Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Mutlu Kurtbaş
Mutlu Kurtbaş
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
4 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: baglantilarina bilgiye detayli domain foundation kullanici kurulumu process projeler requirements sablonu server server ulasmak yaratilacak Yazılım Müh. Mutlu Kurtbaş
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : Yazılım Müh.
Yayınlanma Tarihi : 1.1.2008
Okunma Sayısı : 35586
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 24.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 24.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 24.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 24.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
TFS Kurulum Öncesi Planlama
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Team Foundation Server, kurumsal projeler için tasarlanmış, takım içerisindeki iletişimi ve buna bağlı olarak verimi arttırarak, iş durumunu izleme, takım rollerini yönetme, iş süreçlerini çıkartma ve sundugu araçlarla proje yönetimini kolaylaştırarak ürünü ortaya çıkartmada etkin rol oynar. Bu yazıda sizlere, Team Foundation Server kurulumu öncesi dikkat etmemiz gereken noktalara değineceğim.

Başlamadan önce Team Foundation Server Operation Guidance şemamıza kısaca bir göz atalım.



Şekil 1: Team Foundation Server Operation Guidance

Team Foundation Server Kurulum Öncesi Planlama

Team Foundation Server kurulumuna geçmeden önce, ağ yapısına, gelecekte yapılması planlanan projelerde dahil olmak üzere takımımızda yer alacak insan sayısına, takımın üzerinde çalışacağı proje sayısına ve takımların bulundukları lokasyonlara göre dikkatlice plan yapılmalıdır.

Aşağıda yer alan maddeler, Team Foundation Server kurulumuna geçmeden önce kurulum planı yapmamızı kolaylaştıracaktır.

Ağ yapısı ve güvenlik gereksinimleri

Team Foudnation Server kurulumu yapacağınız sunucu eğer bir Workgroup üzerinde yer alıyorsa single-server kurulumu yapmamız gerekmektedir. Dual-server Team Foundation Server kurulumu, workgroup’u desteklememektedir.

Eğer ağınızdaki bilgisayarlardan bazıları workgroup, bazıları bir domain üzerinde yer alıyorsa, alt yapı gereksinimlerinize uygun olarak Team Foundation Server’ı workgroup üzerindeki bir sunucuya single-server olarak veya domain üzerinde yer alan bir sunucuya yine takım ve proje sayısına göre single-server yada dual-server olarak kurabilirsiniz.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Managing Team Foundation Server in a Workgroup, Managing Team Foundation Server in an Active Directory Domain, Workgroup Requirements for Team Foundation Server ve Domain Requirements for Team Foundation Server bağlantılarına göz atabilirsiniz.

Eğer ağınızda birden fazla domain mevcutsa, gerekli olduğu takdırde dual-server Team Foundation Server kurulumunun application-tier kurulumunu bir domain üzerinde yer alan bir sunucuya, data-tier kurulumunu ise farklı bir domain’de yer alan bir sunucuya kurmanız mümkündür.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Managing Team Foundation Server in an Active Directory Domain ve Domain Requirements for Team Foundation Server bağlantılarına göz atabilirsiniz.

Team Foundation Server üzerinde yer alacak proje ve Takımınızda yer alacak kullanıcı sayısı

Team Foundation Server, MSF for Agile Software Development process şablonu ile yaratılan projelerde 500 projeyi, MSF for CMMI Process Improvement process şablonu ile yaratılan projelerde ise 250 projeyi desteklemektedir. Eğer yaratılan projelerdeki kullanıcı sayısı, öngörülen limitleri aşıyorsa daha iyi bir performans için birden fazla Team Foundation Server kurulumu yapılmalıdır.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Understanding Size and Performance Limitations bağlantısına göz atabilirsiniz.

Team Foundation Server, single-server Team Foundation Server kurulumunda, 500 tekil kullanıcıya, dual-server Team Foundation Server kurulumunda ise 2000 tekil kullanıcıya kadar destek sunmaktadır.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Application-Tier Server Requirements for Team Foundation, Data-Tier Server Requirements for Team Foundation, Naming Restrictions for Team Foundation Server ve Understanding Size and Performance Limitations bağlantılarına göz atabilirsiniz.

Eğer developer takımınız, şirketin bulunduğu coğrafi konumdan uzak bir coğrafi konumda yer alıyorsa Team Foundation Server Proxy kullanarak Version Control dosyalarını önbellekleyebilir ve geliştirici grubunu takıma dahil edebilirsiniz. Ek olarak, yazılım geliştirme grubunuz farklı coğrafi konumlarda bulunuyor ve farklı dilleri konuşuyorlarsa Team Foundation Server kurulumunu takım diline uygun olarak yapılandırabilirsiniz.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Managing Remote Connections to Team Foundation Server Proxy ve Language Requirements and Considerations bağlantılarına göz atabilirsiniz.

Team Foundation Server üzerinde yaratılması düşünülen proje tipi ve sayısı

Team Foundation Server kurulumuna geçmeden önce gözden geçirilmesi gereken diğer bir konuda, Team Foundation Server üzerinde yaratılacak olan proje tipi ( process template ) ve proje sayısıdır. Yukarıda, Team Foundation Server projelerinin MSF for Agile Software Development process şablonu ve MSF for CMMI Process Improvement process şablonu kullanılarak yaratıldığından ve her şablonun desteklediği proje sayılarından bahsetmiştik. Hedefler ve ileride doğabilecek ihtiyaçlar gözden geçirilerek bu limitler göz önünde bulundurulmalı ve ihtiyaçlara uygun bir yol izlenmelidir.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için
Planning a Team Project ve Understanding Size and Performance Limitations bağlantılarına göz atabilirsiniz.

Team Foundation Server üzerinde yaratılacak projelerin yaşam döngüsü

Her projenin olduğu gibi yazılım projelerininde bir başlangıç ve bitiş tarihi vardır. Proje geliştirme sırasında çıkan problemler, doğan yeni ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçların giderilmesi, müşteri isteklerinin değişmesi sonucunda projenin öngörülen bitiş tarihi ertelenebilmekte ve yaşam döngüleri uzayabilmektedir.

Team Foundation Server, üzerinde yaratılacak projeler için her hangi bir yaşam döngü kısıtlaması yoktur. Buna rağmen projede çıkan hatalar, geliştirme ve test sürecinin yinelenmesine, bu durum Team Foundation Server üzerindeki bir projeye uyarlandığında da yeni workitem’ların ortaya çıkmasına, dökümanların yenilenmesine ve yeni kodların geliştirilip bakımlarının yapılmasına ve projenin bir anda büyümesine neden olmaktadır. Bu nedenle Team Foundation Server kurulumu için bir model belirlenmeden önce bu konularda gözden geçirilmelidir.

Team Foundation Server üzerinde yaratılacak olan projelerin yaşam döngüsü ancak yıllarla ölçülebiliyorsa dual-server Team Foundation Server kurulumu yapmak gerekir. Bunun nedeni, güçlü donanımlar üzerine kurulacak dual-server Team Foundation Server, çok sayıda tekil kullanıcı ve proje destekler. Bu projelere bağlı olarak bir-çok work-item, portal üzerinde takım üyeleriyle paylaşılacak bir çok döküman ve sürekli eklenen ve güncellenen kaynak kodları destekler.

Team Foundation Server üzerinde yaratılacak olan projelerin yaşam döngüsü aylarla ölçülebliyorsa küçük ve hızlı geliştirilecek projeler için single-server Team Foundation Server kurulumu yapmak yeterlidir. Single-server Team Foundation Server kurulumu daha az donanım gereksinimi, yeterli tekil kullanıcı ve proje deseteği ile küçük proje ihtiyaçları için yeterlidir.

Team Foundation Server üzerinde yaratılacak olan projelerin yaşam döngüsü ölçülemiyorsa dual-server Team Foundation Server kurulumu yapmak gerekmektedir. Çünkü bu tür projeler çok güçlü donanımlara ve kısıtlaması olmayan yazılımlara ihtiyaç duyabilmektedir. Eğer single-server Team Foundation Server kurulumu seçilirse ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek donanım ve yazılım sorunları nedeniyle projede bazı kısıtlamalara gidilmesi zorunlu olacaktır.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Managing Data bağlantısına göz atabilirsiniz.

Bakım maliyetleri

Dual-server Team Foundation Server yapılandırmasında yedek bir application-tier ve kümelenmiş bir data-tier oluşturulmaması durumunda, sunucu üzerinde yer alan problemler nedeniyle Team Foundation Server’a erişim sıkıntısı yaşanabilir ve projeler riske girebilir.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Installation Overview for Team Foundation Server bağlantısına göz atabilirsiniz.

Son olarak

Team Foundation Server Installation Guide, Team Foundation Server kurulumu öncesinde yardım almak amacıyla hazırlanmış bir çok kontrol listesi ve bilgiyi içermektedir.
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=79226 bağlantısından indirebileceğiniz Team Foundation Server Guide’in güncel sürümü, kurulum öncesinde mutlaka bilgisayarınızda bulunmalı ve incelenmelidir.

Bu makalenin orjinal kaynağını incelemek için Team Foundation Server Planning Roadmap linki göz atabilirsiniz.

Bir başka makalede buluşmak dileğiyle.

Makale:
TFS Kurulum Öncesi Planlama Yazılım Mühendisliği Mutlu Kurtbaş
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor