Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Ahmet Faruk Nacaroğlu
Ahmet Faruk Nacaroğlu
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
40 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: birlikte degistirmek dikkat durumda durumlarda herhangi kalitim olabildigince programlama sinifin sinifiniz siniflar sistem tasarim yerine C# / VC#/.NET Ahmet Faruk Nacaroğlu
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : C# / VC#/.NET
Yayınlanma Tarihi : 1.9.2004
Okunma Sayısı : 28278
Yorum Sayısı : 0     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 21.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust ile ECS Yaklaşımını Anlamak 21.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 21.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
C# Programlama Rehberi - 2
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Geçen gece evdeki bilgisayarımda elektronik kitapalrıımı karıştırıken rastlantı eseri gözüme takılan ve okuduğumda çok hoşuma giden bir rehber oldu. Rehberde C# ile nesne yeönelimli yazılım geliştirirken hem tasarım hem de uygulama şamasında bizlere çok yradımcı olacak tavsiyeler bulunmaktaydı. Bu altın değerindeki öğütleri tüm yazılımcı arkadaşlarla paylaşmak istedim. Hatta okurken kendi kendime yaptığım yorumları da Çevirmenin Notu şeklinde sizlere aktarmayı uygun gördüm.

Rehberde altmışın üzerinde madde olmakla birlikte bunların yarıya yakını sistem analizi ve tasarımı ile ilgilidir. Diğer kalan ksımı ise sistemin uygulanması(implementasyonu) konusunu kapsamaktadır. Bu makalenin başlangıcı olan C# Programlama Rehberi - 1’i burdan okuayabilirsiniz.

Bu belge Thinking In C# (Larry O’Brien & Bruce Eckel ) kitabının sonundaki EK C’den Türkçe’ye çevrilmiştir.

Bu dökümanda; yazılım geliştirirken alt seviye tasarım ve kod yazma husuunda biz programcılara yardım edecek, rehber olacak, bir takım öneriler bulunmaktadır. Burda yazılanlar birer öneri olup birer kural olarak algılanmamalıdır. Dökümanda bahsedilenler önceki deneyimlere dayanarak ortaya çıkan parlak fikirler olarak da görülebilir.

16. Temel fonksiyonelitelikleri genişletmek için sınıf türetmeye başvurmayın: Eğer arayüz elemanlarından biri o sınıf için vazgeçilmez ise, o eleman ana sınıfta bulunmalıdır. Eğer yeni metotlar eklerken kalıtım kullanıyorsanız tasarımınızı bir kere daha gözden geçirmeyi aklınıza getirin.

17. Azar Azar: Herhangi bir sınıf için; olabildiğince az arayüz ile işe başlayın. Sınıfınız hali hazırdaki problemi çözecek kadar yetenekli olursa başarılır. Sınıf ile ilgi şu an ihtiyaç duyulmayan elemanları eklemeye kalkmayın. Sınıfınız kullanıldıkça onu genişletmenin yollarını, ihtiyaca binaen, zaten kaşfedeceksiniz. Fakat bir sınıf herhangi başka bir kod tarafında kullanımda iken sınıfın yeteneklerini kısmaya kalkmak ölümcül bir hata olacaktır. Eğer yeni yeteneklere ihityacınız varsa bunları eklemniz sadece sınıfın kodunu tekrar derlemek gerektirecektir. Eğer yeni ekledikleriniz arayüzde değişiklikler gerektiriyorsa, eski arayüzü genişletin sadece. Eski arayüzü değiştirmek size ciddi anlamda sorunlar yaratabilir. Ayrıca metot(lar)a yeni argüman ekleyeceğiniz durumlarda arayüzün eski halini koruması için çok biçimlilikten faydalanın. Yani metotlara aşırı yükleme yapın.

Çevirmenin Notu: Aynı örneğimize( geometrik şekiller) devam edecek olursak; ilk başta sizin ihtiyacınız olmadığı halde kalem ve çizgiTipi’ni belirteren Çiz() metotlarını yazmayın. Her ne kadar işimizin olabildiğince ince düşünmeye bizi alırsa bile? İlk hali ile Çiz( şekil ) olan metodumuzun sonradan Çiz( şekil, kalem ) versiyonuna ihtiyaç duyarsak Çiz( şekil ) metodunu koruyun. Zaten nesne yöenlimli proramlama yapıyoruz. Onun nimetlerinden biri olan çok biçimlilik bize büyük bir nimet olarak verilmiş.

18. Sınıflarınızın mantıklı olduğuna emin olmak için onları sesli biçimde okuyunuz: Özellikle ana ve türeyen sınıflar arasındaki “is-a” ve sınıf içindeki nesnelerin, sınıf ile olan “has-a“ilişkilerine dikkat ediniz.

Çevirmenin Notu: Kare bir Dikdörtgen sınıfından türemiştir. O zaman kare bir dikdörtgendir denilebilmeli ( “is-a” ilişkisi ). Öte yandan Dörtgen nesnemizin köşelerinin koordinatlarını tutmak için 4 tane noktamızın olduğunu varsayalım. Bu durumda her bir bir nokta nesesi Dörtgen sınıfının birer eleamanıdır( “has-a“ ilişkisi )

20. Kalıtım ve kompozisyon arasında karar vermek durumunda kalırsanız türeyen sınıftan temel sınıfa yukarı tür dönüşümüne ihtiyacınızın olup olmadığını kendinize sorunuz: Eğer böyle bir tür dönüşümüne gerek duymacaksanız kopozisyonu tercih edin. Bu sayede çok sayıda temel sınıf oluşmasını önlemiş olursunuz. Yok eğer kalıtım kullanırsanız; sınıfınızı kullananlar yukarı yönde tür dönüşünü yapmaları gerektiği hissine kapılabilirler.

21. Sınıf içindeki değerlerdeki değişmeler ve temel sınıflardaki metotların üstüne yazılması için üye değişkenlerini kullanarak sınıfınızın farklı işler yapmasını sağlayın: Eğer sınıfınızdaki bir takım metotlar aldıkları parametre veya üye değişkenlerinin değerlerine göre davranışlarını değiştiriyorlarsa; tekrar bir tasarım yaparak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Yeni tasarımızda değişik sınıf davranışları için türeyen sınıflar ve metotların üstüne yazmayı kullanmanız gerekecektir.

22. Metotlara aşırı yüklemeyi kullanın: Bir metot kendisine geçirilen argümanların tiplerine bakarak çalışmasında koşullu ifadelere yer vermemeli. Bunun yerine iki veya daha fazla aşırı yüklenmiş metot hazırlamak daha uygun olacaktır.

23. Bazen basit bir kompozisyon işe yarar: Herhangi bir havayolu şirketindeki “yolcu konforu sistemi” birbirinden bağımsız elemanlar oluşacaktır: koltuk, klima, video vb.. Bunlarda her bir uçak için yüzlerce oluşturmak gerekecektir. Her bir elemanı private üye değişken yapıp, onların her bir işlemi içinde yeni arayüz oluşturmak çok mantıklımıdır? Onun yerine her bir eleanı public üye değişkeni olarak tanımlamak ve bu üye değişkenlerin metot ve özelliklerine ulaşmayı serbest bırakmak daha akılcı ve yeteri kadar güvenli bir çözüm olur. Öte yandan basit kompozisyonun her zaman doğru bir çözmü olmamasına rağmen bu durumda işe yarayacaktır.

Çevirmenin Notu: Sizin de bildiğiniz gibi herhangi bir dörtgeni belirmek için 4 tane noktaya ihtiyacımız olacaktır. Noktalarımızın isimleri n1, n2, n3 ve n4 olsun. Bunlardan herhangi birinin X ve Y koordinatlarını değiştirmek için Dörtgen sınıfımız içinde 4 veya daha fazla metot tanımlamaya ve Dörtgen sınıfının arayüzünü genişletmek ne kadar mantıklı sizce? Eğer biz noktalarımızı public tanımlarsak onların koordinat değiştirme özellik veya metoduna Dörtgen nesnemizden kolayca ulaşabiliriz ve sadeliği koruyabiliriz. Örnek olarak:

Dörtgen dörtgenim = new Dörtgen();

dörtgenim.n1.X = 25;
dörtgenim.n1.Y = 43;


kullanımı daha hoş olmazmıydı ?

24. Sizin kodunuzu kullanacak ve bakımını yapacak programcıları düşünün: Sınıfınlarınızı olabildiğince açık, net ve temiz tasarlayın. İlerki muhtemel değişikleri düşünerek olabildiğince kolay değiştirebilir sınıflar tasarlayın.

Çevirmenin Notu: Bilmiyorum siziz başınıza hiç geldi mi? Maalesef çok defa başkasının hızlı ve kötü yazmış olduğu kodu değiştirmek zorunda kaldım. Hele birileri yüzlerce satırlık kodda tek satır yorum yazmadıysa ve değişken isimleri x1, z, t gibiyse çıldırmak elde değil. Aslında kendim bile 3 gün önce yazdığım kodda neler olup bittiğini anlamakta zorluk çekiyordum. Bu durumda bol bol yorum satırı yazmak, değişken, metot ve diğer sınıf üyelerinin isimleri amaçları doğrultusunda yazmak en mantıklısı. Yoksa değil başkası kendi kodunuzun bakımını yaparken bile kendizie hakaret etmemeniz kaçınılmazdır!

25. Çok büyük nesne sendromuna düşmeyin: “Bu ne demek şimdi?” gibi bir soru aklınıza gelecektir. Hemen açıklayalım isterseniz. Bu tür vakalarda genelde uzun süre prosedüerk programlama yaptıktan sonra nesne yöenlimli programlama yeni geçiş yapmışlarda görülür. Genelde belirtileri ise koca programı bir veya iki nesne ile halletmeye çalışmalarıdır. Porgramdaki nesneler programın kendisin değil sadece programdaki değişik ve küçük kavramları temsil etmelidir.

Çevirmenin Notu: Bu birazda müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyor. Bir ipucu: sistem ile ilgili senaryoda isimler nesne olurken fiiller birer metot olurlar.

26. Eğer sınıf içinde herhangi bir şeyi çirkin veya hoş olayana bir şekilde yaptıysanız, en azından bu çirkinliği sınıf içinde belirtiniz.

Çevirmenin Notu: Yani delikanlı programcı ol canımı ye demek isteniyor burda...:-)

27. Nesneleriniz sadece bir takım verileri tutmak için kullanılmamalı: Sınıflarınızın üye değişkenleri gibi iyi tanımlanmış çeşitli davranışları(metotları) da bulunmalıdır. Genelde veri yapıları verileri tutmak için iyi bir yol olmalarına rağmen çok nadiren sadece verileri tutan sınıflar da tanımlamak ve kullanıma açmak zorunda kalabilirsiniz.

28. Önce Kompozisyonu deneyin: Eğer gerçekten gerekiyorsa kalıtımı kullanın. Kompozisyonun sizin ihtiyaçlarınızı karşıladığı durumlarda yine de kalıtım yapmayı seçerseniz gereksiz yere sistemi karmaşıklaştırmış olursunuz.

29. Kalıtım ve metotlara aşırı yükleme ile davranışlardaki çeşitliliği ve alanlar ile durumdaki değişkenlikleri ifade ediniz: En uçtaki örnek olarak değişlik nesnelerin renklerini belirtmek için o nesneleri Renk sınıfından türetme yerine her birinde renk isimli al anları kullanmak verilebilir.

30. Uyuşmazlıklara dikkat edin: Birbirinden farklı gibi duran iki farklı sınıfın aslında aynı temellere sahip olabilirler. Bu durumda birini diğerinden türetmeniz tavsiye edilebilir. Fakat, tam anlamıyla bir ana ve türeyen sınıf ilişkisi göremediyseniz ikisi için tek bir ana sınıf yapın ve bu ana sınıftan iki sınıfınız da türesin. Belki biraz fazla kod yazmış olacaksınız ama; hem kalıtımın faydalarından yararlanacaksınız hem de tasarımızla ilgili çok önemli bir noktayı keşfedeceksiniz.

31. Kalıtım sırasında sınırlandırmalara dikkat edin: En doğru tasarımda kalıtım ile yeni sınıfa bir takım yenilikler eklenir. Diğer taraftan kalıtımla oluşturulan sınıfa yeni bir şeyler eklenmemiş ve ana sınıftaki bazı yetenekler silinmiş veya kısıtlanmışsa bu tasarıma şüpheyle bakılır. Yalnız “kurallar kırılmak için yapılmıştır” düsturu bazı durumlarda geçerlidir. Eğer çok eski bir sınıf kütüphanesi üzerinde çalışıyorsanız ve hali hazırdaki sınıf hiyerarşisi sizin dilediğiniz gibi değilse türeyen bir sınıfı hiyerarşinin bir üst basamağına taşımanız da gerekiyorsa yapacak bir şey yok. Yani türettiğiniz bir sınıfın, temel sınıftan gelen bir takım özelliklerini kısıtlamanız gerekiyor...

32. Analizdeki paralelliklere dikkat edin: Projelerde oğu zaman herşeyi tam olarak öğrenmeden işe koyulmamız gerekiyor. Bu tür durumlarda olası tüm ihtimalleri düşünüp onlara göre bir çok şey tasarlamak yerine ilerdeki değişmelere göre değişime açık bir sistem tasarlamak daha mantıklı. Ne de olsa neyin nasıl olacağını bilmek için neyin ne olduğunu bilmek gerekir. Nesne yönelimli metodoloji sayesinde ilerde sınıflarınızın değişmesi sistemin bütünlüğüne karşı büyük bir tehlike oluşturmayacaktır.

Çevirmenin Notu: Nesne yönelimli programlanın bu yanını seviyorum. Bir sınıfın arayüzünü değiştirmemek kaydı ile içinde ne yaparsan yap. Kimseyi rahatsız etmediğine de emin olabilirsin. Eğer projenin tamamı hakkında yeteri kadar bilgiye sahip değilsen ve bunu hemen elde etme şansın yoksa bildiğin kısımdan başla ve gerisini sonra yaparsın ama çok dikkatli olmak şartı ile...

33. Eğer güzel bir analiz, tasarım, ve implementasyon yaptığınıza kanaat getiriyorsanız; çalışmanızı adım adım inceleyiniz: İnceleme işelmi için sizin proje grubundan birinin kolundan tutun va masaya oturturun( bunun bir sanışman olmasına gerek yok! ). Onunla birlikte yaptığınız çalışmayı adım adım ve detaylı bir biçimde gözden geçirin. O kişi sizin göremediğiniz bir çok şeyi kolayca görecektir ki bu birlikte çalışmanın size ve patronunuza zaman ve para bakımından epey bir miktar tasarruf ettireceğine emin olabilirsiniz.

Çevirmenin Notu: Açıkcası kendimde bu yöntemi kullanıyorum. Kimse böyle bir yol izle demedi ama işi sağlam yapmaka adına başka bir proje grubundan birini çekiyorum yanıma; kardeş bak bakalım olmuş mu? Eksik gedik veya gereksiz nereleri var sence? İşin kötüsü her defasında kaydeğer değişiklikleri yapmak zorunda kalıyorum. Ama projenin ilerleyen kısımlarında çok rahat ettiğimi de belirtmek isterim...

Makale:
C# Programlama Rehberi - 2 C#, Visual C# ve .NET Ahmet Faruk Nacaroğlu
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor