Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Mustafa Alkan
Mustafa Alkan
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
5 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: bedeli degisim devamli dolayisiyla eylemleri gelistirilmis gelistirme hedefleri ilgili process saglayan saydigimiz tabanli uygulama yazilim Yazılım Müh. Mustafa Alkan
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : Yazılım Müh.
Yayınlanma Tarihi : 30.9.2004
Okunma Sayısı : 28110
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 23.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 23.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 23.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
SPI (Software Process Improvement)
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Kısaca SPI olarak anılan Software Process Improvement türkçe adıyla da Yazılım Süreç Geliştirme, yazılım mühendisliği alanında dolayısıyla da yazılım endüstirisinde yer alan geniş kapsamlı bir tekniktir. SPI yazılım tedarik etme, geliştirme, işletim,destek süreçleri için planlama, yönetim, denetim, iyileştirme ve gerçekleştirme gibi eylemleri barındıran bir nevi aracı sistemdir. Hızlı bir şekilde standartlaşmayı sağlayan SPI; kusursuza yakın bir süreç tasarımı, daha hızlı süreç, düşük geliştirme bedeli ve yüksek ürün bedeli gibi önemli olan bu eylemleri gerçekleştirmeyi sağlayan yapı olarakta tanımlanabilir. Her boyuttaki proje ve organizasyona uygulanabilen SPI, bu saydığımız eylemlerin hayata geçmesini ne şekilde gerçekleştiriyor bölüm bölüm inceleyelim.

SPI’ın uygulanma metodolijeleri iki aşama altında toplanmaktadır. Bunlardan birincisi; model tabanlı SPI, ikincisi ise karşılaştırma(benchmark) tabanlı SPI’dır. Model tabanlı SPI bir grup yazılım mühendisi tarafından geliştirilirken karşılaştırma tabanlı SPI, IBM tarafından geliştirilmiş bir model olma özelliğini taşımaktadır. SPI metodlarını daha iyi anlayabilmek için bunlara ayrı ayrı değinmeden önce SPI için standart sayılabilecek bazı kurallara göz atmak ön bilgilenme açısından faydalı olacaktır.

Software Process Improvement(Yazılım Süreç Geliştirme) Kuralları

SPI hedefleri olan, devamlı bir süreçtir
SPI, hedefleri olan bir süreçtir çünkü işleyişi için başlangıç aşamasında işleyişle ilgili kararların alınması gerekir. Devamlı bir süreçtir çünkü kendini tekrar eden sarmal bir yapıdadır, sonu yoktur. Süreç esnasında hedeflerde artış ya da azalma kısacası değişmeler olabilir, belki organizasyonel ihtiyaçlar değişebilir, kimi zaman uygulama bütünlüğünde kopmalar yaşanabilir ama bütün bunlar SPI sürecinin sonlanması gerektiği ya da sona erdiği anlamını taşımaz. Önceden belirlenmiş hedefler çerçevesinde durum tespiti yapılıp gerekli düzenlemeler yapılarak süreç devam ettirilmelidir. SPI da önemli olan devamlılık, devamlılığı sağlayacak en önemli nokta da belirlenmiş hedeflerdir.

SPI deneysel bir süreçtir
Süreç esnasında, süreçle ilgili kuralları, sürecin işleyişine yönelik yapılan önerileri birer hipotez olarak kabul edebiliriz. Hipotez olarak kabul edebileceğimiz bu noktaların yerine getirilmesini SPI ın uygulama alanlarından biri olarak kabul edebiliriz.

SPI risk içeren bir süreçtir.
Bir önceki maddede değindiğimiz üzere SPI ın deneysel bir süreç olması, deneylerden elde edilecek sonuçlarla ilişkili olması beraberinde bazı riskleri de getirmektedir. Karşılabileceğimiz bu riskler süreç işleyişinde değil de olası problemlerin tahmini ve çözümü esnasında oluşacaktır.

SPI zamanla değişebilen bir sistemdir.
Eğer geliştirmeye çalıştığınız ürün değişken bir çevre içinde yer alıyorsa, uygulama alanı değişime açıksa, teknik platformlar sürekli değişiyorsa bu değişimlere kayıtsız kalmanız imkansızdır. SPI da aynı şekilde bir kere yapılıp sonlandırılacak bir süreç değildir; değişen koşullara göre revize edilmesi gereken, gözden geçirilmesi gereken dinamik bir yapıdır. Dolayısıyla her zaman tekrarlanacak sabit bir modeli, her zaman uygulanacak sabit bir uygulama şekli yoktur.

SPI geliştirilmiş bir sürece ihtiyaç duyar.
SPI, daha önceden tanımlanmış,geliştirilmiş ya da tecrübe edilmiş bir sürece uygulanabilecek bir yöntemdir. Var olmayan sanal süreçler üzerine uygulamak sonuçların da sanal olmasını beraberinde getirecek bu da gereksiz bir işlem olacaktır.

SPI değişim mühendisliği tabanlıdır.
Süreçlere uygulanan değişim mühendisliği SPI’ın çekirdek modelini oluşturmaktadır. Değişim mühendisliği; süreçlerin geliştirilmesi, süreçlerin değiştirilmesi, süreçlerin uygulanabilir kılınması, süreçlerin birleştirilmesi, süreçlerin iptal edilmesi ve süreçlerin yeniden tasarlanması gibi işlemleri içerir. Önceki maddelerden saydığımız üzere SPI da bu sayılanların birçoğunu içermektedir.

SPI performansı süreç içerisindeki değerlerin birikimidir.
Yukarıda saydığımız teknik, organizasyonel kurallar birbiriyle ilişkili olan ve hepsine sistemli ve disiplinli bir şekilde uyulması neticesinde SPI performansı artacaktır. Uyulmayan her kural SPI performansına direk etki edecek, verimi düşürecektir.

Peki bir yazılım şirketinde, ya da bir yazılım projesini yürüten grupta SPI kullanırken hedef alınan nedir?

SPI in belirlediği çerçeve içerisinde uygulanacak çalışmalar ile yazılım geliştirme, yazılım satış ve hizmet süreçlerinde iyileşme öngörülebilir. Başlangıçta tüm politika, yöntem ve süreçlerin tanımlandığı bir ortam hedeflenir, bu genelde uzun süreli ve stratejik bir hedeftir. Çalışmanın hedefleri başlıca;

- Yazılım geliştirme, destek ve bakımını gerçekleştirmek için görevli grupların ilgili yeteneklerle donatılması,
- Yazılım süreçlerinin değişimi yaşayacak şirket ya da proje bünyesindeki çalışanlara aktarılması,
- Etkinliklerine planlı bir şekilde yürütülmesi,
- Süreçlerdeki rollerin tüm projelerde önceden belirlenmesi,
- Disiplinli bir süreç izlenmesi ve tüm proje çalışanlarının aynı sorumlulukta bu disipline uyması

olarak özetlenebilir.
Makale:
SPI (Software Process Improvement) Yazılım Mühendisliği Mustafa Alkan
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor