Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Fevzi Özgül
Fevzi Özgül
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
2 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: araciligiyla bilgisayar burada control elektronik ilgili internet kontrol metodu paralel portuna socket sunucu sunucunun sunucuya C# / VC#/.NET Fevzi Özgül
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : İleri
Kategori : C# / VC#/.NET
Yayınlanma Tarihi : 10.1.2006
Okunma Sayısı : 76943
Yorum Sayısı : 5     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 23.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 23.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
C# ile İnternet Üzerinden Elektronik Devre Kontrolü
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu yazımda sizlere C# kullanarak internet üzerinden Adım moturu(step motor) kontrolünün ve elektriksel veri toplama işleminin nasıl yapıldığını aktaracağım.

Uygulamaları indirmek için aşağıdaki bağlantıları tıklayınız.

İstemci(Client) Uygulama
Sunucu(Server) Uygulama

Çoğunuz, internet üzerinden kontrol edilen mekanik aygıtlar hakkında bir şeyler okumuşsunuzdur. Hatta, gün geçmiyor ki, “ bilmem hangi profesör, Amerika’da bulunduğu klinikten, Londra’daki bir hastayı ameliyat etti “ diye, bir haber okumayalım, gazetelerde. Bu nasıl gerçekleşiyor? Tamamen hasta yanında bulunan otomatik olarak kontrol edilebilen aygıtların bir bilgisayarlar ağı üzerinden kontrolüyle.. Bizim de burada yapacağımız ilke olarak hemen hemen aynı şey;bizim ağımızı internete bağlı iki bilgisayar oluşturacak.

Yani, bu yazımızın konusu daha önceki yazıda bahsettiğim gibi, internet üzerinden elektronik veya elektromekaniksel bir aygıtın kontrolu olacaktır. Örnek olarak , elektronik aygıtı ledler, elektromekaniksel aygıtı ise bir adım motor(step motor) oluşturacaktır.

Aygıtlarımız, geçen yazıda anlatılan türde bir arabirim aracılığıyla sunucunun paralel portuna takılı olmalıdır.

Bu arada bir konuyu hatırlatayım:

Paralel portla ilgili ilk yazımdan sonra birçok arkadaştan özel e-posta aldım. Çoğu konuyu oldukça ilginç bulmuştu, fakat devreleri yapacak derecede veya hiç elektronik bilgileri yoktu. Dolayısıyla şöyle bir şey düşündüm:Daha sonraki bir yazıda, biraz çabayla herkesin takip edebileceği şekilde; resimlerle göstererek, bir breadboard üzerine paralel porta takılacak bir arabirim devresi nasıl yapılır, onu göstereceğim. Böylece bu konuya merak duyan herkes bir şekilde bu çalışmalara katılabilsin.

Geçen yazıda, devremizin bu haliyle , dışarı vereceği akım, sadece küçük ledleri yakmaktan başka bir şeye yaramayacak diye bahsetmiştim. Bu bölümde, data portununa bağlı küçük ledler deneyimiz için yeterli olacaktır. Fakat, step motoru Control port çıkışına takmak istiyorum. Bu portun 2 kanalını kullanacağız. Normal olarak, bir step motoru sürmek için 4 kontrol kanalına gereksinimiz olur, fakat burada özel tümleşik devre gerektirmeyen , sadece çıktı kanalllarına normal transistör ve koruma diyotları bağlayarak gerekli akımı oluşturup, bir adım motorunu sürme devre şeması da verecek olmama rağmen, ben elimdeki küçük step motoru sürmeye yarayan, gerekli akım büyüklüğünü ve kontrol mantığını sağlayan özel bir tümleşik devre kullanacağım.

Kaldı ki, bu devreyi de edinmek zor değildir. İstenirse daha büyük motorlar da bu devrenin süreceği 2 güç transistörüyle kontrol edilebilir.

Neyse konumuz step motor sürme konusunu ayrıntılarıyla işlemek değil, o burada sadece konu mankeni. İsteyen ayrıntılı bilgi için web’de detaylı bilgi bulabilir.

Devre şemaları ve bağlantılar aşağıdaki gibi yapıldıktan sonra gelelim internet üzerinden bunların kontrolunu sağlamaya...


Şekil 1:Önce 4 adet FET transistörüyle step motor sürüş devresi:



INTENET ÜZERİNDEN KONTROL: Internet üzerinden kontrol derken, önce bir ASP.NET sayfası üzerinden bu aygıtları kontrol etmeyi düşündüm, fakat bunu yapmak oldukça basit geldi.. Çünkü tüm bilgi gidiş ve gelişleri otomatik olarak ASP.NET tarafından sağlanacaktı ve de dolayısyla fazla cazibesi olmayacaktı. Bunun yerine , geriye 2 seçenek kalmıştı. Birincisi System.Net uzay alanındaki “Socket” sınıfını kullanarak, bir diğeri de .NET Remoting kullanarak bu işi gerçekleştirmek...Sonra, Socket sınıfı üzerinden bu işi yapmaya karar verdim. Remoting konusu ise bundan sonraki yazının konusunu oluşturacak.. Remoting aracılığıyla, yine aynı arabirim devremize ekleyeceğimiz bir ADC(Analog-Digital Convertör:Analog-Digital Çevirici) ile web termometresi yapacağız. Yani sunucunun paralel porttan okuduğu etrafındaki havanın veya bir tas içersinde bulunan su sıcaklığını , istemciye internet üzerinden ulaştıracağız. Doğaldır ki, bu konu sadece sıcaklık ölçümüyle sınırlı değildir;istediğiniz fiziksel parametreyi ölçüp istemciye ulaştırmak olanak içinde, yeter ki uygun bir sezici ve sinyal düzenleyici kullanarak, fiziksel veriyi analog elektrik sinyallerine çevirip, ADC’ye beslenebilecek hale getirelim.



Şekil 2:SAA1027(Philips marka) tümleşik devre ile 2 adet Control Port kanalı kullanarak adım motor sürüş devre şeması:


Bu devrede Control portunun 0.biti yön, 1.biti ise adım sinyalini besleyecek.

Bu çalışmada, bu devreyi kullandım. Gerek bu devredeki, gerekse transistörlü devredeki parçaları bulmak hiç de zor değil. Hatta SAA1027 yerine başka tümleşik devreler de kullanabilirsiniz.


Şekil 4: Internet üzerinden TCP/IP protokolü ile cihaz kontrol şeması:


Şekil 5 : Paralel port elektronik devresi, SAA1027 kontrol devresi ve de adım motor resmi

İstemcinin bilgisayarında çalışacak program ön yüzü, yukarıda verilen programdaki gibi olacaktır. Tek farkı, fakat önemli bir fark, aygıtların bu sefer aynı bilgisayar paralel portuna değil de , bir sunucu bilgisayarın paralel portuna bağlı ve her iki bilgisayarın da internete bağlı olması.. Fakat tek bilgisayarı olanlar korkmasın..Bu çalışma tek bilgisayar üzerinde de yapılabilir;istemci ve sunucu için yazılan programları aynı bilgisayarda iki ayrı Visual Studio.NET ortamı açıp, çalıştırmak aracılığıyla...Yukarıdaki resim, kontrol mekanizmasının mantığını göstermektedir.

İstemci üzerinde çalışacak program tasarımı:

İstemcinin önce bir port üzerinden(burada sanal bir porttan bahsetmekteyiz, paralel portla ilgisi yok) bir sunucuyla iletişim kurması gerekir.. Sunucu ise sunduğu şeylerle ilgilenen istemcileri aynı porttan dinlemek durumundadır. Bir diğer önemli nokta da ;istemci , dinleyeceği sunucunun adresini bilmek zorundadır. Bu adres genellikle IP adresidir.

Dolayısıyla önce istemcinin adresi belli bir sunucuya numarası belli bir porttan bağlamamız gerekir.

Burada yazdığım programda aynı zamanda asenkron callback mantığını görmüş olacağız.

Önce programın, ön yüzüne bir göz atalım:


Şekil 6:İstemci programı ön yüzü

Sunucuyla bağlanmak için, sunucunun IP adresini ve dinlediği port kanalını girdiğimiz 2 textBox kutusu bulunmaktadır. Bu verileri girdikten sonra sunucuya bağlan düğmesine tıklamamız gerekmektedir. Fakat , öncesinde de, sunucu programımızı çalıştırmamız gerekir ki, sunucuya istemci bağlanabilsin.

İstemci’de çalışan programın kullanıcı önyüzünde, Dataport kanallarını temsil eden düğmelere tıklandığında sunucu paralel portuna bağlı elektronik kartımızın Dataport bölümündeki ledleri yakıp söndürmekteyiz. Düğmelerimiz, ilk yazımda olduğu gibi yine NewButton adıyla yarattığımız , normal Button sınıfından türemiş fakat ondan 2 farklı özelliği olan düğmelerin oluşturduğu ButtonArray sınıfıyla form üzerindeki Dataport “groupbox”’u üzerine , kullanıcı ön yüz sayfası yüklenirken otomatik olarak yerleştirilmektedir. Tüm düğmeler için tek bir “EventHandler” vardır. EventHandler, 8 kanala denk gelen düğmelerden herhangi biri tıklandığında , düğmenin “Tag” özelliğini kullanılarak hangi düğmenin tıklandığı saptar. Bir önceki yazıdaki NewButton düğmelerinden tek farkı, burada türettiğimiz ButtonArray içindeki düğmelerin herbirinin aynı zamanda bir de System.Net.Sockets alanından alınmış bir “Socket “ sınıfı tipli bir özel alanının olmasıdır. Bu alan sayesinde, düğmelere tıkladığımızda , doğrudan istemciden sunucuya mesaj gönderebilmekteyiz.

İstemci-Sunucu arasında haberleşme için bir protokol belirlenmesi gerekir. Bu protokol , istemciyle sunucu arasında yapılan haberleşmenin anlamlandırılabilmesi için önemlidir.Ben burada şöyle bir protokol belirledim:

Elektronik kartımızdaki 3 grubu temsilen, hangi porta bilgi gönderilecekse , sunucu-istemci arasındaki her gönderilen bilginin başına ve sonuna bir önek ve sonek bilgisi koymak. Bilgi isteme durumunda ise sadece önek kullanmak.Böylece ilgili yerde alınan bilginin hangi portla ilgili olduğu bilinsin.

Kabul edilen ekler yerine göre şöyledir:

Data port için: DPort
Control port : CPort
StatusPort : SPort

Örneğin, Data port düğmelerinden birisi tıklandığında , , sunucuya göndereceğimiz bilginin başına ve sonuna “DPort” yazısı getiriyoruz: “DPort”+düğme numarası+”DPort”; Diyelim ki “1” numaralı kanalı toggle etmek istiyoruz,gidecek bilgi “DPort1DPort” olacaktır.

public void ClickHandlerD(Object sender, System.EventArgs e)
{

      int i=(int)((NewButton)sender).Tag;
      string msg = Convert.ToString(i);
      msg="DPort"+msg+"DPort";
      //send the data in bytes;       byte[] byData = System.Text.Encoding.ASCII.GetBytes(msg);

      if(((NewButton)sender).BSocket != null)
      {
            ((NewButton)sender).BSocket.Send(byData);
      }

      if(((NewButton)sender).Status==false)
      {
            ((NewButton)sender).Status=true ;
            ((NewButton)sender).BackColor= System.Drawing.Color.Red;

      }
      else
      {
            ((NewButton)sender).Status=false;
            ((NewButton)sender).BackColor=System.Drawing.Color.White;
      }
}

Yukarıda verilen “EventHandler” metodundan da görüleceği üzere tıklanan düğmenin numarası “DPort” ekleri arasına konulmakta ve böylece oluşturulan veri tümcesi “byte[]” türünden veriye dönüştürülüp, düğmenin Socket alanının “Send” metodu aracılığıyla sunucuya gönderilmektedir. Doğal olarak , daha önceden, düğmeler form üzerine yerleştirilirken, bu düğmelerin Socket tipi alanlarına, istemci programı ilk çalıştırıldığında yaratılan “m_clientSocket” nesnesi (Programın genel yapısı aşağıda daha detaylı anlatılacaktır) atanmaktadır. Bu veri sunucuya gittiğinde, oradaki kod, ön ve sonekleri atıp, aradaki veriyi alıp, böylece gerekli veriyi dataporta gönderip, istenen ışığı “toggle” edecektir.

Control portuna bağlı step motoru çalıştırma:

İstemci tarafında , kullanıcı ön yüzünde bulunan 1 adet “textBox” içerisine motorun kaç adım atması gerektiğine dair rakam yazılacaktır ve sonra düğme tıklandığında şu kod çalışacaktır:

private void btnDrive_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
      string msg="CPort";
      msg=msg+txtStepNumber.Text+msg;
      byte[] byData = System.Text.Encoding.ASCII.GetBytes(msg);
      m_clientSocket.Send(byData);
}

Görüldüğü gibi, motorun dönmesini istediğimiz adım sayısı “CPort” ön ve arka ekleri arasına alınmakta , oluşan yeni tümce, byte[]’e çevirilip, sunucuya gönderilmektedir.

Sunucu ise, ön ve arka ekleri atıp aradaki sayı kadar motoru adımlatacaktır. Motor kontrol devresi ve kodu Sunucu programı anlatılırken verilecektir.

Status portuna bağlı girdi kanallarını okutmak içinse, ilgili düğmeyi tıkladığımızda sadece Sport yazısını sunucuya göndermekteyiz. Sunucu tarafına gelen mesaj “Sport” ile başlıyorsa, sunucu bundan Status port girdi kanallarına ait bilgi istendiğini anlar ve bu portun verisini okuyarak, istemciye gönderir. İstemci de zaten bu veriyi beklemektedir, WaitForData() metoduyla..

private void btnStatusPort_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
      string msg="SPort";
      byte[] byData = System.Text.Encoding.ASCII.GetBytes(msg);
      m_clientSocket.Send(byData);
      WaitForData();
}

Gelen veri , OnDataReceived() metoduyla işlenir. Sunucudan bu veri “SPort” ön ve arka ekleriyle geldiğinden, bu metot içerisinde bu eklerden kurtulup StatusPort’tan sunucunun okuduğu “byte” verisi deşifre edilir(herbir bit’e karşılık gelen bit ağırlık değeriyle gelen veriyi “AND”leyip sonucu kontrol ederek) ve ilgili “checkbox” , “checked” veya “unchecked” yapılır:

public void OnDataReceived(IAsyncResult asyn)
{
      SocketPacket theSocketId=(SocketPacket)asyn.AsyncState;
      int dataReceived=theSocketId.thisSocket.EndReceive(asyn);
      char[] chars=new char[dataReceived+1];
      System.Text.Decoder decoder= System.Text.Encoding.UTF8.GetDecoder();
      int charLen= decoder.GetChars(theSocketId.dataBuffer,0,dataReceived,chars,0);
      System.String strData=new System.String(chars);

      if(strData.IndexOf("SPort")>-1)
      {
            int fIndex=strData.IndexOf("SPort");
            int lIndex=strData.LastIndexOf("SPort");             strData=strData.Substring(fIndex+5,lIndex-fIndex-5);
            int statusPortData=Convert.ToInt16(strData);

            UncheckAll();

            if ((statusPortData & 1)==1) chk1.Checked=true;

            if ((statusPortData & 2)==2) chk2.Checked=true;

            if ((statusPortData &4)==4) chk3.Checked=true;

            if ((statusPortData &8)==8) chk4.Checked=true;
      }
}


İstemci programının genel yapısı: Önce, ön yüzdeki ilgili kutulara bağlanmak istediğimiz sunucunun IP adresini ve sunucunun servis verdiği port numarasını gireriz. Eğer denemeyi aynı bilgisayar üzerinde yapıyorsanız, yani kullandığınız bilgisayar hem sunucu hem de istemci olarak çalışacaksa, bilgisayarın IP adresini kendisi bulan bir metot bulunmaktadır, program içerisinde, GetIP() adında.. Bu kod , IP numarasını bulup, ilgili kutuya yazar.

Yok eğer, sunucu olarak internete bağlı farklı bir bilgisayar kullanılıyorsa, bu bilgisayarda MS-DOS promptta C:/>ipconfig yazarak bilgisayarın IP adresini öğrenip, istemcideki kutuya girmemiz gerekmektedir. Port numarası olarak 8000 alınmıştır. Sonra da “Sunucuya bağlan” düğmesi tıklanmalıdır;sunucu programını çalıştırdıktan sonra...

Program çalışmaya başlarken, önce bir “Socket” nesnesi yaratılır, Tcp protokolü kullanarak.

m_clientSocket=new Socket (AddressFamily.InterNetwork, SocketType.Stream, ProtocolType.Tcp );
IP adresi ve port numarası kullanılarak IPEndPoint nesnesi yaratılır.

Yaratılan “Socket” nesnesinin Connect metoduna bu “IPEndPoint” nesnesi parametre olarak verilirek, sunucuyla bağlantı sağlanır.

Sonra da WaitForData() metoduyla , sunucudan gelecek mesajlar dinlenilmeye başlanır.

Arka planda veriler gidip gelirken, bilgisayarın diğer işlemlerini yapabilmesi için Asenkron haberleşme tekniği kullanılmaktadır. Bunun için, OnDataReceived metodu, bir “AsyncCallback” metodu olarak tanımlanmıştır.

if(m_pfnCallBack==null)
{
      m_pfnCallBack=new AsyncCallback(OnDataReceived);
}

Verileri 1024 byte’lık büyüklükte bir tampon dizin aracılığıyla almaktayız. Bu büyüklükte alanı olan, bir SocketPacket sınıfımız var, ayrıca. Bu sınıfın bir diğer alanı da Socket nesnemizi atadığımız bir alan. Socket nesnemizin BeginReceive metoduyla , bu SocketPacket nesnesinin tampon veri alanını doldurmaya başlarız.

AsyncCallBack nesnemizin konumunu OnDataReceived() metodu içersinde yakalayıp, sonlandırarak, alınmış verileri önce bir karekter dizini içersine sonra da String tipine dönüştürürüz. Sonra da gelen bilginin içerisinde “SPort” yazısı var!

SUNUCU PROGRAMININ GENEL HATLARI

Burada , belirli bir port numarası üzerinden, yaratılan bir Socket nesnesi aracılığıyla istemci dinlenir. Bağlantı sağlandığında çalıştırılmak üzere OnClientConnect adlı Callback metodu bulunmaktadır.

Bu metot , bağlantı sağlandıktan sonra istemciden gelen bilgileri WaitForData() metoduyla dinlemektedir. Bunun içersinde de bir diğer callback metodu olan OnDataReceived() callback metodu bulunmaktadır. Bu metot da , gelen bilgilerin tamamını yakalayıp, değerlendirmek için yazılmıştır.

İstemciden gelen verinin hangi paralel port gurubuyla ve/veya kanalıyla ilgili olduğunu anlamak için başlangıçta belirlediğimiz protokol ön ve son eklerine bakılır bu metot içersinde. Socket nesnesinin tampon alanından alınan veri önce karekter dizinine sonra da String nesnesine çevrilir. Bu nesne içersinde sırasıyla DPort, CPort ve SPort ön ve son eklerine bakılır. Bu ekler arasındaki bilgi alınarak ilgili metoda parametre olarak geçirirlir.

Örneğin, DPort ekleri bulunursa, bunların arasındaki numara(1-8 arası) , hangi portun “toggle” edilmesi gerektiğini bildirir.

InpOut sınıfındaki(geçen yazıda ayrıntılı bahsedildi) ToggleDataPortBit(adres,bit) metoduna verilen bu numara sunucunun ilgili bit’i toggle etmesini sağlar.

Gelen bilgi, Control Portu ile ilgili ise bu porta bağlı step motor kontrol devresini çalıştırmamız gerektiği anlamını verir. Veri olarak CPort ekleri arasında bulunan adım sayısı ele geçirilir; InpOut.StepMotorCont(controlportadres,beklemezamanı) metodu bu sayı kadar for-next döngüsü içerisine alınır.

Step motorumuzu control portunun 2 kanalı yardımıyla kontrol etmekteyim. Kanallardan birisi(0.bit>bit ağırlığı:1) motorun dönüş yönünü diğeri(1.bit>bit ağırlığı:2) ise adımlama işini gerçekleştirmektedir.

Kullandığım motor Japan Servo Co Ltd KP3P8-701 stok numaralı küçük, her adımda 7.5 derece dönen, maksimum 12V’la çalışan bir motordu. Kullanılmayan eski bir tarayıcıdan çıkardığınız adım motor da pekala işinizi görür. Bunu kontrol etmek için ise , kontrol portundan 2 kanalın sürdüğü bir SAA1027 tümleşik devresi kullanılmıştır. Motor ve devresinin fotoğrafı aşağıda verilmektedir. Daha altta da bu elektronik devre şeması verilmektedir.

SAA1027 devresinin 15 numaralı bacağına her yüksek-alçak-yüksek(5-0-5) sinyali gönderdiğimizde bir adım atacaktır. 3 numaralı bacaktan ise sadece alçak veya yüksek vererek motor dönme yönü saptamaktayız:Bu bacağa sürekli 0 değeri verdim, bu programda.


Şekil 7 : Sunucu Uygulama

public static void StepMotorCont(int base_address,int t)
{
     WriteControlPort(base_address+2,2*1+0);
     delay(t);
     WriteControlPort(base_address+2,2*0+0);
     delay(t);
     WriteControlPort(base_address+2,2*1+0);
     delay(t);
}

Bu devreye gönderilen herbir yazma işlemi sonrasında , bilgisayarınızın hızına göre bir miktar bekleme süresi koymalıyız, yazılan verinin tam olarak yerine ulaşabilmesi için. Bunun için bir delay(int t) metodu yazılmıştır;verilen parametre sayısı kadar for-next döngüsü yapan bir metot. Kullandığım bilgisayar , Toshiba 1.7GHz laptop ve benim için 10^7’lik bir for-next loop yeterli oldu.Siz de bilgisayarınızın hızına göre bu rakamı azaltıp çoğaltarak istediğiniz etkiyi elde etmeye çalışınız. Aslında bu rakam, motor hızını ayarlamak için de bir parametre olabilir. Sunucuya gelen bilgi “SPort” içeriyorsa, sunucu StatusPort’un byte değerini okur ve istemciye gönderir.

stPortData=InpOut.ReadStatusPort(0x378); SendStatusPortData(Convert.ToString(stPortData),workerSocket);
İstemciye veri, aşağıdaki metot aracılığıyla gönderilir.

public void SendStatusPortData(string msg,System.Net.Sockets.Socket soc)
{
     // Convert the reply to byte array
     msg="SPort"+msg+"SPort";
     byte[] byData = System.Text.Encoding.ASCII.GetBytes(msg);
     Socket workerSocket = (Socket)soc;
     workerSocket.Send(byData);
}
Burada yazdığım mantığı çok yerde kullanabilirsiniz. Örneğin Status port grubuna, evinizdeki çeşitli alarm devrelerinin çıktılarını bağlayabilirsiniz;yangın, su baskını, gaz kaçağı v.s. Gittiğiniz herhangi bir yerden, internete bağlanarak bu kanalların durumunu kontrol edebilirsiniz. Uzaktan, örneğin, işten çıkmadan önce, evinizdeki bilgisayara uygun bir devreyle bağlanmış elektrikli ısıtıcınızın veya kombinizi istediğiniz anda çalıştırabilirsiniz. Kış günlerinde, evinize geldiğinizde, ekonomik kalarak evinizi sıcak bulmaktan daha keyifli ne olabilir?. Ya da, kahve veya çay suyunuzun kaynamış, sizi bekliyor olması...

Doğal olarak böyle bir uygulamada bu kontrol programına sadece sizin ulaşabilmeniz için, gerekli kimlik ve şifre doğrulama işlemlerini yapan kodları da programınıza eklemeniz gereklidir. Yoksa eviniz yol geçen hanına dönebilir!

Çalışmalarınızda bu yazıdan esinlenme durumu olursa ve bu çalışmanızı benimle veya tüm okuyucularla paylaşırsanız sevinirim. Unutmayın, bilgi saklamak için değil paylaşmak için vardır; ancak, paylaşıldığında anlam kazanır ve toplumda ilerleme sağlanabilir.

Not :ServerControl.zip dosyasındaki ınpOut.cs sınıfının kullandığı Inpout32.dll’i için ilk yazıdaki zip dosyasına başvurunuz.

Makale:
C# ile İnternet Üzerinden Elektronik Devre Kontrolü C#, Visual C# ve .NET Fevzi Özgül
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
MAR
13
2012
C# kullanarak mikrodenetleyici kontrol etmek istiyorum. yani benim istemcim pc ,server ise mikrodenetleyici olacak . bu şeklde bir çalışması olan varmı.
AĞU
4
2010
Teşekkürler. Gerçekten çok bilgilendirici olmuş.Yaptığımız kartları internet üzerinden bu şekilde kontrol edebilecek olmak bizim için bulunmaz fırsat oldu.
AĞU
31
2006
lütfen asp.net le bu olayı nasıl yapabileceğimizi açıklayabilir misiniz? teşekkürler
OCA
24
2006
Fevzi Bey yazı için teşekkürler. bu işlemi paralel protuna cihaz bağladığımız makinaya kurulu bir web sunucusu üzerinden nasıl yapacağımızı da açıklayabilirmisiniz. Bu işlemleri web arayüzü kullanarak yapsak mesela?
OCA
24
2006
fevzi bey çok teşekkürler, güzel bir uygulama olmuş.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor