Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Serkan Karaarslan
Serkan Karaarslan
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
4 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: dinamik gerekli girilen ifadesi injection kontrol kullanici onclick procedure stored textbox textbox’lara username veritabanina yazilmis ASP.NET Serkan Karaarslan
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : ASP.NET
Yayınlanma Tarihi : 27.11.2004
Okunma Sayısı : 55830
Yorum Sayısı : 1     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
SQL Injection Ataklarından Nasıl Korunuruz?
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Bu makalemizin konusu başlıktan da anlaşılacağı gibi, web uygulamalarımıza yapılan saldırılara karşı nasıl önlem almamız gerektiği. Aslında web uygulamamıza yapılabilecek bir çok saldırı metotları vardır. Bu makalede, bu saldırı çeşidinden biri olan Sql Injection (Sql Aşılama) ataklarına karşı savunma taktiklerini anlatacağım. Peki sql injection atakları nasıl yapılır?? Sql Injection atakları, web uygulamalarımızda yer alan veri girişleri için kullandığımız TextBox form elemanlarının içine yazılan bazı sql komut deyimlerinin yazılması ile olur.

Web uygulamalarımızın en zayıf bölümü kullanıcı girişlerinin yapıldığı ve sonucunda yetkilendirme yapıldığı bölümlerdir. Yani login sayfalarıdır. Web uygulamaları ile ilgilenen herkes mutlaka bir login sayfası yapmıştır. Temel olarak iki tane TextBox ve bir tane Button yer alır. Kullanıcı TextBox’lara gerekli verileri girdikten sonra Button’a tıklar ve Button’un OnClick olayı devreye girer. OnClick olayında ise veritabanına bağlantı gerçekleştirilir, gerekli sorgu komutu yazılır ve eğer TextBox’lara girilen veriler ile veritabanındaki tabloda yer alan herhangi bir kayıt eşleştiyse (veya en az bir kayıt döndürüyorsa) bu kullanıcı için web uygulamasına giriş başarılı olmuştur. Yani kullanıcının Authenticate işlemi gerçekleştirilmiştir. Aslında her şey düzgün çalıştığını zannederken kötü niyetli kişiler tarafından web uygulamalarınızın tehdit altında olduğunu farketmezsiniz. Bende web uygulamaları ile çalışmaya yeni başlarken eğer kod düzgün çalışıyorsa her şey bitmiş gibi düşünürdüm. Güvenlik kısmını herzaman arka plana atmıştım. Bazen makelelerimizde esas konuya yoğunlaşmak için bazı güvenlik ilkelerini ihlal ederiz. Fakat siz uygulamalarınızda güvenlikten asla ödün vermeyin.

Sizlere bu makalede kötü yazılmış bir kod ve iyi yazılmış bir kodun karşılaştırmasını yapacağım. Fakat en önce Sql Injection ataklarına karşı koymanız için gereken 5 temel savunma prensibini bilmeniz gerekir:

Prensipler Neler Yapmalısınız?
Kullanıcı girdilerine asla güvenmeyin. Tüm TextBox girişlerinin değerlerini Validator Kontrolleri, Regular Expressions veya kod ile kontrol edin.
Veritabanına asla admin düzeyinde bağlanmayın. Veritabanına gerekli düzeyde kısıtlı erişim ile bağlanın.
Asla dinamik Sql sorguları kullanmayın. Parametre göndererek veya Stored Procedure Kullanın.
Veritabanına verilerinizi asla açık şekilde yazmayın. Verilerinizi şifreleme algoritması kullanarak veritabanına kaydedin.
Web uygulamalarınızda meydana gelebilecek istisnalarla(Exceptions) veya hatalarla ilgili bilgileri en düşük düzeyde kullanıcıya aktarın. Web uygulamalarınızda meydana gelebilecek olası her hataya karşı özel bir hata sayfası hazırlayın.
Şimdi sıra geldi web uygulamalarınızı nasıl yazmanız ve yazmamanız gerektiğine.
login.aspx sayfamızda yer alan Button’un OnClick olayına şu şekilde kod yazılmış olduğunu farzedelim.

private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
     string strCnx = ConfigurationSettings.AppSettings["BadconnStr"];
     SqlConnection conn = new SqlConnection(strCnx);
     conn.Open();
     SqlCommand cmd = new SqlCommand();
     cmd.Connection = conn;
     cmd.CommandText = "Select * From users Where username = ’"+ txtusername.Text +"’AND password = ’"+ txtpassword.Text +"’ ";
     SqlDataReader dr;
     dr = cmd.ExecuteReader();
     if(dr.Read())
     {
          FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(txtusername.Text,false);
     }
     else
     {
          ErrLabel.Text = "Başarısız İşlem";
     }
}
Eğer kullanıcı kendi kullanıcı adı ve şifresini girerse her şey normal şekilde sürer. Fakat eğer iyi yazılmamış bir login sayfasında aşağıdaki gibi bir ifade girilirse ne olur görelim. ’or 1=1--

şeklinde bir Sql ifadesi kullanıcı adının girileceği TextBox’a girilir ve şifre kısmına da rastgele bir değer girilirse, veritabanımızdaki tabloda böyle bir kullanıcı olmasa bile yetkilendirme işlemi başarılı olacaktır. Çünkü ’or 1=1-- ifadesinin TextBox’a girilmesi sonucu sorgu ifadesi şu şekle dönüşmüş olur. Select * From users Where username = ’ ’or 1=1--’ AND password = ’"+ txtpassword.Text +"’

Kullanıcı adını yazdığımız TextBox nesnesine girilen ’or 1=1-- ifadesinde yer alan -- işaretlerinin anlamı; -- işaretlerinden gelen sonraki ifadeleri yoksay olacaktır. Yani sonuç olarak ifademiz;

Select * From users Where username = ’ ’or 1=1--

şekline dönüşecektir.Bu ifadede yer alan or 1=1 ifadesi sürekli doğru sonucu vereceğinden sonuç olarak sorgu işlemi bir kayıt döndürecektir. Bizim if döngümüzde yer alan dr.Read() ifadesi de true değerini alacağından if deyimi çalıştırılacak ve kullanıcı Authenticate işlemini başarı ile geçecektir.

Peki bu Sql Injection saldırısının çalışmasını sağlayan hatalar neydi? Kodumuzu satır satır inceleyelim.
string strCnx = ConfigurationSettings.AppSettings["BadconnStr"];
SqlConnection conn = new SqlConnection(strCnx);
bu ifadede BadconnStr değerini Web.config sayfamızdan almaktayız. Web.config sayfamızda yer alan ConnectionString ifademiz şu şekildedir.

<appSettings>
<add key="BadconnStr" value="server=localhost;uid=sa;pwd=;database=veritabani;"></add>
</appSettings>
Bu ConnectionString ifadesindeki hata veritabanına sa olarak bağlanmamızdır. Hiçbir zaman veritabanına sa kullanıcısı olarak bağlanmayın. Çünkü sa veritabanı üzerinde çok yüksek haklara sahiptir. Oysa bize gerekli olan sadece SELECT sorgusu.

Diğer bir hata ise sorgu işleminin dinamik olarak yapılması. Eğer bu şekilde dinamik olarak SQL sorguları yaratılırsa yukarıda girilen ’or 1=1-- ifadesinin girilmesi ile çok büyük güvenlik açıklarına neden olursunuz. Peki ne yapacağız. Yukarıda bahsettiğim prensiplere göre parametre olarak veri göndermeli veya Stored Procedure kullanmalıyız.

Aslında yukarıda TextBox’lara girilen değerleri de kontrol etmemiz gerekir. Yine aynı şekilde TextBox’ın MaxLength özelliğinin mutlaka kısıtlanması gerekir. Yani TextBox’lara sınırsız karakter girilmesini önlemeliyiz. TextBox’lara girilebilecek özel karakterleri de kontrol etmeliyiz. Yani ’ " - + # % & gibi bir çok karakterlerin girilmemesini sağlamalıyız.

Sadece ’or 1=1-- ifadesinden farklı Sql Injection saldırıları da olabilir. Örneğin yine kullanıcı adını girdiğimiz TextBox nesnesinin içine,

’; UPDATE users SET password = ’deneme’ WHERE username = ’mehmet’ --

ifadesi de girilebilir. Peki bu Sql Injection ne gibi zararlara neden olur?

Bu ifade ile çoklu Sql deyimleri noktalı virgül yardımı ile aynı anda çalıştırılabilir. Bu ifade ile users tablosunda yer alan kullanıcı adı mehmet olan kişinin şifresini deneme olarak değiştiriyor. Eğer yukarıdaki gibi kötü yazılmış bir kod varsa bu işlem başarı ile gerçekleştiriliyor. Yine aynı şekilde buna benzer bir ifade ile, veritabanında yeni kullanıcılar yaratılabilr, bir tablo silinebilir, veya herhangi bir stored procedure yazılarak çok farklı işlemler gerçekleştirilebilir. Bunu önlemenin yolu veritabanına bağlantı yaptığımız ConnectionString’inde yer alan user’a sadece ve sadece gerekli izinler verilmelidir. Örneğin, burada user’ın sadece SELECT ifadesi için izin verilseydi hiç bir sorun olmayacaktı.

Şimdi daha güvenli login işleminin nasıl gerçekleşeceğini görelim.
Daha Güvenli Login Sayfamız

Öncelikle sayfamızın tasarım kısmının neye benzediğine bakalım. Daha iyi görebilmek için şeklin üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz.



LOGIN Butonuna tıkladığımızda çalışacak kodu görmeden önce Web.config dosyasında yer alan ConnectionString ifadesini görelim.

<appSettings>
<add key="BetterconnStr" value="server=localhost;uid=serkan;pwd=deneme;database=aspnedir;"></add>
</appSettings>
Button’umuzun OnClick olayında çalışacak kod ise şu şekildedir.

private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
     string strCnx = ConfigurationSettings.AppSettings["BetterconnStr"];
     SqlConnection conn = new SqlConnection(strCnx);
     conn.Open(); SqlCommand cmd = new SqlCommand();
     cmd.Connection = conn;
     cmd.CommandType = CommandType.StoredProcedure;
     cmd.CommandText = "UserControl";
     SqlParameter prm;
     prm = new SqlParameter("@username",SqlDbType.NVarChar,50);
     prm.Direction = ParameterDirection.Input;
     prm.Value = FormsAuthentication.HashPasswordForStoringInConfigFile(txtusername.Text,"SHA1");
     cmd.Parameters.Add(prm);
     prm = new SqlParameter("@password",SqlDbType.NVarChar,50);
     prm.Direction = ParameterDirection.Input;
     prm.Value = FormsAuthentication.HashPasswordForStoringInConfigFile(txtpassword.Text,"SHA1");
     cmd.Parameters.Add(prm);
     SqlDataReader dr;
     dr = cmd.ExecuteReader();
     if (dr.Read())
     {
          FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(txtusername.Text, false);
     }
     else
     {
          ErrLabel.Text = "Başarısız İşlem";
     }
}
Yukarıda makalenin ilk başında bahsettiğim 5 temel prensibin hepsi bu login işleminde uygulandı. TextBox nesnelerine girilebilecek max karakter sayısının kısıtlanması ile çalışabileck Sql deyimleri girilemez. Aynı şekilde RegularExpressionValidator ifadeleri ile özel karakterlerin girilmesi önlenlenmiş oldu. Yine ConnectionString ifademizde benim yarattığım bir kullanıcı ile bağlanılıyor. Bu kullanıcıya sadece StoredProcedure’leri çalıştırılmasına izin veriliyor. Böylece başka herhangi bir sql komutunun çalışmasına olanak tanınmıyor. Çünkü veritabanına bağlanan kullanıcının yapabildikleri kısıtlanmıştır. SqlCommandType’in özelliği Stored Procedure olarak ayarlanmış ve böylece dinamik SQL ifadelerinin kullanılması engellenmiş olur. Stored Procedure’e aktarılan parametrelerde şifrelenerek veritabanında, şifrelenmiş olarak duran kayıtlarla karşılaştırlır.

Elbette web uygulamasının içerisinde, login sayfasından farklı sayfalarda yer alan TextBox nesneleri ile kötü niyetli kullanıcılar veritabanımıza dolayısıyla web uygulamamıza zarar verebilirler. Örneğin, herkesin bildiği site içerisinde arama yapabilmemizi sağlayan TextBox nesnelerine girilen değerlerde kontrol edilmelidir.

Bu makalenin içerisinde yer alan kodları daha iyi anlayabilmek için, makale içinde geçen bazı konuları (FormsAuthentication, Verileri Şifreleme, RegularExpressionValidator, Stored Procedure) yine aspnedir.com sitesinden okumanızı tavsiye ederim.


Örnek Uygulama : SQL Injection

Makale:
SQL Injection Ataklarından Nasıl Korunuruz? ASP.NET Serkan Karaarslan
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
NİS
29
2010
bu paylaşımınız için teş kürler
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor