Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Okan Barlas
Okan Barlas
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
2 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: almaliyim bilisim egitim farkli konusunda microsoft sertifika sertifikalar sertifikalari sertifikali sertifikanin sertifikasyon sonrasinda yapilan yetkili Yazılım Müh. Okan Barlas
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : Yazılım Müh.
Yayınlanma Tarihi : 25.7.2004
Okunma Sayısı : 24631
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Sertifikasyon ve Kariyer
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Merhaba, bu yazmız boyunca sizlerle sertifikasyon ve kariyer üzerine bilgilerimizi paylaşacağız. Öncelikle doğru bir yol izlemek, sertifikalar hakkında bilgi edinebilmek için her doğru soruları bulmakla başlamalıyız : • Sertifika nedir ?
• Neden sertifika almalıyım ?
• Hangi sertifikayı neden almalıyım ?
• Bireysel açıdan bakıldığında sertifikanın önemi nedir ?
• Kurumların sertifikalı elemanlara bakış açıları nasıl ?

Sanırım başlangıç için güzel bir harita oldu. Soruları cevapladıkça da göreceksinizki sizleri doğru yönlendirecek soruları kendiniz üretmeye başlayacaksınız. Temel başlangıç noktamıza geri dönelim ve sertifikanın tanımını yapalım. Sertifikanın sözlük anlamı bizi çokda ilgilendirmiyor bizi ilgilendiren sertifikanın bilişim sektöründeki anlamıdır. Bireysel gelişim ve kariyeriniz göz önünde tutulduğunda sertifikasyonun size sağlayacağı bir çok artısı olacaktır. Dünyada ve ülkemizde her geçen gün bilişim sektörüne yapılan yatırımlar artıyor. Şirketlerde bu yatırımlarını tecrübeye ve sertifikaya sahip bilişim teknolojileri profesyonellerine emanet ediyorlar. İş başvurularınızda öne geçmenizi, sektörde yer edinmenizi sağlayabilecek olan bu sertifikalar uluslararası alanda da kabul görmenizi, dünyaya açılabilmenizi de sağlar. Örneğin dünyanın en büyük kariyer sitelerden www.monster.com da bugün bir çok eleman arayan bilişim şirketinin ön şartlarından bir tanesi de sertifikasyondur. Toparlamak gerekirse sertifikasyon bilişim sektörü açısından bakıldığında uzmanlığınızın bir ispatı demektir.

Neden Sertifika ?

Neden bilişim ile alakalı bir sertifikasyon programına katılıp sertifika almalıyım ? Sertifikasyon hakında düşünmeye başladığımızda aklımıza ilk gelen soru bu oluyor. Yetkili bir eğitim merkezinden almış olduğunuz eğitim sonrasında elde edeceğiniz sertifikalar o konudaki bilginizin yetkinliğinin bir ispatı olur.
Biraz daha geçmiş yıllarda bu tarz bir yazı yazıyor olsaydık giriş olarak şu cümleyi tercih ederdik herhalde ; “Günümüzde iş alanlarında artık bilgisayar kullanılması bir zorunluluk halinde geldi.”. Zamanında bilgisayarların kullanılabilmesi için mühendislik yetisine sahip olmak gerekirken günümüzde artık değil iş yaşantısı alışverişimizi bile yaparken kullandığımız bir araç oldu. Özelliklede internetin yaygınlaşması sonrasında gözle görülebilir bir bilisayar kullanımı artışı var. Ama ne yazık ki yinede çok yetersiz olduğunuda söylemeden geçemeyeceğim. Vurgulamak istediğim nokta şu aslında artık hayatımızın her alanında bilgisayar var. İş yaşantımızla sınırlı kalmayan kullanımı ilerleyen teknolojiler sayesinde artık iş yaşantımızıda ileri götürmekte. Bundan 3-5 sene öncesine baktığınızda büyük firmalarda ve holdinglerde bilgi işlem departmanları sadece masraf gözüyle bakılan bölümlerdi. Oysaki bu gün artık bilgi işlem sorumluları Genel Müdür Yardımcıları olarak şirketin stratejilerinin belirlenmesi, üretimde karlılık sağlanması ve benzeri tüm alanlarda görev almakta. Sektörün hızla büyüyüp genişlemesi sonrasında da en büyük sıkıntı donanımlar yada yazılımlar değil, bunları yönetebilecek uzmanların eksikliği olmuştur. Ülkemiz açısından sektördeki uzman açıkları nelerdir diye aşağıda bulunan tabloya bakacak olursak ne demek istediğimi gayet net anlarsınız.

IDC Raporuna Göre CISCO Sertifikaları Türkiye’deki Uzman Açığı




Peki sadece bu durum bizde mi böyledir ? Hayır bu uzman açıklığı tüm dünyada geçerli. Teknoloji konusunda en hızlı ilerleyen ve geliştiren avrupa ülkeleri ve Amerika’da da tablo hiç farklı değil. Aynı şekilde aşağıdaki gafik de Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere’de yapılan IDC araştırması sonucunda Avrupa’daki CISCO Teknik Uzman açığını göstermektedir.



Bu Uzman açıkları nasıl kapanacak ? Yetişmiş profesyonel elamanlar ile elbette. İşte yetiştirilme süreçlerinden bir taneside bu sertifikasyon eğitim programlarıdır.

Bireyler ve Kurumlar Açısından Sertifikanın Önemi

Aslında yazımızda şu ana kadar olan kısım genel olarak bir fikir vermiş olmalı sizlere. Birde olayın farklı boyutlarından bakabilmek çok şey katacaktır. Öncelikle bireysel açıdan sertifikaları ele alalım. Şu ana kadar bahsettiğimiz istatislikleri göz önünde bulundurarak diyebilirizki sertifika almak işe giriş aşamasında bizlere bir artı sağlayacaktır. Kalifiye eleman olarak bize değer katacaktır. Ayrıca aldığımız eğitimler sonrasında elde edeceğimiz sertifikalar uzmanlığımızın ispatı olacaktır. Bunların yanı sıra özellikle Üniversite bitirdikten sonrasın hemen iş başvurusu yapan bir çok öğrencinin karışısına “tecrübe” engeli çıkmaktadır. İş verenin tecrübe olarak kastediği şey aslında sizlerin bilgilerinizin pratik iş hayatında ne kadar uyguluyabilir olduğunuzdur. Sertifikasyon eğitimlerinin en büyük avantajı, eğitim programları süresince konusunda deneyimli eğitmenlerin sizlere yıllar boyunca yaptıkları projelerdeki deneyimlerini aktarmalarıdır. Tabi burda da sizin dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar bulunmakta. Bu tarz bir eğitim alırken eğitiminizi, firmanın yetkilendirdiği Yetkili Teknik Eğitim Merkezlerinden almalısınız.

Yine yurtdışında çalışmayı düşünüyorsanız burda da sertifikanın size iş bulma konusunda artılarını göreceksiniz. Bu gün Dünyanın ve özellikle Amerika’nın en büyük İnsan Kaynakları sitesi olan www.monster.com ‘da bilişim sektöründe iş ararken sertifikalı olduğunuzu belirtirseniz arama sonuçlarına sizde şaşıracaksınız. Özellikle Microsoft ve Cisco gibi dünyada yaygın olarak kulanılan, tercih edilen firmaların uzmanlarına ihtiyaç duyulmakta. Bu yönde alacağınız bir sertifikanızın uluslararası geçerliliği olacak ve size iş bulmanız konusunda yardımcı olacaktır.

Kurumlar açısından sertifikalı bir elemanı ele alacak olursak herhalde öncelikli olarak yapılan yatırımlar aklımıza gelir. Kurumlar yaptıkları yatırımların geri dönüşlerini değerlendirmek zorundadırlar her zaman için. Gelecekte yapacakları yatırımlar bunlara bağlıdır. Tüm kurumlarda yaptıkları yatırımların zamanında, doğru ve istedikleri yönde sonuçlanmasını isterler. Bu sebeptende yatırımların değerlendirilmesini bünyelerindeki uzmanlara devrederler. İşte bu uzmanlarda da öncelikli olarak yatırım yapılan ürünün sertifikasına sahi elemanlar tercih edilirler. Örneğin firmanın ağ alt yapısı için Cisco ürünlerine yatırım yapmış bir firma öncelikli olarak Cisco sertifikalarına sahip bir eleman arayışına gider. Çünkü bilirki ürün hakkında spesiik bilgiye sahiptir bunun dışında oluşabilecek sorunların çözümlerini bilir. Böyleliklede yaptığı yatırımları doğru değerlendirecektir.

Kurumsal firmalar günümüz şartları gereği duraksayamazlar. Kendi dinamikleri içerisinde sektörlerinde sürekli bir üretkenlik göstermek zorundadırlar. Varlıklarını koruyabilmelerinin esası budur çünkü. Ve her yeni projede farklı yada yeni teknolojik alt yapılara ihtiyaç duyulabilir. Bünyelerinde bulundudukları uzmanların bilgileri dahilinde değilse bu projeler vazgeçmeleri beklenemez tabiki. O zaman olacak nedir varolan kadronun teknolojiyi öğrenmesi için eğitim alması. Herhangi bir alt yapısı olmayan biri yada kendini sık güncellemeyen bir elemanın uzun süreçli eğitim alması hem maliyetli olacaktır hem de zaman kaybettirecektir. Örnek bir projeden bahsetmek gerekirse firmanın ağ alt yapısının Windows 2000’den Windows 2003’e taşınması verilebilir. İşte bu noktada Windows 2000 sertifikasına sahip bir elemanın projeye dahil olması çok kısa zaman ve çok düşük bir eğitim maliyeti alırken diğer bu platforma hakim olmayan eleman için aynı şey geçerli olmayacaktır.

Kurumlar açısından müşterilerinin memnuniyeti ilk sıralarda gelir. Çünkü sürekli bir çalışmada iki tarafında memnuniyeti olmak zorundadır. Verilen tarihlerde üterimin gerçekleşmesi, iki taraflı geliştirilen projelerin internetten kolayca iznelebilmesi ve daha bir çok verebileceğimiz örnek... Temelinde ise yatan tek şey var oda iş sürekliliği. Yani varolan sistemlerin asla duraksamayacağı gerçeği. Müşteriye doğru vede hızlı geri dönüş. Burada da yapılan iş ne olursa olsun kesinlikle uzmanlara teslim edilecektir.

Bilişim Sektöründe projeler yapan çözümler üreten bir firma açısından ise Sertifikalı uzmanların çok daha farklı değerleri vardır. Az önce vermiş olduğumuz Cisco, Microsoft 2003 örneğindeki firmaların bünyelerinde bilgi işlem departmanı olmayabilir. O zaman ne yapacak bu firmalar proje yapan çözüm üreten firmalardan destek alacaklar. İşte böyle bir durumda da kurumunuzun rekabet kozu haline gelirsiniz. Windows 2003 Server kurulumlarını yapacak uzmanımız MCSE (Microsoft Certified System Engineer – Microsoft Sertifikalı Sistem Mühendisi / Windows 2003) sertifikasına sahiptir demek kurum açısından büyük bir artı sağlar ve bu işin alınmasında da rolü olacaktır. Şimdi sanırım bireyler ve kurumlar açısından sertifikanın önemini iyice anlamış oldunuz.


Sertifikasyon eğitimleri nereden, nasıl alınır ?

Seritikamızı nerden nasıl alırız sorusunu cevaplamadan önce sıkça karşılaştığım bir soruya netlik getirmek isterim. Hangi sertifikayı almalıyım ? . Bilişim sektörü ile ilgili almak istediğiniz sertifikaların çalışmak istediğiniz alan ile çok yakından ilişkisi olmalıdır. Örneğin bugüne kadar programlama eğitimleri almış bir kişinin bundan sonrasında kendi çalıştığı alanın dışında bir alanla ile ilgili sertifika alması ileride kariyeri açısından çelişkiler yaratabilir. Fakat çalıştığınız alan ile ilgili birden fazla kurumun sertifikası olabilir. Böyle bir durumda seçim yaparken uzmanlaşmak istediğiniz kurumun ürünlerine yönelik olan sertifikaları almanız en mantıklısı olacaktır. Peki bu sertifikalar hangileri kısaca tanıtalım;

Aslında bilişim sektöründe bir çok sertifikasyon programı bulunmakta. Microsoft, Cisco, Oracle, CompTIA bunların en popülerleri tabiki. Microsoft Sertifikasyon programlarını 3 ana başlık altında toplamaktadır : Sistem Mühendisliği (MCSE), Veri tabanı Yöneticiliği (MCDBA) ve Yazılım Mühendisliği (MCSD). Bu güne kadar bir çok kez detayları ile karşılaştığınız bu sertifikasyon programlarının detaylarını tekrar vermeye gerek duymuyorum. Zaten bu yazımızda amaç size hangi sertifikasyon programını seçeceğiniz konusunda vizyonu vermek, tercih sizin. Yine ağ altyapıları deyince Cisco’dan bahsetmemek olmaz. Özellikle üniversitelerce verilen CCNA eğitimleri sayesinde yaygın bir alanda kurumun sertifikaları bilinmekte.

Evet nerde kalmıştık, gelelim sertifikaların nasıl ve nereden alınabilecekleri konusuna. Yazımın bir iki yerinde bahsettiğim gibi sertifikaları alabilmek için eğitim şart !?. Ama nerden sorusuna ise en güzel cevabı aslında sertifikasını almayı düşündüğünüz kurumlar veriyor. Microsoft veya Cisco’yu örnek verecek olursak sizlere eğitimlerini almanız için kendi standartlarına uygun eğitim verdiğine inandığı ve yetkilendirdiği eğitim merkezlerini göstermekteler. Bu kurumlara Yetkili Teknik Eğitim Merkezleri denmektedir. Neden yetkili eğitim merkezinde eğitim almalıyım ? Bu sorunun aklınıza gelmesi çok doğal çünkü alternatifleri bulunmakta. Üstelikte çok ucuzlar. Siz hiç şöyle bir söz duydunuz mu ? “Ucuz alacak kadar zengin değilim”. Hepiniz anımsadınız sanırım. Nedenleri gayet açık aslında öncelikle Yetkili Teknik Eğitim Merkezlerinde eğitimler belli standartlarca verilmektedir. Ders saatleri eğitim içerikleri kurumlarca belilernir. Eğitim materyalleri ise yine kurumların kendi hazırladıkları özel dökümanlardır. Örneğin Microsoft eğitimlerinde Microsoft Offical Cirricullum (MOC – Microsoft Orjinal Eğitim Dökümanları) kullanılmaktadır. Bu ve benzeri standartların dışında Yetkili Eğitim Merkezlerinde eğitim veren kişiler sektörde hali hazırda projeler gerçekleştirmiş uzmanlıklarını tecrübe ile pekiştirmiş kimseler olup eğitim sürecince bu tecrübelerini sizlere aktarmaktadırlar.

Peki Sertifikasyon eğitimlerine katılımda ön koşul nedir ? Genelde sadece dökümanları takip edebileceğiniz kadar ingilizce bilmeniz yeterlidir. Genelde diyorum çünkü spesifik bazı eğitimlerde farklı ön koşullar istenmektedir. Neden sadece ingilizcede daha fazlası değil ? Bu sorununda aklınıza gelmesi çok doğal. Açıkcası sertifikasyon kursu olsun, başka kurs olsun yada okulunuz olsun. Sonuçta verilen eğitimler değerlendirilmedikçe güncellenmedikçe hiç bir işe yaramayacaktır. Bunu mutlaka göz önünde bulundurun.

Sertifika sınavlarına nasıl hazrlanmalıyım ?

Biliyorsunuz ki alınan eğitimler sonunda sertifikaya sahip olabilmeniz için belli sınavlara girip başarılı olmanız gerekmektedir. Önce izleyeceğiniz yolu belirleyin ve uzmanlaşmak istediğiniz alana karar verin. Bu alan ile bağdaşan sertifiasyon programını seçin. Kurumlar eğitim öncesinde sizlere hangi sınavlara gireceğiniz hakkında bilgi verecektir. İlgili bilgileri okuyun ve sınav detaylarına hakim olun. Eğitim alacağınız Yetkili Eğitim Merkezindeki yetkililer sizi yönlendireceklerdir. Eğitimlerinize paralel olarak bir şekilde bilgilerinizi gerçek hayata taşıyın mümkünse proje yapın. İnternette deneme sınavları bulunmakta gerçek sınava girmeden önce bir iki kez deneme sınavına girip kendinizi ölçün eksiklerinizi görün. Sonrasında da sınav merkezinden randevunuzu alın ve sınava girin. Tavsiyem eğitimleri aldıktan sonrasında sıcağı sıcağına sınavlarınızıda vermenizdir.



Evet geldik yazımızın sonuna umarım sertifikasyon programları konusunda bakış açınızı biraz olsun daha genişletebilmişizdir. Başarılı günler dilerim bana her zaman sorularınız için [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.


Makale:
Sertifikasyon ve Kariyer Yazılım Mühendisliği Okan Barlas
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor