Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak
BT AKADEMİ
sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.
Ana Sayfa
.net TV
Makaleler
Kaynak Kod
Haberler
Serbest Köşe
Canlı Köşe
Forum
C#nedir?
Ekibimiz
RSS
ADO.NET/SQL
ASP.NET
C++ / C++.NET
C# / VC#/.NET
XML / Web Serv.
YAZAR HAKKINDA
Ahmet Faruk Nacaroğlu
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için
tıklayın
.
40
Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için
tıklayın
.
Yayınlanan diğer makaleleri için
tıklayın
.
İlgili etiketler:
ADO.NET/SQL
Ahmet Faruk Nacaroğlu
YAZI HAKKINDA
Türü
:
Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır.
Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi
:
Başlangıç
Kategori
:
ADO.NET/SQL
Yayınlanma Tarihi
:
29.7.2003
Okunma Sayısı
:
35443
Yorum Sayısı
:
0
yorum yaz
SİTE İÇİ ARAMA
Üye
GİRİŞİ
Üye girişi için
tıklayın
.
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
C#nedir? hesabınız yok mu?
Üye olabilmek için
tıklayın
.
Serbest KÖŞE
(?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır.
Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Bende Yazmak İstiyorum
Blogroll
Burak Selim Şenyurt
Bellek Yönetiminde Verimlilik için İpuçları (Rust Odaklı)
17.7.2025
Burak Selim Şenyurt
Rust ve Güvenli Bellek Yönetimi Hakkında
17.7.2025
Diğer Herşey
»
Makaleler RSS
»
Video Gönder
»
Makale Gönder
»
Serbest Köşeye Yazı Gönder
»
Yazar Başvurusu
»
C#nedir? Ekibinde Olmalıyım!
Sponsorlar
Ana Sayfa
/
Makaleler
/
Ahmet Faruk Nacaroğlu
/
ADO.NET/SQL
/
SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun Temelleri
SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun Temelleri
Favorilerime Ekle
Gönderiliyor lütfen bekleyin...
arkadaşıma gönder
Arkadaşınızın email adresi:
*
Mesajınız:
Bilgisayarların akıllı olmadıklarını; sadece doğru bir biçimde programlandıklarında ihtiyacımız olan işlemleri çok hızlı bir biçimde yaptıkları ortadadır. Herhangi bir sistem veya programın bilgisayar ortamında istenilen sonuçları doğru olarak üretmesi için problemin çözümü için geliştirilmiş algoritmaya ve gerekli olan verilere ihtiyaç duyarız.
Bizler yazılım geliştiriciler olarak problemin çözümü için çok etkili yazılımlar geliştirebiliriz. Ama yazılımlardan istenilen perfomansı alabilmek için program girdilerini doğru ve hızlı bir biçimde almamız gerekir. Hatta programın çalıştırılması sonucunda elde edilen verileri de gerektiğinde uygun bir biçimde depolamamız gerecektir. Geliştirmeye kalktığımız projelerin büyük çaplı kurumsal uygulamalar olması, daha önce hazırlanmış olan yazılımlarla ortak veriler üzerinde çalışmak gerektiğinde verileri depolamak için metin veya ikili dosyaların yeterli olmadığı çok önceden görülmüştür. Dahası işlenilen verinin çok fazla olması ve bunları güvenli bir biçimde saklamak, yedeklemek ve bakımlarını yapmak gibi unsurları da unutmamak gerekiyor. O zaman şu anda piyasada bulunan ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden (İVTYS) birini kullanmak en mantıklısıdır. Bu makalede İVTYS'lerinin en başarılı olanlarından birine hızlı ve etkili bir giriş yapacağız.
Eğer Windows platformunda yazılım geliştirmek istiyorsanız veya bu platfromda üzerinde çalışmalarınızı sürdürmek istiyorsanız er yada geç bir İVTYS ile tanışmanız gerecektir. Tanışacağınız en başarılı sistem ve en çok hoşunuza gidecek olan büyük bir ihtimalle Microsoft SQL 2000 Veritabanı Sunucusudur. Sektördeki en başarılı ürünlerden biri olan SQL Veritabani sunucu (Miscrosoft SQL Server yazının devamında SQL Veritabani sunucu olarak anılacaktır.) bir çok özelliğiyle öne çıkmaktadır.
SQL Veritabani sunucusunun iki ana görevi vardır. SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun merkezinde yüksek derecede ölçeklenebilir, güvenilir ve büyük performans sağlayan ilişkisel veritabanı motoru bulunur. Diğer görevi ise SQL Sunucu Analiz hizmetleridir. Analiz hizmetleri veritabanında saklanan veri ambarlarının etkili biçimde analiz edilmesine dolayısıyla kurumsal uygulumalar ortamında doğru kararların alınmasında yardımcı olurlar.
SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun Özellikleri
1. Internet Ortamına Entegre Olması
Bilişim sektöründeki yeni trendlerden en önemlisi piyasaya çıkan tüm ürünlerin internet adı verilen tüm dünyadaki bilgisayarları ve diğer akıllı cihazları birbirine bağlayan ağ standartlarına uyumlu olmasıdır. Bu bağlamda SQL 2000 Veritabanı Sunucusu sadece internete uyumlu olmakla kalmayıp tam olarak entegre olmuştur. Entegrasyon için XML desteği eklenmiştir. Diğer özellik ise IIS internet web sunucusunda çalışması için geliştirilen web uygulamarında veritabanı sunucusu olarak çalışmasıdır. Öyleki dünyanın en yoğun trafiğine dolayısı ise en çok veri saklama ve işleme ihtiyacı olan sitelerde SQL 2000 Veritabanı Sunucusu başarı ile kullanılmaktadır. Halihazırda IIS üzerinde hizmet veren web uygulamarının yarısından fazlasında SQL 2000 Veritabanı Sunucusu kullanıyor. Diğer entegrasyon araçlarını English Query ve çok güçlü arama yeteneklerini sıralayabiliriz.
2. Ölçeklenebilirlik ve Erişebilirlik
Aynı veritabanı motorunun mobil cihazlarda, dizüstü bilgisayarlarda, iş istasyonalrında ve çok işlemcili sunucularda kullanılması ile yüksek seviyede ölçeklenebilirlik ve erişebilirlik sağlanmış oluyor. Tüm bu bilgisayar tiplerinde ihtiyacımız göre SQL 2000 Veritabanı Sunucusu CE, SQL 2000 Veritabanı Sunucusu 2000 Standart ve SQL 2000 Veritabanı Sunucusu Enterprise versiyonlarından biri kullanılabilir.
3. Kurumsal Çapta Veritabanı İhtiyaçları
SQL 2000 Veritabanı Sunucusu kurumsal kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için çok gelişmiş araçlarla donatılmıştır. Verilerin bütünlüğü korunurken aynı anda binlerce kullanıcıdan gelen tabloların güncellenmesi talebinin hızlı ve sorunsuz bir biçimde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Çoğu zaman aynı anda veritabanımızın birçok kopyası üzerinde çalışılması gerekecektir. Bu durumda kopyalar üzerindeki değişikliklerin veri kaybına sebeb olmadan ve veritabanının bütünlüğünü koruyarak birleştirilmesi gerekiyor. Birleştirme işlemi dikkatli yapılmadığı zaman büyük zararlara yol açacaktır. SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun Replication araçları ile koplayarın eş zamanlı olarak aynı yapıda olmasını sağlarlar.
3. Kolay kurulum ve Kullanım
SQL 2000 Veritabanı Sunucusu ile çalışmak piyasadaki diğer rakiplerine göre daha kolaydır. Kurulumundan yönetimine kadar tüm görevlerde büyük kolaylıklar sağlar. Yönetim araçlarını hem öğrenmek hem de kullanmak çok kolay hale gelmiştir. Dahası SQL 2000 Veritabanı Sunucusu ile çalışacak yazılımların geliştirilmesi için bir çok Uygulama Geliştirme Arayüzleri (API - Application Programming Interface) mevcuttur. Bu sayede Visual C++, Visual Basic, .NET uyumlu diller (C#, VB.NET, JScript.NET...) veya diğer Windows platformunda yazılım üretmek için kullanabileceğimiz diller ile veritabanı SQL 2000 Veritabanı Sunucusu olan programlar geliştirmek mümkündür.
4. Veri Madenciliği
Veriler kurumlar için çok kiritik kaynaklar haline gelmiştir. Eldeki verileri doğru bir biçimde işleyip anlamlı sonuçları ortaya koymak şirketler için büyük faydalar sağlıyor. Verilerin analiz edilmesi konusunda SQL 2000 Veritabanı Sunucusu çok gelişmiş araçları ile şirketlere değer katan unsur haline gelmiştir. Dahası ingilizce sorguların (English-Based Questions) yapılabilinmesi olanağımızın olduğunu da belirtmeliyiz.
SQL 2000 Veritabanın Sunucusunun Versiyonları
SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun değişik kullanıcılar için değişik versiyonları mevcutttur. Yazımızın kalan kısmında bu versiyonları inceleyelim. Versiyonlar hakkında kısa açıklamaları aşağıda bulabilirsiniz. Versiyonlar büyükten küçüğe göre sıralanmıştır.
1. SQL Server 2000 Enterprise Edition
En kapsamlı ve yetenekli versyiondur. Büyük çaplı uygulamar ve en geniş web siteleri için geliştirilmiştir. 1,048,516 TB'ta kadar veri depolayabilir. 32 işlemcili sunuculara kadar destek verirken 128 MB RAM ile kullanılması tavsiye ediliyor. İşletim Sistemi olarak Windows NT Sunucu veya Windows 2000 Sunuculara kurulabilir.
2. SQL Server 2000 Standart Edition
Departman ve küçük çalışma grupları için tasarlanmıştır. SQL Server 2000 Enterprise Edition gibi 1,048,516 TB'ta kadar veri depolayabilirken en fazla 8 işlemcili sunucularda kullanılır. Hafıza ve işletim sistemi gereksinimleri SQL Server 2000 Enterprise Edition'dekiler ile aynıdır. SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun birçok özelliğini de destekler.
3. SQL Server 2000 Personnel Edition
Genelde hareket halindeki çalışmaların makinesine kurulan bu versiyon ile SQL 2000 Veritabanı Sunucusu gerektiren ağ tabanlı uygulamaları ve diğer programlar ile birlikte çalışmak içindir. Veritabanının büyüklüğü 2 GB'a kadar çıkabilirken Windows NT ve 2000 kurulu makinalarda 2 işlemciyi de destekler. 128 MB RAM kullanmak tavsiye ediliyor. Windows NT Server, Windows 2000 ve Windows 98 işletim sistemlerine kurulabilir.
4. SQL Server 2000 Developer Edition
Yazılım geliştiriciler için tasarlanmış olan bu versiyonun özellikleri Enterprise versiyon ile aynıdır. Programcıların geliştirme ortamlarında geliştirdikleri yazılımları denemeleri ve hata gidermelerine yöneliktir. Fakat sadece yazılım geliştirmek için lisanslandığı için kurumsal ortamda profesyonel amaçlar için kullanılamaz.
5. SQL Server 2000 Windows CE Edition
Windows CE kurulu cihazlarda çalışması için tasarlanmıştır. Bunun için küçük çaplı özelliklere sahiptir. Fakat diğer versiyonlardaki veritabanları ile senkronize olabilir.
6. SQL Server 2000 Desktop Engine Edition
Geliştirilen bir yazılımda SQL 2000 Veritabanı Sunucusu kullanmak gerekiyorsa bu versiyon ile çalışabilir. Fakat performans olarak diğerlerinden düşüktür. En fazla 2 GB'a kadar veritabanı kapasitesi olabilir.
Bu makalede SQL 2000 Veritabanı sunucusuna giriş yaptık. Bu sunucunun özelliklerine genel bir bakış attıktan sonra değişik versiyonları üzerinde durduk.
Kaynaklar:
SQL Server 2000 Online Books
MCSE SQL Server 2000 System Administration Training Kit
MSDN kütüphanesi
Makale:
SQL 2000 Veritabanı Sunucusunun Temelleri ADO.NET ve SQL Ahmet Faruk Nacaroğlu
Yazılan Yorumlar
Yorum Yaz
Bu konu hakkında yayınlanan yorum bulunmamaktadır.
"Yorum Yaz" tabını kullanarak sizde yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için
tıklayın
.
Üye değilseniz
Üyel Ol
linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
Bu Konuda Son 10
Eklenen Son 10
Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor
Dizayn ve Kodlama
bt
akademi
. Tüm Hakları Saklıdır © Copyright 2002-2009 c#nedir?com
Makaleler
Serbest Köşe
Makale Gönder
.Net TV
Video Gönder
Canlı Köşe
Kaynak Kod
Forum
Haberler
Röportajlar
Anketler
C# Nedir?
İletişim
Site Haritası
RSS
Favorilere Ekle
Üyelik
Hesap Aktivasyon
Ekibimiz
Ekibe Katıl