Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Sefer Algan
Sefer Algan
http://www.seferalgan.com
İletişme geçmek için tıklayın.
71 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler:  C++ / C++.NET Sefer Algan
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : C++ / C++.NET
Yayınlanma Tarihi : 12.10.2002
Okunma Sayısı : 40091
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 23.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 23.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
C++ Exception Handling(Hata Yakalama)
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Hata yakalama (Exception Handling) başlıbaşına büyük bir konu olmasına rağmen Hata Yakalama ile ilgili temel bilgileri basit örneklerlerle anlatmaya çalışacağım. C dili bize çok az hata yakalama mekanizması sunar. Aşağıdaki kodu inceleyerek hata oluşma durumlarından neyi kastettiğimizi anlayabilirsiniz.

int BirseylerYap()
{
int *a, c;
FILE *dosya;
a = malloc(sizeof(int) * 10);

if (a == NULL)
   return 1;

dosya = fopen("cpp.txt", "rb");

if (dosya == NULL) {
  free(a);
  return 2;
}

fread(a, sizeof(long), 10, b);

if (a[0] != 0x10) {
   free(a);
   fclose(dosya);
   return 3;
}

fclose(b);
c = a[1];
free(a);
return c;
}

Bu fonksyionla yapmak istediğimiz, birtakım geri dönüş değerlerine göre hatanın ne olduğunu anlamaktır. Eğer geri dönüş değeri 1 ise alan tahsisatı yapılamadığını, 2 ise cpp.txt dosyasının açılamadığını anlıyoruz. Aslında burada hata ayıklaması gibi özel bir kavram yoktur.Kendimiz if-else bloklarıyla hatayı bulmaya çalışıyoruz. Ama c++ 'ın bunların ötesinde yapabildiği şeyler vardır. C++ dili hata yakalama için özel anahtar sözcükler içerir. Şimdi sırayla bu anahtar sözcükleri anlayabilmek için basit bir c++ programı yazalım. Hata denetlemesi yapabileceğimiz programımız şöyle olsun. Kullanıcıdan iki değer alacağız.Ve ilk alınan değeri ikinci alınan değere böleceğiz.
Eğer biraz matematik bilgisine sahipsek kullanıcı ikinci değer olarak sıfır girdiğinde hata olacaktır. Çünkü bir sayının sıfıra bölünmesi matematiksel olarak sonsuzu ifade eder.Bilgisayar programcılığında ise sonsuz diye bir şey yoktur, herşey sonludur.(siz sonsuz döngüler yaptığımıza bakmayın)

Şimdi C++ 'da exception handling nasıl yapılır ona bakalım. C++ 'da hata yakalama mekanizması try,catch ve throw anahtar sözcükleriyle yapılır. try ve catch birer komut bloklarıdır. Hatanın ayıklanmasını istediğimiz bölgeyi try blokları içine almamız gerekir. Hata yakalandığında işletilecek kodlar ise catch blokları içinde olmalıdır. Peki try bloku ile catch bloku arasındaki iletişim nasıl sağlanacak, bunun cevabı ise throw anahtar sözcüğüdür. Hatanın oluşmasına sebeb olacak ifadeden sonra catch bloğuna hatanın türü ile ilgili bilgi göndeririz. Aşağıdaki programda throw ile atılan bir int bilgidir. catch bloğu ise bu bilgiyi alarak bir hata mesajı verir. Unutmayın throw ile atılan mesajdan sonra programımızı eğer exit() gibi bir fonksiyonla bitirmezsek catch bloğundan sonra programın akışı devam edecektir. Bu yüzden eğer  programımızla ilgili hayati bir hata yakalarsak catch bloğu içinde exit() ile programı tamamen sonlandırmamız gerekir.

int main(void){

float a,b,c;

try{
   cin >> b >> c ;
   if (c==0) throw 1
   a=b/c;
}
catch(int i)
{
cout << i<< " Hata oluştu"
}
return 0;
}

Gördüğünüz gibi yukarıdaki programda eğer kullanıcı ikinci değer olarak sıfır girerse programımız catch bloğuna gelir ve ekrana "1 Hata oluştu" mesajı yazılır. Elbette exception handling mekanizması bu kadar basit işler için değildir. Asıl amacımız sınıflar ile ilişki kurarak hata ayıklamak.Hatta throw ile kullanmak için her sınıf için ayrı birer hata sınıfları bile oluşturabiliriz. Hata diye bir sınıfımızın olduğunu düşünelim. Şu ifade son derece legal bir durumdur. " throw(Hata err); ". Hatta, Hata sınıfına ait bir varsayılan kurucu(constructor) işlevinin de olduğunu düşünürseniz şöyle bir kod da yazabiliriz. " throw Hata(); ". Catch bloğuna gönderdiğimiz Hata adlı sınıf nesnesini Catch bloğunda ise şöyle yakalarız. "catch(Hata err);" Şimdi bu söylediklerimizi bir örnekle gösterelim. Örneğimizde MetreSantim diye bir sınıfımız olacak. Amacımız bir uzunluk ölçüsünü iki değer olarak tutmak(Metre ve santim). Sınıfımızın iki tane m(metre) ve cm(santim) olacak şekilde iki tane üye değişkeni olacak. Sınıfımızın biri kurucu olmak üzere put ve show gibi 3 tane de üye işlevi olacaktır. Amacımız put() ya da kurucu işlevi ile oluşturulacak nesnelerin santimetre değerini 100 'den küçük olacak şekilde tutmak.(Not: 4 metre 150 santim yerine 5 metre 50 santim demek daha mantıklı bence:)) Tabi bunu yaparken yukarıdaki örnekten daha gelişmiş bir hata ayıklama mekanizması kullanacağız. Bir Hata sınıfımız olacak ve bu hata sınıfı ile cm olarak girilen değeri ve bu değerin hangi fonksiyon tarafından gönderildiğini saklayacağız. Hata sınıfının MetreSantim sınıfına özgü olduğunu vurgulamak için ise iç içe(nested) sınıf tanımlaması yapacağız. Yani Hata sınıfının bildirimini MetreSantim sınıfının içinde yapacağız. Hata sınıfı, hatanın(throw işleminin) hangi fonksiyondan geldiğini tutacak char türden bir dizi ve hataya sebep olan değeri tutan int türden elemanlardan oluşacaktır. Aşağıdaki kodları inceleyerek hata mekanizmasının nasıl çalıştığını çok iyi anlayabilirsiniz. Satır aralarındaki yorumları iyice anlamaya çalışın.

#include
#include
#include
//Yukarıda belirttiğimiz gibi MetreSantim sınıfının bildirimi
class MetreSantim{
   int m;
   int cm;
public:
   MetreSantim(int m1, int cm1);
   void Put(int m1,int cm1);
   void Show();

   class Hata{
   public:
      int deger;
      char str[200];
   
   Hata(int hatadegeri,char *fonk){
       deger=hatadegeri;
       strcpy(str,fonk);
   }
   };

};

/*Sınıf bildirimi Sonu. Hata sınıfına ait kurucu fonksiyonu Hata'nın geldiği fonksiyonun ismini ve hataya sebep olan değeri işler.*/

MetreSantim::MetreSantim(int m1,int cm1){
   if ( cm1 > 99 ) throw(Hata(cm1,"Kurucu İşlev"));
   m=m1;
   cm=cm1;
}
/*MetreSantim kurucu işlevi içinde throw işlemi ile bir Hata nesnesi oluşturup Catch bloğuna gönderiyoruz.Hata sınıfının kurucu işlevinin parametrik yapısına dikkat edniz.*/

void MetreSantim::Put(int m1,int cm1)
{
   if ( cm1 > 99 ) throw(Hata(cm1,"Put Fonksiyonu"));
   m=m1;
   cm=cm1;
}
/*MetreSantim sınıfına ait Put() fonksiyonu da yakalamak istediğimiz hataya neden olabildiği için santimetre olarak 100 'den büyük değer girildiğinde throw ile catch bloğuna bir hata nesnesi fırlatıyoruz.Tabi hata nesnesine uygun bilgileri yerleştiriyoruz.*/


void MetreSantim::Show()
{
   cout << "(" << m << "," << cm << ")" << endl;
}

/*Show() fonksiyonun ne yaptığını anlatmama gerek yok sanırım.Tabi ekranda hiçbir zaman "(5,150)" şeklinde bir yazı göremeyiz.Bizim de istediğimiz buydu zaten değilmi?*/


void main(void)
{
   try {
     MetreSantim x(5,10);
     x.Show();
     x.Put(10,150);
   }
  
   catch(MetreSantim::Hata err)
  {
      cout << "Santimetre olarak " << err.deger << "değerini giremessiniz ->>" << err.str << endl;
  }
}


/*Main de try bloku içine hata oluşabilecek kodları yazıyoruz.x.put(10,150); dediğimizde Put() işlevi içinden catch blokuna throw ile gelineceği için ekrana "Santimetre olarak 150 değerini giremezsiniz->>Put Fonksiyonu" yazısı çıkacaktır. Eğer MetreSantim x(5,10); yerine MetreSantim x(5,150); yazsaydık bu sefer ekrana "Santimetre olarak 150 değerini giremezsiniz->>Kurucu İşlev" yazısı çıkacaktı*/


Umarım exception handling konusuna bu kısa girişten sonra iyice aşina olmuşsunuzdur. Exception handling konusu ile ilgili diğer yazılarımız için C#nedir?com 'u takip etmenizi öneririm. Bundan sonraki yazılarımızda Standart hata yakalama sınıflarının yapısını ve nasıl kullanıldıklarını öğreneceğiz.

Makale:
C++ Exception Handling(Hata Yakalama) C++ ve C++.NET dili Sefer Algan
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor