(bit paketlerinin) kontrolü yapılır.UDP ise TCP gibi çalışır fakat tek farkı acknowledgment biti yoktur.Yani UDP protokolü daha hızlı çalışır.Bu yüzden internet yazılımlarında TCP,intranet yazılımlarında UDP protokolü kullanılmaktadır.Internette TCP kullanmamız güvenlikle ilgilidir.TCP tartışmasız daha güvenli bir protokoldür.

BROADCAST,ANY adresleri: Broadcast adresi networkte heryer anlamında kullanılan özel bir adrestir.Bu adres veriyi networkte her yere yollar ve ilgili yerler bu bilgiyi alır.Any ise Broadcast’in tersi çalışan adreslemedir.

LoopBack Adresi: Bu adres genelde çoklu uygulamaları bir bilgisayar üzerinde yapacağımız zaman kullandığımız adrestir.Yani bu adrese veri gönderirsek sanki kendi bilgisayarımızdan iki tane varmış gibi tek bilgisayarımız üzerinde çalışırken işe yarayan yapıdır.Bundan sonraki yazıda yapacağımız server-client uygulamasında işlemleri bu adres ile gerçekleştireceğiz.

DNS: Kısaca ip adresinin isimsel karşılığı olarak tanımlayabiliriz.

Şimdi ise yukarıdaki tanımları C# ile birazdaha pekiştirelim. Aşadaki gibi bir form tasarlayalım.



Bu basit programı networkün yazılımla nasıl kavuştuğunu görmek için yapacağız. Gireceğimiz ip kendi ip’miz olmalı. Çünkü kullanacağımız sınıflarda internete göre yapmadık. Programa Başlarken ilk aşama network ana isim uzayını ilave edelim;
 
using System.Net;    
Bu isim uzayının altında IPAddress, IPEndPoint, Dns, IPHostEntry, Webclient  classları bulunmaktadır.Burada şimdilik IPAdress ve Dns classlarının metotlarını ve özelliklerini kullanacağız.Yeri geldikçe diğer classlarıda kullanacağız.İlk önce IPAddress classını incelersek;

IPAdress ipadresi_ger=IPAdress.Parse("ipadresi"); //bu metot ile string ip adresi makinanın bitsel anlamda konuşacağı şekle çevrilir. loopback=IPAdress.Loopback.ToString();    // makinanın anladığı ip adresi o ip’ si verilen makinanın loopback adresini geri döner.

any=IPAdress.Any.ToString();   //bilgisayarın any adresini geri döner.

Dns classı ile karşıdaki bağlandığımız bir bilgisayarın Dns ismini öğrenebileceğimiz gibi makinanın hostname’inide öğrenebiliriz.

dns=Dns.GetHostname(); //bilgisayarın hostnameini yani bilgisayarın adını geri döner.
Programı yaptıktan sonra ben kendi ip’mi(10.1.1.1) girdikten sonra şöyle bir görüntü elde ettim.



C# ve Network2’de network uygulamalarında görüşmek üzere...

Örnek program için tıklayın.

Caner ŞAHAN
[email protected]

Makale:
C# ve Network Programlama-1 C#, Visual C# ve .NET Caner Şahan
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
OCA
2
2012
IP Adresini Yazmadan da O Verileri Çekebiliyoruz =)
OCA
2
2012
IP Adresini Yazmadan da O Verileri Çekebiliyoruz =)
EKİ
15
2010
Programı çalıştırmaya çalıştığımda hata verdi. if(textBox4.Text.Length==3) { textBox4.MaxLength=3; ipadresi=textBox1.Text+"."+textBox2.Text+"."+textBox3.Text+"."+textBox4.Text; } "ipadresi=..........." kodunu if bloğunun dışına alırsanız hata almazsınız.
EKİ
20
2009
mesut beyın elestırısı bence agır olmus ve gereksız bence işin temelını basıt olarak anlatmıs akademık makale yazmıyor sonucta her bılgısayarcı gıbı kısa yoldan anlatmayı tercıh etmıs bızlerın en buyuk sorunu bu dusunduklerımızı aklımıza gelen ılk cumleyle aktarıyoruz ben kendısıne tesekkur edıyorum
HAZ
18
2005
onu bile anlayacak kapasitede degilseniz makale okumaniz anlami yok bence!!!! size gülmekten baska bir eylem akl1ma gelmiyor :)))))))
HAZ
18
2005
Çok baştansavma bir makale olmuş. Hangi değişkeni nereye nasıl atayacağını bile belirtmemiş. Umarım bundan sonraki makaleleri daha düzenli ve anlaşılır olur.
ŞUB
24
2005
güzel bir çalışma olmuş teşekür etmek istiyorum önce fakat verilen örnek biraz havada kalmış. iyi çalışmalar..
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor