Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Koray Kırdinli
Koray Kırdinli
http://koraykirdinli.wordpress.com
İletişme geçmek için tıklayın.
10 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: hayat kaliteli kod meslek olmak proje psikolojik yaşamı yazılım yazılımcı İş Yaşamı Koray Kırdinli
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Serbest Köşe (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : İş Yaşamı
Yayınlanma Tarihi : 18.11.2009
Okunma Sayısı : 23562
Yorum Sayısı : 1     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 23.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 23.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Yazılım Geliştiriyorum O Halde Varım !!!
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon

Merhabalar bu yazıda yazılım geliştirme konusunda daha önce edinmiş olduğum bazı tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Yazımız teknik bir yazı olmayacak ,  yazılımcılığın psikolojik boyutları hakkında .değerlendirmelerde bulunacaktır.

Yazılım gerçekten emek ve sabır isteyen ve cidden zor bir iş. Düşününki binlerce satır kod yazıyorsunuz ve program bir yerde hata veriyor ve siz o hatayı binlerce satır kodun içerisinden bulup düzeltiyorsunuz . Veya müşteri istekleri doğrultusunda bir program geliştirdiniz ve müşteri son bir şey istiyor sizden ancak istediği şeyi yapabilmeniz için mevcut yapıyı baştan aşağı değiştirmeniz gerekiyor ve siz büyük bir sabırla bu işlemleri tekrardan yapıyorsunuz. Ya da şirket değiştirdiniz daha önce hep Windows uygulamalarında uzmanlaşmışsınız ancak yeni şirketiniz sizden web projeleri yapmanızı istiyor , tabi geçiş kolay değil ancak bunu da büyük bir sabırla atlatıyorsunuz.Ertesi gün proje yetişmesi lazım ancak daha yapmanız gereken çok iş var ve o gece uyumuyorsunuz ve ertesi gün o kafayla toplantıya giriyorsunuz.

Aslında diğer kişilere yaptığın işi anlatması en zor mesleklerden biri.Müşterilerden eminim şöyle bir söz işitmişsinizdir ; Bunu yapamayacak var ki sadece tablonun şurasına şöyle bir alan açacaksın , bu sırada senin bütün sinirin zıplamış olabilir , müşteriye orayı değiştirmesinin mümkün olmadığı çünkü aralarında ilişkili bir id bulunmadığını anlatıncaya kadar göbeğimiz çatlar.

Gerçekten kötü bir tablo ama hemen karamsarlığa kapılmanıza gerek yok aslında zaten yazılım işine gönül vermişseniz bunların bir çoğunu farkında bile olmadan yapıyorsunuz demektir.

Bir yazılımcı olmanın güzel yanı ise işi bitirdiğinde duyduğun haz olsa gerek.Bütün o yaşadığın stres , yorgunluk müşteriden alınan bir olumlu görüş ile kayboluyor sanki.Hele ki bir firma bütün işlerini sizin yazmış olduğunuz bir yazılımla yürütüyorsa o firmanın sanki patronu sizmiş gibi bir his kaplıyor içinizi .

Diğer güzel bir yanı ise sürekli değişen teknoloji ve sürekli değişen ihtiyaçlar ve sürekli yeni şeyler öğrenmek. Ben sanmıyorum ki bu kadar hızlı ve sürekli öğrenmenin olduğu başka bir meslek olsun. İnsan gerçekten neyi öğrenmesi gerektiğini şaşırabiliyor.Tabi ki her şeyi öğrenmek mümkün değil ancak bazen insan kaptırıyor kendini ve birçok şeyi bir anda öğrenmeye çalışıyor , kendini hırpalıyor.Örnek ben:)

Öyle zamanlarım oluyor ki işte C#’ta daha bilmediğim neler var , daha kaliteli nasıl kod yazarım , design patternleri nasıl projemde uygulayabilirim , uygulamamın performansını nasıl artırabilirim , test nasıl yazarım , java da öğrensem mi , … Bazen hepsi bir anda olsun istiyor insan ve bir anda hiçbir şey yapamadığının ve her şeyin zamanı gelince öğrenildiğini idrak ediyor. Tabi böyle bir genelleme yapılamaz ancak ben ve benim çevremde birkaç kişi en azından böyle bir sorunla zaman zaman karşı karşıya kalıyoruz.

Aklımdan geçen her projeyi yapmak istiyorsun ancak bir yandan iş , bir yandan öğrenme devam ediyor , bir yandan da o projenin senden önce birisi tarafından yapılmasından korkuyorsun.Böyle bir kısır döngü oluyor. Burada aslında temel olarak üzerinde durmamız gereken iş planını nasıl yapmamız gerektiğidir sanırım. Ancak şunu söyleyebilirim ki en iyi öğrenme yolu proje yapmaktan geçiyor. Örneğin sql öğrenmek için oturup bir kitabı baştan sona da okusanız bu iyi bir öğrenme sayılmaz ne zamanki bir projede çok zor bir sorgu yazmanız gerekti işte o zaman sql’i detaylı öğrenmeye başlıyorsunuz demektir.Tabi ki kitap okumak iyidir ancak temelini verir size detaylar pratiklerle öğrenilir.Hiç bir sql kitabında da zaten 50-100 satırlık bir sorgu örneği vermez , zaten vermesi de anlamsızdır.

Özet olarak yazılımcı olmak zor ancak bir o kadar da zevkli ve gerçekten mühendislik gerektiren bir meslek. Türkiye’de çok fazla değer görmese de , bir çok yerde bilgisayarcı olarak görülsekte mesleğin hakkını vermek lazım. Elbet bir gün gerçek değeri anlaşılacak.

 

Makale:
Yazılım Geliştiriyorum O Halde Varım !!! İş Yaşamı Koray Kırdinli
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
EYL
1
2010
duygularyma tercuman oldunuz
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor