|
Arama Motorları (Google) - I |
|
Gönderiliyor lütfen bekleyin... |
|
|
Arama motorları çağımızın olmazsa olmazları arasında yer alırken Google artık dilimize yerleşmiş bir yükleme dönüşmektedir. Yapılan incelemelere göre ülkemizde ki internet kullanıcılarının arama motoru tercihlerinin %90’ından fazlası Google olmaktadır. Bu sebeple Google bir webmaster’ın olmazsa olmazları arasında yer almakta ve Google’da başarılı olamayan siteler reklam bütçelerini başarılı olanlara nazaran hep çok daha yüksek tutmaktadır.
Bu yazımızda Google hakkında merak edilen soruların yanıtlarını arayacağız.
- Google ’in Amacı Nedir?
Google kurulduğu günden bu yana sadece bir amaca hizmet etmektedir ancak bu amaca doğru şekilde hizmet etmenin getirisi olarak da hissedarlarına çok yüksek paralar kazandırmaktadır.
Google ‘in yegâna kuruluş amacı insanlığa faydalı bir web sitesi olmaktır. Bunu başarmanın yolu, insanoğlunun en değerli varlığı olan zamanını, doğru kullanmaktan geçmektedir ki aradığımız bir konuyu Google da hep ilk sayfalarda bulmamızdan Google ‘in bunu doğru yaptığını görüyoruz.
- Google Nasıl Çalışır?
Google ‘ı diğer arama motorlarından ayıran bu Misyonu aynı zamanda diğerlerinden farklı bir arama sistemini de beraberinde getirmiştir. Google insanların aradığı siteyi bulabilmesi için birçok faktörü göz önüne almaktadır.
- Sitenin içeriği: Sitedebulunan yazı, resim, video ve diğermateryallerin;sitenin anahtar kelimeleri, başlığı, alan adı ve diğer siteyi arama motorlarına tanıtan öğeleri ile uyumunu kontrol eder. (Bu uyum Google Optimizasyonu ile sağlanmaktadır)
- Sitenin Popülerliği:Gerçek hayattan modellenen sistem şu şekilde çalışmaktadır. Google için bir sitenin değeri (Page Rank-Link Popülerliği) o siteyi işaret eden (o siteye link veren; kendi sitesinden bir linkle sözü geçen siteye ulaşılmasını sağlayan) site sayısı ile eşdeğerlidir. Saatçi örneği bu durumu tam olarak açıklamaktadır. Açacak olursak ki bu madde bir web sitesinin varlığı için gelecekte çok büyük önem taşımaktadır, çok iyi anlaşılmalıdır. (bkz Page Rank)
- Özgün İçerik:Bir web sitesinin Google tarafından ilk sayfada gösterilebilmesi için mutlak ve mutlak içeriğinin kopya olmaması gerekir. Google bütün sitelerin içeriklerini indekslediğinden daha önce indekslediği bir içeriği bulduğunda bunu kopya olarak nitelendirir ve sıralamalarda çok altlara atar.
- Google Page Rank(PR) Nedir?
Gerçek hayatta bir satıcının, tamircinin, doktorun vs değerini bize sunulan referansları ile belirleriz. Özelliklede tanıdığımız, gördüğümüz insanların referansları bizim için çok önemlidir. Bu referansları da değerlerine göre sıralarız. Örneğin: hayatı boyunca hiç saat kullanmamış bir kişinin referansı bizim için çok değerli olmaya bilir. Ya da hiç tanımadığımız birinin sözüyle gidip saatimizi tamir ettirmeyiz. Tanıdığımız insanların referansları bizim için daha değerlidir. Özelliklede bu işlerden anlayan hatta bu işi yapan kişilerin referansları çok değerlidir. İşte bu referans kelimelerini birer link kişileri de web siteleri olarak düşünürsek Google ‘in bir web sitesini nasıl değerlendirdiğini daha iyi anlarız.
Page Rank(PR) – Link Popülerliği kazanabilmek için mümkün olabilecek her türlü web sitesinden link almak gereklidir ancak yukarıdaki örnekten yola çıkacak olursak PR ‘ı yüksek olan web sitelerinin linkleri bize daha yüksek fayda sağlayacaktır.
PR her sitesi için 0 ile başlar maksimum 10 olabilir. Türkiye için ise bu değerler maksimum 6-7 civarından dolaşmaktadır. Google araç çubuğu üzerinden dolaştığınız web sitelerinin PR ‘ini öğrene bilirsiniz.
- İndeksleme Nedir?
Google web sitelerini indekslemek için Google Bot (GB) denilen programlar kullanır. Google Botlar (GB) internette milyonlarca olabilir. WEB ‘i bir Örümcek ağı gibi düşünürsek bütün siteler linkler ile birbirlerine bağlanmış demektir. İşte GB’lar bu linkleri kullanarak bir siteden diğerine geçer ve hiç durmadan web sitelerinin içeriklerini Google ‘a raporlarlar. Bu sebepten dolayı bir web sitesinin ne kadar çok linki varsa (PR ‘i ne kadar yüksek ise) GB’lar siteye o kadar çok uğrar ve yeni girilen içerikleri o kadar erken indeksler. Örneğin www.hurriyet.com.tr ‘nin PR ‘i yüksek olduğundan girilen haberler çok kısa süre sonra Google ’da bulunmaya başlar. Bu haberi Hürriyet’ten kopyalayan sitelerin ise Google ’da üst sıralarda bulunamamasının sebebi içeriklerin onlardan daha önce Hürriyetten indekslenmesi ve kopya olarak algılanmasıdır.
- Google Optimizasyon Nedir?
Sitede bulunan yazı, resim, videoların Google tarafından en doğru şekilde indekslenmesini sağlama yöntemine Google Optimizasyon SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) denir. Her sitenin, ziyaretçiler tarafından görünen ve görünmeyen bölümleri vardır. Görünmeyen kısımlarında o sayfadaki içerik ile ilgili tanımlamalar, anahtar kelimeler ve özet bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler sayesinde Arama Motorları o sayfanın içeriği hakkında bilgi sahibi olur ve aramalarda görünmesini sağlar. Ancak yeni nesil arama motorları Spam (ziyaretçiyi yanıltarak ilgilenmediği bir konun sanki farklı bir konuymuş gibi gösterilmesi diyebiliriz) içeriklere karşı görünmeyen bölümler ile görünen bölümleri kıyaslarlar. Aşağıda bu konu ile ilgili örnek bulabilirsiniz.
Bir web sitesinde her sayfanın kendine özel tanımları buluna bilir. Örneğin; bir portalda bazı sayfalarda yemek tarifi, bazı sayfalarda spor haberleri buluna bilir. Yemek tarifi ya da spor haberi arandığında eğer o portalın ana sayfası işaret edilse idi biz aradığımız tarifi bulmak içinde portalın içinde ayrı bir arama yapmak zorunda kalırdık. İşte bu farklılaşan, özel bölümler sayesinde arama motorları o portala ait yemek tarifi sayfalarını hatta o sayfaların içinde aranan yemeğin sayfasını tespit edebiliyorlar. Bu sayede Google ‘da aradığınız konuyu gerçekten kendi sayfasında bulursunuz.
Doğru bir Optimizasyon yapıldığı takdir de yüz binlerce farklı kelimede Google ‘da bulunmak mümkündür.
Artık Google hakkında bilgiye sahibiz. Bir sonraki yazımızda optimizasyon hakkında daha detaylı konulara değineceğiz.
Engin Yuvaktaş
Makale:
Arama Motorları (Google) - I İnceleme Engin Yuvaktaş
|
|
|
-
-
Eklenen Son 10
-
Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor
|
|