Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Mutlu Kurtbaş
Mutlu Kurtbaş
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
4 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: burada edition foundation foundation’in ilgili istemci kullanarak microsoft sirket studio sundugu tutulur. uygulama visual yazilim Yazılım Müh. Mutlu Kurtbaş
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : Yazılım Müh.
Yayınlanma Tarihi : 11.12.2007
Okunma Sayısı : 81279
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Team Foundation Server - Giriş
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Team Foundation Server, kurumsal projeler için tasarlanmış, takım içerisindeki iletişimi ve buna bağlı olarak verimi arttırarak, iş durumunu izleme, takım rollerini yönetme, iş süreçlerini çıkartma ve sundugu araçlarla proje yönetimini kolaylaştırarak ürünü ortaya çıkartmada etkin rol oynar. Bu yazıda sizlere, Team Foundation’dan kısaca bahsederek Team Foundation makale dizisinin ilk makalesi için bir başlangıç yapacağım.

Team Foundatin’a Genel Bakış
Team Foundation’ın ilk amacı, takım içerisindeki işbirliğini arttırarak ürün gelişimini kolaylaştırmak ve tamamlamaktır.

Yazılım geliştiren hemen hemen her firmanın kendi içinde kullanmak için geliştirdiği kuralları ve iletişim alt yapısı vardır. Bunları ortaya çıkartmak insan zamanı ve kaynak harcanmasına neden olur. Ve proje türlerine göre gereksinimler değişebilir, doğal olarak alt yapı çalışmalarında da bazı değişiklikler yapılması gerekir.

Bir Yazılım Firması Senaryosu
Diyelimki bir proje geliştiriyorsunuz, hedefiniz büyük, şirket içinde deneyimleriniz yada 3. şahısların tecrübelerinden yararlanmanız sonucunda bazı kurallar oluşturup kendinize özgü yöntemler geliştirdiniz, proje takibi, döküman paylaşımı, yazılan kodların denetimi, hataların yakalanması ve analizci - yazılım uzmanı – test uzmanı – takım lideri arasındaki iletişimi gerçekleştirecek bir alt yapı oluşturdunuz. Projeniz, yazılım ekibiniz tarafından geliştirilirken müşterileriniz tarafından da test sürüşüne çıktı ve aldığınız geri dönüşler doğrultusunda sürüm güncellemeleri yaptınız. Artık projeniz hazır ve paketleyip raflardaki yerine koyabilirsiniz. Ve tamamladığınız proje ardından yeni bir proje aldınız, hedefleriniz daha büyük, uluslararası standartlara uygun yazilim geliştirmeniz gerekiyor, ekibinizin bunun için hazır olduğunu düşünebilirsiniz fakat ya alt yapınız?

Team Foundation’ın Sunduğu Özellikler
Team Foundation Server, sunduğu teknoloji ile küçük projelerden tutun yüzlerce yazılım uzmanının yer aldığı çok geniş projelere kadar ihtiyaçlarınızın hemen hemen hepsini karşılayabilecek bir alt yapi sunmaktadır.

Sunduğu özellikler;

  • Version Control
  • Work Item Tracking (Project Management)
  • Team Portal
  • Business Intelligence and Reporting
  • Build Server
  • Web Access


  • İlerleyen dönemde sizlerle paylaşacağım diğer makalelerimde, Team Foundation’ın bize sunduğu özellikleri kullanan uygulamalar geliştirerek bu özellikleri ayrıntılarıyla inceleme fırsatımız olacak.

    Şimdi dilerseniz Team Foundation Server’ın mimari yapısına bir göz atalım.

    Mimari Yapı
    Team Foundation Server; aşağıda yer alan Şekil 1’de de görülebileceği gibi Client Tier (istemci), Application Tier (uygulama) ve Data Tier (veri) katmanlarından oluşan üç katmanlı bir mimariye sahiptir.

    Şekil 1: Team Foundation Mimarisi

    İstemci Katmani
    İstemci katmanı, uygulama katmanının sunduğu web servislerini kullanarak sahip olduğu arayüz ile kullanıcıdan gelen isteklere cevap verir.

    İstemci katmanında kullandığımız araçlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Visual Studio 2005 Team Suite : Visual Studio Team System’in bir parçası olan Team Foundation alt yapısını kullanan ve sunduğu araçlarla takım içerisinde yer alan üyelere hitap eden bir üründür. Sunduğu alt ürünler; Veri tabanı uzmanları için Visual Studio 2005 Team Edition for Database Professionals, yazılım mimarları için Visual Studio 2005 Team Edition for Software Architects, yazılım uzmanları için Visual Studio 2005 Team Edition for Software Developers ve son olarak da geliştirilen ürünleri test eden test uzmanları için Visual Studio 2005 Team Edition for Software Testers ‘dır.


  • Team Explorer : Visual Studio’nun bir çok sürümü üzerine kurulabilen Team Explorer, Team Foundation Server’a bağlanarak proje içeriğini paylaşma ve projeleri düzenlemede etkin rol oynar. Team Explorer kullanarak, üzerinizdeki görevleri görebilir, düzenleyebilir, görmenize izin verilen proje kaynaklarına erişebilir, günlük takım faaliyetlerinizi Team Foundation Server’a bağlanarak yerine getirebilirsiniz.


  • Microsoft Office Uzantısı : Microsoft Office Excel ve Microsoft Project’i kapsayan uzantıları kullanarak Work Item’ları Microsoft Office Excel içerisinde sorgulayabilir, Microsoft Project kullanarak Work Item’ları düzenleyerek proje planlarını oluşturabiliriz.


  • 3. parti araçlar : Team Explorer’ın özelliklerinin bir kısmını barındıran ve farklı ortamlardan Team Foundation projelerine bağlanıp şirket içindeki bir terminal yerine şirket dışından da erişimi sağlayan 3. parti araçlar mevcuttur. Bunlardan bazıları, DevBiz tarafından geliştirilen ve DevBiz’in Microsoft tarafından satın alınmasıyla artık Microsoft’un bir ürünü olan TeamPlain Web Access, e-clips alt yapısını kullanarak yine Team Foundation projelerine diğer işletim sistemleri altından erişimi sağlayan Teamprise diğer 3. parti araçlardır.


  • Uygulama Katmanı
    Uygulama katmanı, istemci katmanının erişimi için ASP.NET Web servislerini sunmaktadır.

    Sunduğu web servisleri;

  • Team Foundation Data Services
  • Team Foundation Integration Services


  • Veri Katmanı
    TFS, İstemci katmanının veri katmanına direkt erişimine izin vermemektedir. İstemci tarafından gelen tüm istekler web servisleri aracılığıyla uygulama katmanına iletilir. Veri katmanı, SQL Server 2005 üzerine inşa edilmiştir.

    Uygulama katmanı için sunduğu veri ambarları;

  • Work Item Tracking : Work Item ile ilgili tüm veriler burada tutulur.
  • Version Control : Source Control ile ilgili tüm veriler burada tutulur.
  • Team Foundation Build : Team Build özellikleri ile ilgili tüm bilgiler burada tutulur.
  • Reporting Warehouse : TFS araçları ve özellikleri ile ilgili tüm bilgiler burada tutulur.


  • Yazımın ilk bölümünde sizlere Team Foundation’ı kısaca tanıtmaya çalıstım. İlerleyen bölümlerde Team Foundation’ın bize sunduğu özellikleri kullanarak neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

    Esenlikler dilerim.

    Makale:
    Team Foundation Server - Giriş Yazılım Mühendisliği Mutlu Kurtbaş
    • Yazılan Yorumlar
    • Yorum Yaz
    Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
    "Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
    Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
    Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
     
    • Bu Konuda Son 10
    • Eklenen Son 10
    • Bu Konuda Geçmiş 10
    Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
    Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
    Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor