Microsoft'un Patterns and Practices grubu tarafından açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürdüğü Enterprise Library programcılara gerçekten bir yol haritası çiziyor. Bu makalemizde kısaca Enterprise Library nedir , ne değildir , projelerimizde nasıl kullanabiliriz bunlara kısaca giriş yapacağız.
Enterprise Library ne işe yarıyor önce ona değinelim. Büyük projelerde bulunan arkadaşlar eminim ki her projede bazı standart işlemlerin yapıldığını
ve kodlama maliyetini azaltmak için firmaların kendi frameworklerini geliştirme çabasında olduğuna şahit olmuşlardır.Her projede bir loglama , exception handling , şifreleme , veri erişim katmanı mutlaka vardır tabi amatörce yazılmamış bir proje değil ise.Sağolsun Microsoft'taki arkadaşlar güzel bir
framework yazmışlar. Bize düşen sadece projemize referans verip kullanmak. Ancak tavsiyem sadece kullanmakla yetinmeyin kodlarını da inceleyin çok faydalı olacaktır.
Bu makaleyi yazarken en son 2008'in Ekim ayında 4.1 sürümü piyasayadaydı.Aşağıdaki linkten Enterprise Library'i indirebilip bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=1643758B-2986-47F7-B529-3E41584B6CE5&displaylang=en
Enterprise Library 7 bloktan ve 42 projeden oluşuyor.Bunlar :
- Caching Application Block
- Configuration Application Block
- Cryptography Application Block
- Data Access Application Block
- Exception Handling Application Block
- Logging and Instrumentation Application Block
- Security Application Block
|
|
Örneğin bir uygulamada loglamaya ihtiyaç duyduğunuzda bunu Logging and Instramentation Application bloğunu kullanarak rahatlıkla ister Event loglara isterseniz de bir text dosyasına yazdırabilirsiniz. Bunlar tamamen sizin uygulamanızdan bağımsız olduğu için projeniz hem daha sade bir yapıya kavuşur hem de daha stabil hale gelir.
Enterprise Library Configuration Tool sayesinde uygulamalarımızın config dosyalarını kolaylıkla yönetebiliriz. Ayrıca connectionlar da DAAB(Data Access Application Block) tarafından otomatik olarak açılır ve kapanır.Sürekli conn.Open veya conn.Close deme zahmetimiz de ortadan kalkıyor. Ayrıca Sql serverdan farklı veritabanları için de projenize provider ekleyebilirsiniz.
Kısaca bu makalemizde Microsoft Enterprise library'e giriş yaptık. Bir sonraki makalemizde
Kaynaklar :
http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc163766.aspx
http://www.codeproject.com/KB/architecture/MS-EntLib-DataAccess1.aspx